ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γνωμοδοτικό Συμβούλιο: Έτσι θα επιλέγονται στα ΔΣ των ημικρατικών

Η δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε λειτουργία τίθεται την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι η ιστοσελίδα gnomodotiko.gov.cy, μέσω της οποίας κάθε πολίτης που πληροί τα κριτήρια, μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για διορισμό σε διοικητικά συμβούλια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Η αρχή γίνεται με τα διοικητικά συμβούλια της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τους δύο οργανισμούς θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η θητεία των δύο οργανισμών θα αρχίσει στις 30/01/2024.

Σε δηλώσεις του στον «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος του γνωμοδοτικού Συμβουλίου, Γεώργιος Αρέστη, ανέφερε ότι ακολουθούν εξαγγελίες και για τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς, πλην ενός, της ΔΕΦΑ, που η θητεία του διοικητικού συμβουλίου εκπνέει το 2026.

Σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείται, ο κ. Αρέστη ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνονται συνεντεύξεις καθώς πρόκειται για μια τεράστια διαδικασία. «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για όσους οργανισμούς επιθυμούν και πιστεύουν ότι πληρούν τα κριτήρια. Σε αυτό το έντυπο υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία αλλά ζητούνται και περαιτέρω πληροφορίες όπως η κοινωνική δράση και προσφορά, προσωπικές θέσεις και απόψεις. Στη βάση αυτών θα αποφασίζουμε», εξήγησε.

Συγκεκριμένα, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενημερώνεται το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τους ενδιαφερόμενους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη συνέχεια, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα συστήνει πενταμελή υπό-Επιτροπή ανάλογα µε την φύση του κάθε οργανισμού, η οποία θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και τέσσερα ακόμη Μέλη του, εκ των οποίων το ένα θα είναι ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργού. Η υποεπιτροπή θα αξιολογεί τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων και θα ετοιμάζει κατάλογο προτεινόμενων υποψηφίων για το κάθε ένα από τα Διοικητικά Συμβούλια των ημµικρατικών οργανισμών. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού στη βάση του εν λόγω καταλόγου.

Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στη βάση του οποίου το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσει «ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι με τους διορισμούς πριν την λήξη των θητειών». Επισημαίνεται ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για πέραν της μίας θέσεως, ήτοι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Μέλος, χρησιμοποιώντας την ίδια δήλωση.

Δεν θα γίνουν αποδεκτές κομματικές λίστες και παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη τον περασμένο Αύγουστο, ο Γεώργιος Αρέστη δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μάς τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κομματικές λίστες και κομματικές παρεμβάσεις για διορισμούς στους ημικρατικούς». Δεν θα δεχθώ, μάς είπε, να μου λέει τρεις το άλφα κόμμα, τρεις το βήτα κόμμα και δύο το γάμμα κόμμα, επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη ο ρόλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είναι η υποβοήθηση του έργου του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα προεπιλέγει υποψηφίους για τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Δεν αποφασίζει το γνωμοδοτικό.

Σε σχέση με τα διαδικαστικά, διευκρίνισε πως αρμόδιος υπουργός για κάθε ημικρατικό οργανισμό καλεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να τού υποβάλει έναν κατάλογο από τρεις υποψηφίους για κάθε κενωθείσα θέση. Αυτόν τον κατάλογο, ο υπουργός τον παραπέμπει στο Υπουργικό, το οποίο μπορεί να επιλέξει έναν από τους τρεις. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, ξεκαθάρισε, το Υπουργικό μπορεί να παρακάμψει την πρότασή μας, αλλά θα πρέπει να δώσει λόγους και να τους δημοσιεύσει.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν έρθουν κόμματα με λίστες, ο κ. Αρέστη είπε πως «είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε να αποφύγουμε. Και είναι αυτή η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι αυτό που μού άρεσε στην πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη και δέχθηκα να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Και το τονίζω ότι ανέλαβα αμισθί. Δεχόμαστε αιτήσεις μόνο από άτομα. Και δεν θέλουμε να ξέρουμε την κομματική τους προέλευση».

Ερωτηθείς αν του είπε ο πρόεδρος ότι δεν θα δεχθεί κομματικές παρεμβάσεις, ο κ. Αρέστη απάντησε «ο πρόεδρος μάς τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κομματικές λίστες και κομματικές παρεμβάσεις για διορισμούς στους ημικρατικούς. Εξ άλλου αυτός είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ακόμη και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί του σαν γνωμοδοτικό, ήταν κάτι που μας τόνισε. Δεν θα δεχθώ, μάς είπε, να μου λέει τρεις το άλφα κόμμα, τρεις το βήτα κόμμα και δύο το γάμμα κόμμα. Κάτι που ήταν η πρακτική μέχρι τώρα». Σε σχόλιο ότι υπάρχει και η άποψη ότι οι ημικρατικοί είναι βραχίονες άσκησης κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό τα κόμματα θέλουν να διορίζουν δικά τους άτομα, σημείωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει ανθρώπους που να είναι ανεξάρτητοι και ικανοί και πάνω τους να μπορεί να βασίζεται λόγω των προσόντων τους για να προωθήσει το κυβερνητικό έργο».

Για το πότε θα προχωρήσει ο Πρόεδρος με τους διορισμούς στους ημικρατικούς, ο κ. Αρέστη ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, μετά την κάθε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο έγινε η εκλογή, δύναται να τερματίσει τον διορισμό. Εμείς εισηγηθήκαμε, αν έχει υπόψη του να το κάνει, να μην το κάνει και για τα έντεκα συμβούλια ταυτόχρονα, διότι θα είναι μια χαώδης κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X