ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφώνησαν σε παράταση ζωής στη ΔΔΟ

Ολοκληρώθηκε η Τριμερής συνάντηση, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να εκφράζει την δέσμευσή του για μια άτυπη Πενταμερή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 23:00 ώρα Κύπρου η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες. Στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι έγινε μια συγκεκριμένη και ειλικρινής συνάντηση. Παράλληλα, ο κος Γκουτέρες εξέφρασε την δέσμευσή του να διερευνήσει την πιθανότητα μιας άτυπης πενταμερούς στην κατάλληλη περίοδο. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για θετικό αποτέλεσμα.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το δείπνο, ανέφερε ότι υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, που οδήγησε, με την συναίνεση του κου Γκουτέρες και των δύο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την Τριμερή συνάντηση.

Το αποτέλεσμα, συνέχισε, θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ σημαντικό θεωρεί ο κος Αναστασιάδης το γεγονός ότι ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία με τους δύο ηγέτες, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για μια Πενταμερή συνάντηση με εντολή την συμφωνία όρων αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ακολούθως, θέλησε να επισημάνει την καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες για τις βασικές παραμέτρους, που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση και θα περιλαμβάνουν την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων.

Τέλος, τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει, πέρα από την συμφωνία των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη.

 

Ακιντζί: Θετικό το αποτέλεσμα της Τριμερούς

Σε δηλώσεις προς τους τ/κ δημοσιογράφους προέβη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αμέσως μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς διάσκεψης στο Βερολίνο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού αναλυτικά.

«Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το τρένο που εκτροχιάστηκε» μπήκε και πάλι στην πορεία του. Φυσικά, στην νέα περίοδο σημασία φέρει η τελική στάση, αυτή της λύσης.

Σημαντική η εμπλοκή του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί σημασία φέρει η εμπλοκή του ΓΓΟΗΕ στο Κυπριακό. Ο ΓΓΟΗΕ εμπλέκεται πλέον στο ζήτημα των ορών αναφοράς. Όπως είπε, αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την ένταση στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Ο ΓΓΟΗΕ κατανοεί την σημασία της λύσης του Κυπριακού για να ελεγχθεί η ένταση. Για αυτό εστίασε εκ νέου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, η αναφορά στο σημερινό ανακοινωθέν του ΟΗΕ στην στρατηγική συμφωνία, στην διαδικασία που είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, είναι σημαντικές εξελίξεις. Με αυτόν τον τρόπο έχει ολοκληρωθεί πλέον η διαδικασία με «ανοιχτή την άκρη».

Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή. Αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στο ανακοινωθέν, το οποίο ξεκαθαρίζει και το ζήτημα του εγγράφου της 30ης Ιουνίου 2017. Επίσης, το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει την δικοινωτική, διζωνική ομοσπονδία ως μοναδική φόρμουλα λύσης.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό σημείο. Ωστόσο, διανύουμε μια φάση, στην οποία όλες οι πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στην νέα περίοδο, στην διαδικασία της λύσης θα πρέπει να εμπλακεί η κοινωνία των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την ΔΔΟ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε τις προηγούμενες συγκλίσεις και τις παραμέτρους της λύσης. «Μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, ο τ/κ ηγέτης, ο οποίος έλαβε εντολή από τον λαό του, διεξάγει διαπραγματεύσεις την βάση της οποίας αποτελεί η ΔΔΟ», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Η πενταμερής 

Απαντώντας σε ερώτημα τ/κ δημοσιογράφου, σε ότι αφορά την πενταμερή, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία. Την ίδια ώρα, οι εγγυήτριες δυνάμεις και η τ/κ κοινότητα είναι απασχολημένες με διάφορα ζητήματα, όπως λ.χ. τις επικείμενες εκλογές. Ο κ. Ακιντζί θεωρεί ορθή την απόφαση του ΓΓΟΗΕ για την αναβολή του καθορισμού ημερομηνίας της πενταμερούς μετά τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Θα γίνουν κάποιες προετοιμασίες (ΟΗΕ), αλλά δεν θα βιαστούμε, αυτό είναι το συμπέρασμα μου», επεσήμανε στους τ/κ δημοσιογράφους ο κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με την δική του άποψη, η πενταμερή διάσκεψη θα λάβει χώρα οπωσδήποτε εντός της επόμενης περιόδου. Σε κάθε περίπτωση η πενταμερή θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου έτους.

Ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε ένα άλλο ερώτημα, δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία για την επιστροφή της J. H. Lute στην Κύπρο.

Η δήλωση Γκουτέρες

«Το βράδυ πραγματοποίησα άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον Τκ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διαπιστώσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται ούτως ώστε να φτάσουμε σε μία θετική κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα.
Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής. Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευση τους και με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μία διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο ηγέτες παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και τα έξι σημεία του πλαισίου που παρουσίασα την 30η Ιουνίου του 2017, με στόχο να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία. Ενόψει αυτών των συζητήσεων, δεσμεύτηκα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τους δύο ηγέτες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα μίας άτυπης πενταμερούς υπό την παρουσία των Ηνωμένων Έθνών στην κατάλληλη περίοδο. Είναι γενικώς κατανοητό οτι αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά».

Νωρίτερα

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις, άρχισε το κρίσιμο δείπνο. Σε αυτό παρευρέθηκαν ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε σουΐτα του ξενοδοχείου, ενώ έξω βρίσκονταν ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τ/κ ομόλογός του, ο κ. Ερτσίν, οι οποίοι θα καλούνταν στην συνάντηση, εάν και εφόσον παρίστατο η ανάγκη.

Όσον αφορά τα κατεχόμενα, η "Χαμπέρ Κίπρις" που αναφέρει ότι αναμένονται δηλώσεις μετά από αυτό και από τους δύο ηγέτες, κάνει λόγο για δείπνο τριών ωρών.

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα το δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες που ξεκίνησε γύρω στις 20.40 ώρα Κύπρου, αναμένεται να διαρκέσει 3 ώρες. Αναμένεται ότι μετά ο Τ/κ ηγέτης, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι το δείπνο ξεκίνησε στην παρουσία των τριών μόνο, του ΓΓ και των δύο ηγετών, χωρίς την παρουσία άλλων.

Λίγο πριν από τις 20:00 ώρα Κύπρου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση παρευρίσκεται και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο σκελετός της δήλωσης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας σκελετός της δήλωσης που θα κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά το δείπνο. Ο σκελετός διαγράφηκε μετά και τις συναντήσεις των διαπραγματευτών με την Τζέην Χολ Λουτ. Θα αναφέρει ευρεία συναντίληψη και σχετική πρόοδο. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν οτι δεν αναμένεται ημερομηνία πενταμερούς ωστόσο, θα ήταν ευτυχές νέο να καταλήξουν σε άτυπη πενταμερή εντός του Δεκεμβρίου.

Σιγή ιχθύος από ΗΕ

«Ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο», στο Βερολίνο, αναφέρουν ανεπίσημα τα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.

O εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στο Βερολίνο και σε λίγο θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.

Κατά τα άλλα τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν σιγή ιχθύος για το αποψινό δείπνο. Το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ απάντησε πολύ λακωνικά στο ερώτημά μας αν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε προ του δείπνου.

«Απολύτως τίποτε», ήταν η απάντηση, ενώ από τα Ηνωμένα Έθνη ανεπισήμως λέγεται ότι «ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο».

Εν αναμονή του δείπνου

Η ώρα του δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε. Οι δύο πλευρές, μαζί με τον Γ.Γ. συναντώνται με στόχο την συμφωνία επί των όρων αναφοράς στο Κυπριακό, με το σενάριο αυτό, ωστόσο, να φαντάζει δύσκολο, για την ώρα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «Κ», με το πέρας του δείπνου, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει πρόοδο ή και συναντίληψη των δύο πλευρών στο ζήτημα των όρων αναφοράς, ενώ ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσον ο κ. Γκουτέρες θα ανακοινώσει παράλληλα έναν οδικό χάρτη για το πώς προχωράμε. Αν δηλαδή θα επαναληφθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και του Αντόνιο Γκουτιέρες, αν θα προχωρήσουμε και πότε σε άτυπη πενταμερή συνάντηση.

Πριν την έναρξη της πολυαναμενόμενης συνάντησης, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τυχαία το πρωί της Δευτέρας 25/11 κατά την διάρκεια του προγεύματος, στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί είχαν έναν σύντομο διάλογο, ενόψει του δείπνου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 19:30. Του δείπνου θα προηγηθούν ξεχωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τον κ. Γκουτέρες.

Έτοιμα τα τηλεοπτικά συνεργεία, αναμένουν τις συναντήσεις των ηγετών με τον κ. Γκουτέρες

«Χαμηλά» στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, η άτυπη, τριμερής διάσκεψη του Βερολίνου δεν βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στην Άγκυρα και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σπεύδει στο Κατάρ, την ώρα που ο τουρκικός τύπος δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα όσα λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο σχετικά με το Κυπριακό.

Για τα λιγοστά τουρκικά μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην τριμερή, το σημείο που ξεχωρίζει είναι ότι οι δύο ηγέτες της Κύπρου συναντώνται με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πρώτη φορά μετά το Κραν Μοντάνα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διασκέψεις, ο τουρκικός τύπος δεν παρακολουθεί από κοντά την διάσκεψη του Βερολίνου από κοντά και περιορίζει τις αναφορές του στα δελτία του Πρακτορείου Ανατολίας. Στα μεγάλα δίκτυα της Τουρκίας το ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Τα τ/κ μέσα παρακολουθούν την διάσκεψη, με ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, αλλά με εξίσου περιορισμένο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις της προηγούμενης περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τ/κ δημοσιογράφοι σχολιάζουν με αρνητικό τρόπο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισήλθε στο κτίριο όπου διεξάγεται η διάσκεψη χρησιμοποιώντας την πίσω πύλη και παρακάμπτοντας τους δημοσιογράφους.

Στο ιστορικό Adlon Kempinski

Από το πλέον ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης θεωρείται το Adlon Kempinski, το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί και κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ η συνάντηση υπό μορφή δείπνου, στην παρουσία του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο, αποτελείται από έξι ορόφους και βρίσκεται δίπλα από την Πύλη του Βραδεμβούργου και κτίστηκε το 1907. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέρος του κτιρίου ισοπεδώθηκε κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ μέχρι και το 1984, λειτουργούσε μόνο το μέρος που είχε διασωθεί. Ανακαινίστηκε το 1997 και το 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X