Kathimerini.com.cy
Για την εικόνα που τους άφησε ο απολογισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, μίλησαν στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, με τους δύο πρώτους να αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη πίστωση χρόνου και τους δύο τελευταίους να την αξιολογούν θετικά.
Ε. Δίπλαρος: Θα πορευθούμε μακριά από αντιπαλότητες
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στον κ. Χριστοδουλίδη περισσότερη πίστωση χρόνου για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει εκλεγεί. Πρόσθεσε ότι «σαφέστατα δεν μπορεί κάποιος από τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του τόπου να πει ποιο θα είναι το πλάνο το οποίο θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, όμως είχαμε στηρίξει κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως η ΑΤΑ, που κινούνταν προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ καταθέσαμε αντιπροτάσεις εκεί και όπου κρίναμε πως δεν ήταν προς όφελος του τόπου».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι το οποίο σπρώχνει το κόμμα στο να είναι περισσότερο επικριτικό, σημείωσε ότι ορισμένα από αυτά που αναφέρθηκαν ως έργο βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των εξαγγελιών, χωρίς ολοκληρωμένο αποτέλεσμα υλοποίησης, όπως τα ενεργειακά. «Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε». Ορισμένα άλλα, συνέχισε, ήταν ήδη δρομολογημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ θα πορευθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα «μακριά από τις οποιεσδήποτε αντιπαλότητες». «Η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τα αποτελέσματά της και όχι από τις προπαρασκευαστικές της ενέργειες. Θα είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτά που θεωρούμε ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και την ίδια ώρα, μέσα από αντιπροτάσεις, θα εκφράζουμε και τις διαφωνίες μας σε κάποια επιμέρους ζητήματα», κατέληξε.
Ν. Κέττηρος: Πολλές ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν ενδιαφέρον ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, χωρίς όμως πολλές από αυτές να απαντηθούν.
Χαρακτήρισε μάλιστα λανθασμένη την αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη για «ανοσία στην κριτική», λέγοντας ότι δεν είναι ορθή τοποθέτηση για έναν πολιτικό. «Την κριτική πρέπει να την δεχόμαστε και να την επιδιώκουμε», τόνισε.
Ερωτηθείς πού συμφωνεί το κόμμα και πού διαφωνεί από αυτά που άκουσε χθες, ο κ. Κέττηρος επεσήμανε ότι οι 100 μέρες είναι ένα δείγμα. «Θα σταθώ στο Κυπριακό για το οποίο θεωρώ ότι αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μια επικοινωνιακή διαχείριση. Πρέπει στο τέλος να έχουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά που έχουν να κάνουν με την αξιοκρατία και τους διορισμούς. «Όλα αυτά άφησαν πίσω τους κάποια σημάδια, δεν απάντησε στις ερωτήσεις που αφορούσαν αυτά τα θέματα. Για τα λάθη, που είπε ότι έγιναν, πρέπει να υπάρξει μια απολογία και να πει πώς θα διορθωθούν».
Καταλήγοντας, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι έχουν γίνει εξαγγελίες για τις οποίες το ΑΚΕΛ αναμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν.
Π. Λεωνίδου: Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής
Θετική είναι η αξιολόγηση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό του Προέδρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου. Όπως σημείωσε «έγινε τεράστια προσπάθεια, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Μπορεί να έγιναν μικρολάθη και μικροπαραλείψεις αλλά πρέπει να πιστώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση. Μπορούμε να κάνουμε και εμείς και η αντιπολίτευση κριτική, αλλά πάντα σε καλόπιστο πνεύμα».
Ερωτηθείς αν ο απολογισμός έγινε νωρίς, ο κ. Λεωνίδου υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο ο Νίκος Χριστοδουλίδης που κάνει απολογισμούς, αλλά και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών. Εξήγησε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, ως αρχηγός, έχει την υποχρέωσή να διασφαλίσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αλλά και την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση του κράτους. «Κάνει προσπάθειες συγκερασμού και παράλληλης δημιουργίας προοπτικών. Αν είμαστε μετέωροι ή δεν υπάρχει στρατηγική δεν είμαστε πλέον κράτος, αν δεν σκεφτόμαστε τους κινδύνους που έχουμε γύρω μας», τόνισε.
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με το όριο των έξι μηνών για την αξιολόγηση των υπουργών, είπε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της άσκησης τη εξουσίας που το σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο και ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να αξιολογείται.
Τέλος, κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την απάντηση του Προέδρου για τις αστοχίες με συμβούλους και συνεργάτες, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι «έγιναν κάποια μικρά λάθη που ευτυχώς δεν είχαν κάποιο υλικό κόστος, πέραν από την αυστηρή κριτική».
Μ. Μουσιούττας: Θετική αξιολόγηση με προοπτική βελτίωσης
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι το κόμμα αξιολογεί θετικά την παρουσίαση του Προέδρου, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει προοπτική βελτίωσης για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Τόνισε ότι υπάρχουν απτά παραδείγματα θεμάτων τα οποία είτε είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, είτε από τη νέα, και μπήκαν στον δρόμο της υλοποίησης. «Ναι υπήρξαν αστοχίες, έγιναν λάθη, το ευχάριστο όμως είναι ότι εντοπίστηκαν και δεν θα ξανά συμβούν. Το θέμα είναι όταν αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα και το διορθώνεις», τόνισε.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα γίνει αυτός ο απολογισμός θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Σε σχέση με την αξιολόγηση των Υπουργών, υποστήριξε ότι κάποιος που μπαίνει σε ένα νέο αξίωμα χρειάζεται κάποιο χρόνο προσαρμογής, εκείνο όμως που έχει σημασία είναι όταν κάποιος δεν ανταποκριθεί τον βαθμό που πρέπει να αναλαμβάνονται οι αναγκαίες διορθωτικές αποφάσεις.