ΚΥΠΕ
Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό γεγονός το διορισμό απεσταλμένης για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος θα πρέπει να μεταφέρει τη θέση μας για συνέχιση του διαλόγου από το σημείο στο οποίο έχει διακοπεί στο Κραν Μοντανά, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ εξαρχής είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει οριστεί προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, γιατί πρέπει πιο επισταμένα και σε συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη να ασχοληθούν με το θέμα της διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.
Ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει ενημέρωση για το πρόγραμμά της, ούτε έχει βολιδοσκοπηθεί για κάποια συνάντηση.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συνάντηση που θα έχει με την προσωπική απεσταλμένη, για να μεταφέρει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι θέλουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 οι διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντανά, ότι στη δική μας την αντίληψη οι συγκλίσεις θα πρέπει να διαφυλαχθούν και ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», είπε.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η θέση της ε/κ πλευράς, έτσι όπως τη διατύπωσε το ΑΚΕΛ και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες.
Αυτή, συνέχισε, είναι και η θέση που έχουμε εξηγήσει και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
«Θεωρούμε ότι εμείς θα πρέπει να συναντήσουμε τη θέση του Διεθνούς Οργανισμού και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που για τέσσερα συναπτά έτη διατύπωνε στις σχετικές εκθέσεις του και στα τότε ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι σταμάτησε ο Διεθνής Οργανισμός να διατυπώνει αυτή τη θέση, από τότε που έχει αναδειχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Τατάρ, που ως γνωστό είναι θιασώτης της διχοτόμησης και της λύσης δύο κρατών.
Υπέδειξε ότι είναι γι΄αυτό που θα πρέπει εμείς να είμαστε περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε σαφείς και ξεκάθαροι σε σχέση με τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ.
Σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για υποψήφιους Τ.Α.
Πολύ προχωρημένες είναι οι διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές Τ.Α., ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Οι αποφάσεις για Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια, για εκλογικούς συνδυασμούς στις Σχολικές Εφορίες λαμβάνονται στις εκλογικές συνελεύσεις των αντίστοιχων οντοτήτων», εξήγησε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι για υποψήφιους Δημάρχους αποφασίζουν οι εκλογικές συνελεύσεις σε όσες περιοχές εντάσσονται σε κάθε Δήμο και αντίστοιχα γίνεται το ίδιο με τα Δημοτικά Συμβούλια. «Στο επίπεδο του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών, οι αποφάσεις λαμβάνονται στις αντίστοιχες επαρχιακές επιτροπές», είπε.
«Είναι πολύ δημοκρατικές οι διαδικασίες μας, είμαστε πολύ προχωρημένοι, ήδη σε κάποιους Δήμους και περιοχές έχουμε εξαγγείλει τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους που στηρίζουμε, είτε προέρχονται από το ΑΚΕΛ, είτε από ευρύτερο χώρο, γιατί στηρίζουμε και ανεξάρτητους υποψήφιους», πρόσθεσε.
«Μπαίνουμε στην προεκλογική εκστρατεία με πολλή αυτοπεποίθηση, με πολλή διάθεση για δουλειά και είμαι βέβαιος ότι ως αποτέλεσμα θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», κατέληξε.
Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, επανέλαβε ότι το ψηφοδέλτιο που ενέκρινε η συνεδρία της ΚΕ αποτελείται από τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, έχει δηλαδή έμφυλη ισορροπία. «Είναι άνθρωποι που έχουν σχέση πάρα πολλή με ζητήματα που απασχολούν τόσο την Ευρώπη, όσο και την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει και τον Τ/κ Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
«Θεωρούμε ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες που έχει η Κύπρος στην Ευρώπη, για την Ευρώπη και για την Κύπρο, για να συνεχίσουν την πολύ σκληρή δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ στο ΕΚ, για την Κύπρο μας, τον λαό μας, την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς», πρόσθεσε.
«Ξεκινούμε την προσπάθεια με στόχο να τηρήσουμε τις δύο έδρες από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που είχε γίνει το 2004, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ», κατέληξε.