ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία και βρίσκεται τώρα στη διαδικασία εκπόνησης και διαμόρφωσης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ένταξη των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών, καθώς και του καταρτισμού του σχετικού Σχεδίου Δράσης, είπε σήμερα σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ. Νικόλας Α. Ιωαννίδης, μιλώντας στο τελικό συνέδριο του έργου «Διευρύνοντας τις δομές και τις πολιτικές για τη διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο».
Παράλληλα, ανέφερε πως η ένταξη των μεταναστών του σήμερα δεν είναι μόνο μια κοινωνική πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να "χτίσουμε μια κοινότητα βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση και στη συνεργασία, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια".
Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Γραφείου του δρ Λάμπρος Καούλλας, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, είπε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για την αξιολόγηση και παρουσίαση των επιτευγμάτων ενός έργου που είχε ως κεντρικό στόχο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, να διευρύνει τη συνεργασία με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και να ενισχύσει την ένταξη μέσω καινοτόμων δράσεων.
Το έργο αυτό, που ξεκίνησε στα τέλη του 2023 και ολοκληρώνεται σήμερα, ανέφερε ο Δρ. Ιωαννίδης, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων μέσω του εργαλείου τεχνικής βοήθειας, και υλοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μετανάστευσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος του προγράμματος ήταν η στήριξη και η διεύρυνση των δομών ένταξης που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2021-2023, στο πλαίσιο προηγούμενου έργου που επίσης είχε χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μεταξύ άλλων, το έργο αφορά στη λειτουργία των τοπικών διαπολιτισμικών δικτύων ένταξης στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Τα διαπολιτισμικά δίκτυα, είπε, αποτελούν δομές συνεργασίας μεταξύ του κράτους, των τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες κατά τη διάρκεια του έργου είχαν τον συντονιστικό ρόλο, με το κράτος να αναλαμβάνει τον κεντρικό συντονισμό αυτών.
Μέσα από τα δίκτυα αυτά εκπονήθηκαν και εφαρμόστηκαν δράσεις ένταξης, όπως οι ιστορικοί περίπατοι για τη γνωριμία των μεταναστών με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, καινοτόμα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με μετανάστες και μετανάστριες, διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και διεξαγωγή ποικίλων άλλων δράσεων, εξίσου σημαντικών για την ομαλή ένταξη των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.
Κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη διάρκεια του έργου, σημείωσε, "είναι ο κομβικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η σημασία της συνεργασίας μεταξύ του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική του κράτους".
Συμπερασματικά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του έργου, ανέφερε, από την ειλικρινή και αγαστή συνεργασία μεταξύ του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τα θέματα ένταξης των μεταναστών προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, με σημαντικότερο όφελος τη συγκροτημένη προσπάθεια όλων των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η "Κύπρος είναι μια χώρα με μακρά ιστορία και πολιτισμό, στο γεωγραφικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που επηρεάζεται από σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών ανά τους αιώνες. Συνεπώς, υπάρχει παράδοση στην ειρηνική συνύπαρξη των Κυπρίων με άλλους λαούς".