ΚΥΠΕ
Η τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν πρέπει να καταδικαστεί έντονα από κάθε χώρα καθότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο Alireza Salarian, στο περιθώριο της υπογραφής του βιβλίου συλλυπητηρίων στην πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία για τα θύματα της επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ιρανό Πρέσβη, η επίθεση συνέπεσε με την τέταρτη επέτειο του θανάτου του στρατηγού Qasem Soleimani, μιας σημαντικής φυσιογνωμίας, όπως είπε, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και sτη Συρία.
Πρόσθεσε ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν δύο, ένας εκ των οποίων τατζικικής καταγωγής, ενώ περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν για συνέργεια στην επίθεση.
Αναφερόμενος στους δράστες, ο κ. Salarian είπε ότι οι τρομοκράτες τείνουν να διασχίζουν τα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μέρος των οποίων είναι δύσκολο να ελεγχθεί λόγω της μορφολογίας της περιοχής, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν λανθασμένη αντίληψη για τη θρησκεία, έχοντας λάβει εκπαίδευση και μόρφωση σε περιοχές των δύο αυτών χωρών.
Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελούν νέο φαινόμενο για τη χώρα, συνέχισε ο Ιρανός Πρέσβης, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 91 ανθρώπων, ενώ περίπου ο ίδιος αριθμός ατόμων εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα από τις ιρανικές αρχές μετά το περιστατικό, είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνιστούν νέα πρόκληση για το Ιράν.
«Νομίζω ότι η τρομοκρατική επίθεση πρέπει να καταδικαστεί έντονα από κάθε χώρα, διότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για όλο τον κόσμο», τόνισε.
Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει η ιρανική Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής καθώς έρχεται αντιμέτωπη με νέες απειλές, τόνισε ότι κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα πρέπει να καταδικάζεται έντονα από όλες τις χώρες. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχουν ήδη καταδικάσει το περιστατικό, η ΕΕ έχει πράξει το ίδιο, ενώ ορισμένες από τις χώρες της περιοχής έχουν ζητήσει συλλογική δράση και συνεργασία στους τομείς των πληροφοριών και της αντιτρομοκρατίας.
«Νομίζω ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας όλων των χωρών της περιοχής», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν έχει ήδη εκφράσει επίσημα την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με το Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Όσον αφορά στην κατάσταση στην Παλαιστίνη και ερωτηθείς για τη μορφή ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου μετά το τέλος του πολέμου, ο κ. Salarian δήλωσε ότι από την αρχή της κρίσης στη Γάζα η ιρανική Κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή και να σταματήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων.
«Αυτή ήταν η προτεραιότητά μας στην αρχή της κρίσης. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο και σε άλλες χώρες, αυτή είναι η πολιτική μας και θα συνεχίσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος όχι μόνο στη Γάζα, αλλά παντού στον κόσμο και να επιλυθούν οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο.
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία του Ιράν, εξέφρασε στο μήνυμά του εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας «ειλικρινή συλλυπητήρια για την αδιάκριτη επίθεση στο Κερμάν που στοίχισε τη ζωή σε πολλά αθώα θύματα περιλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών».
«Η Κύπρος καταδικάζει κατηγορηματικά την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση και στέκει πλήρως αλληλέγγυα με τις οικογένειες των θυμάτων», τόνισε.
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων «βαθιά θλίψη για την αποτρόπαια βομβιστική επίθεση στην πόλη Κερμάν, η οποία προκάλεσε τον τραγικό θάνατο αθώων πολιτών και άφησε πίσω της πολλούς τραυματίες».
«Καταδικάζουμε έντονα κάθε τρομοκρατική ενέργεια και έχουμε στη σκέψη μας τις οικογένειες που πενθούν, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες στιγμές του πένθους και της θλίψης τους», συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης. Κατέληξε ευχόμενος ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και εκφράζοντας αλληλεγγύη «στον φίλο λαό του Ιράν που αγωνίζεται να ξεπεράσει αυτό το τεράστιο σοκ και την απώλεια».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Κούρος, εξέφρασε στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων τα βαθύτατα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας «για την τραγική απώλεια τόσων αθώων ζωών» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση. «Τέτοιες σκληρές και άνανδρες πράξεις βίας είναι εντελώς αδικαιολόγητες και καταδικάζονται έντονα», κατέληξε.
Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν επίσης Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Πρεσβειών του Ομάν, της Ιορδανίας, της Σλοβακίας, της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, της Βουλγαρίας, του Λιβάνου, της Τσεχίας, της Κούβας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, της Κίνας, της Ρουμανίας, της Λιβύης, της Ελβετίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωποι της Μαρωνιτικής Εκκλησίας και της Αρμενικής Εκκλησίας της Κύπρου.