ΚΥΠΕ
Ως εξαιρετικά παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, τα αποτελέσματα των μέτρων για την προστασία των δασών κατά την τελευταία αντιπυρική περίοδο. Χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου την Κυριακή, σημείωσε ότι «το 2022 ήταν ιστορικά η καλύτερη χρονιά από πλευράς διαχείρισης δασικών πυρκαγιών».
Αναφερόμενος στη σημασία των δασών για την οικονομία του τόπου, καθώς και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις ενέργειες για προστασία των δασών, επισημαίνοντας ότι αυτές είχαν «εξαιρετικά αποτελέσματα», φέτος. Παραθέτοντας τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, είπε ότι καμένη έκταση κρατικού δάσους ήταν η μικρότερη από το 1960, μόλις 0,4 εκτάρια, η καμένη δασική έκταση ήταν η μικρότερη της εικοσαετίας, μόλις 30 εκτάρια, η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, μόλις μισό εκτάριο, και η έκταση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς του έτους, μόλις 3,6 εκτάρια.
Ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Δασών και στην ενίσχυση του συστήματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, και εξέφρασε την εκτίμησή του για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τόσο από το προσωπικό του Τμήματος Δασών, όσο και των άλλων εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία κρατικών υπηρεσιών και φορέων.
Είπε, δε, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σταδιακά σε «πλήρωση όλων σχεδόν των κενών θέσεων που εκκρεμούσαν στο Τμήμα Δασών και στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονισμό τόσο του επίγειου όσο και του εναέριου πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος», αναφέροντας ότι μέσα στο 2022 παραλήφθηκαν καινούρια οχήματα, ενώ για πρώτη φορά, στο έργο της πυρόσβεσης, συνέδραμαν φέτος πέντε αεροπλάνα και εφτά ελικόπτερα.
Στην εκδήλωση για την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου, που διοργάνωσαν το Τμήμα Δασών και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, σε συνεργασία με το Β΄Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, ο κ. Καδής υπογράμμισε της διοργάνωσής της μέσα σε σχολική μονάδα, υπογραμμίζοντας την ευαισθητοποίηση και ουσιαστική εμπλοκή της νέας γενιάς στην προστασία των δέντρων, των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
«Τα δέντρα, και κατ’ επέκταση τα δάση, επιτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας», είπε, αναφερόμενος στη σημασία του περιεχομένου της εκδήλωσης.
Επεσήμανε την καθοριστική συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω της προσφοράς εργασίας και της παραγωγής προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της αρχής της αειφορίας, και γι’ αυτό τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα η αποτελεσματική προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, από όλους τους παράγοντες που συνιστούν απειλή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης, όπως είπε, «με 40 σαράντα και πλέον δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης» και «με εκτιμώμενο τελικό κόστος τα €44 εκ.».
Στο πλαίσιο του Σχεδίου, είπε ότι έγινε κήρυξη οικολογικά ευαίσθητων περιοχών ως «Μικροαποθεμάτων» για πρόσθετη προστασία τους, αποκοπή προσβάσεων για προστασία των οικοτόπων, καθορισμό σημείων και περιοχών ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων, ετοιμασία πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες, πρόσληψη παρκοφυλάκων, κατασκευή κόμβων διαχείρισης του Πάρκου και βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου.
Σημείωσε, τέλος, τη προσπάθεια για ενθάρρυνση των δενδροφυτεύσεων, λέγοντας ότι το Τμήμα Δασών παραχώρησε για τη φυτευτική περίοδο 2021-2022, 31.000 δενδρύλλια σε 257 δικαιούχους φορείς, ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δωρεάν ετήσια παραχώρηση δενδρυλλίων, τόσο σε οργανωμένους φορείς, όσο και σε πολίτες, μόνο για φέτος δόθηκαν περίπου 100.000 δενδρύλλια.