ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανίδα Πρέσβειρα: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος ανθρωπιστικής βοήθειας (βίντεο)

Αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κύπρο τους επόμενους μήνες

ΚΥΠΕ

Θα πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, λέει η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ, σημειώνοντας, παράλληλα, τα προτερήματα που διαθέτει η Κύπρος για διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σλιμ λέει ότι «ο χρόνος επείγει» και στο παρόν στάδιο θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη χερσαία διαδρομή μέσω Αιγύπτου, προσθέτει, ωστόσο, ότι η πρόταση της Κύπρου για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο παραμένει επίκαιρη και για την «επόμενη ημέρα» στην περιοχή.

Η Γερμανία καλωσορίζει την κυπριακή πρωτοβουλία, λέει, και προσθέτει ότι το νησί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υλικοτεχνικός κόμβος για ανθρωπιστική βοήθεια, όταν ξεσπούν κρίσεις στην περιοχή.

Στη συνέντευξή της, η κ. Σλιμ εκφράζει ακόμη ευγνωμοσύνη από πλευράς του Βερολίνου για τη γερμανική πολιτικό-στρατιωτική ομάδα κρίσης, που συμφώνησε να φιλοξενήσει η Κύπρος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πιθανών επιχειρήσεων για εκκένωση Γερμανών υπηκόων. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κύπρο τους επόμενους μήνες. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού αρχηγού κράτους στην Κύπρο και θα συμπίπτει με την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, λέει.

Ερωτηθείσα για την οπτική του Βερολίνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, μετά το σκηνικό που διαμόρφωσαν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Πρέσβειρα εκφράζει την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς το Ισραήλ «το οποίο πολεμά αυτόν τον πόλεμο επειδή πρέπει, όχι επειδή το θέλει».

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτει, και σημειώνει πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή τη σύγκρουση να μας διχάσει. Από κάθε άποψη, αυτός ο πόλεμος πρέπει να είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, λέει η κ. Σλιμ.

«Βλέπουμε πως υποφέρουν. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή και την εξάπλωση της σύγκρουσης. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως την ολέθρια ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα με περαιτέρω μέτρα για ταχεία ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων», σημειώνει η Πρέσβειρα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι από τον Οκτώβριο, η Γερμανία έχει προσφέρει περισσότερα από 130 εκ. ευρώ για τους ανθρώπους στη Γάζα. «Η ανθρωπιστική μας βοήθεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη ανέρχεται σε 179 εκ. ευρώ για φέτος. Αυτό μας καθιστά τον μεγαλύτερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας».

Επιπρόσθετα, η κ. Σλιμ λέει ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) «συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη σταθερότητα της περιοχής. Η γερμανική υποστήριξη προς UNRWA το 2023 ανέρχεται σε 221,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 80 εκ. προορίζονται για την βοήθεια σε είδος της UNRWA προς τους ανθρώπους στη Γάζα».

Χαρακτηρίζει την ανταλλαγή ομήρων για κρατούμενους και την κατάπαυση πυρός που είχε επιτευχθεί ως ένα πολλά υποσχόμενο βήμα. «Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών πολιτών. Χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παύσεις για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αμάχων και η διεθνής κοινότητα να παρέχει αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας», σημειώνει η Πρέσβειρα.

Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες που θέτει η Γερμανία μετά το τέλος της σύγκρουσης, η Πρέσβειρα Σλιμ σημειώνει ότι αυτό που επείγει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η παροχή προστασίας και ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους «όμως η ‘επόμενη μέρα’ θα πρέπει να προετοιμαστεί από πριν».

«Συμφωνούμε ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και επίσης συμφωνούμε στις βασικές παραμέτρους για μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση στη Γάζα, με την πιο σημαντική να είναι η αξιόπιστη επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών» λέει.

Επαναλαμβάνει επίσης τις σοβαρές ανησυχίες που επανειλημμένα έχει εκφράσει η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχετικά με περιστατικά βίας από εποίκους και με νέες κατασκευές στους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Λέει ότι «αποτελούν σημαντική απειλή για αυτή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να εκδιώξουν βίαια τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, πρέπει να μπουν στη θέση τους. Αυτό είναι υποχρέωση της ισραηλινής Κυβέρνησης», σημειώνει.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια λύση δύο κρατών που θα προέλθει από διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει η Πρέσβειρα.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Γερμανία ήταν μία από τις χώρες που απέστειλαν ειδικές δυνάμεις στην Κύπρο, εν μέσω προετοιμασιών για τον χειρισμό μιας πιθανής κατάστασης κρίσης. Μιλώντας για αυτή τη συνεργασία Λευκωσίας και Βερολίνου, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι «η Κύπρος προσέφερε αμέσως βοήθεια και παρουσιάστηκε ως διεθνής κόμβος για εκκενώσεις δια θαλάσσης και αέρος υπηκόων τρίτων χωρών από όλο τον κόσμο, από την περιοχή που μαινόταν η κρίση».

«Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που η Κύπρος συμφώνησε να φιλοξενήσει μια γερμανική πολιτικο-στρατιωτική ομάδα κρίσης για να προετοιμαστεί για τέτοιες εκκενώσεις. Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους Κύπριους αξιωματούχους που συμμετείχαν, για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους σε αυτές τις επιχειρήσεις», προσθέτει.

Καθώς η σύγκρουση οδηγείτο σε κλιμάκωση, το προσωπικό από τη Γερμανία που τοποθετήθηκε στο νησί έφτασε τα 1.000 άτομα, αλλά όπως εξήγησε η Πρέσβειρα, πολλοί έχουν στο μεταξύ επιστρέψει στη Γερμανία και τώρα τελούν σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψουν. Η ίδια εκτιμά ότι περίπου 200 άτομα παραμένουν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη και απαιτείται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές επιλογές για να προσφέρουμε επαρκή, απρόσκοπτη και ασφαλή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», λέει.

«Ευχαριστούμε την Κύπρο που παρουσίασε την πρόταση για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα. Η Κύπρος παρουσιάζεται ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αλλά ο χρόνος επείγει και ο ΟΗΕ λέει ότι η θαλάσσια διαδρομή δεν είναι γρήγορα εφικτή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη χερσαία διαδρομή προς το παρόν και να πιέσουμε την Αίγυπτο να χορηγήσει άδεια στον ΟΗΕ για εκφόρτωση πλοίων στο Πορτ Σάιντ. Χρειαζόμαστε γρήγορα τον πολλαπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας», λέει η κ. Σλιμ.

Σημειώνει επίσης ότι η κυπριακή πρόταση για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο παραμένει επίκαιρη και για την «επόμενη ημέρα» και λέει ότι η Γερμανία χαιρετίζει την πρωτοβουλία. «Η Κύπρος έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ως προς τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η Κύπρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υλικοτεχνικός κόμβος και κέντρο διαλογής για ανθρωπιστική βοήθεια και να είναι πλήρως προετοιμασμένη όταν ξεσπούν κρίσεις στη γειτονική περιοχή», υπογραμμίζει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, η Κύπρος χρειάζεται εταίρους σε αυτή την πρωτοβουλία. «Για να είμαστε σαφείς, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα και λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν, οι ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας. Η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες μαζί με άλλους εταίρους», λέει η Άνκε Σλιμ.

Ερωτηθείσα εάν η παρούσα κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για τα κράτη μέλη της ΕΕ να σκεφτούν πώς μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για μεγάλης κλίμακας καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες εντείνουν τις μεταναστευτικές πιέσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Κύπρος, η Γερμανίδα Πρέσβειρα παραπέμπει στις εν εξελίξει συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ).

«Εξαρχής, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η κατάσταση που αναφέρατε, όπου ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ξαφνική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, προβλέπεται ρητά στο λεγόμενο Κανονισμό του Δουβλίνου III. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, φυσικά, γνωρίζει καλά αυτές τις διατάξεις. Ακολουθεί και εφαρμόζει τις διαδικασίες που προβλέπονται στην καθημερινή νομική πρακτική κατά τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει.

Η Πρέσβειρα αναφέρεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ΚΕΣΑ, με στόχο τη βελτίωση του επιμερισμού των βαρών και της αλληλεγγύης, διασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματικά τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Σημειώνει ότι για να αντισταθμιστεί το υπάρχον σύστημα, στο οποίο ένας μικρός αριθμός κρατών μελών με εξωτερικά σύνορα είναι υπεύθυνα να χειριστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων ασύλου, προτείνεται ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης, ο οποίος είναι «απλός, προβλέψιμος και εφαρμόσιμος».

Εν αναμονή μιας συνολικής συμφωνίας, η Πρέσβειρα υπογραμμίζει τον υφιστάμενο εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος, όπως λέει, στοχεύει στην ανακούφιση των χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα – όπως η Κύπρος – με την ανακατανομή των μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε αυτόν τον μηχανισμό.

«Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού εθελοντικής αλληλεγγύης, η Γερμανία έχει συμφωνήσει να δεχτεί περίπου 1700 μετανάστες από την Κύπρο», λέει, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται από την ποσόστωση που είχε αρχικά κατανεμηθεί για μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Κύπρο που μετεγκαθίστανται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι τη στιγμή που γινόταν αυτή η συνέντευξη, σχεδόν 1000 άτομα είχαν ήδη μετεγκατασταθεί από την Κύπρο στη Γερμανία», λέει η Πρέσβειρα Σλιμ.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό παράτυπων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. «Η Γερμανία έχει δεχθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία, καθιστώντας την την πρώτη χώρα υποδοχής για Ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, η Γερμανία δέχεται συνεχώς τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, η Γερμανία έχει λάβει πάνω από 325.000 αιτήσεις ασύλου, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», προσθέτει.

Η δυνατότητα υποδοχής στη Γερμανία έχει φτάσει εν πολλοίς στο όριο, συνεχίζει η Πρέσβειρα, για να προσθέσει ότι παρά την πίεση και τις πολιτικές προκλήσεις που συνεπάγονται «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος».

«Σημαντικό βήμα» ο διορισμός απεσταλμένης του ΟΗΕ

Μιλώντας για το Κυπριακό, η Γερμανίδα Πρέσβειρα αναφέρει ότι σημαντικό βήμα θεωρείται από το Βερολίνο ο διορισμός απεσταλμένης του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του διορισμού, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προτείνει την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ για τη θέση. Η Λευκωσία έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της.

Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα Σλιμ λέει ότι η Γερμανία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δηλαδή μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σύντομα σε έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για να διερευνήσει τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών», προσθέτει. Σημειώνοντας ότι η Γερμανία χαιρετίζει έναν τέτοιο διορισμό, επισημαίνει ότι αυτό θεωρείται «ένα σημαντικό βήμα για αναβίωση της διαδικασίας και για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την εντολή που θα λάβει η απεσταλμένη και τη χρονική διάρκεια της θητείας της, η Πρέσβειρα λέει ότι «το θέμα του διορισμού απεσταλμένου υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο» με τις δύο πλευρές να εγείρουν διαφορετικές θέσεις ως προς το αν θα πρόκειται για προσωπικό ή ειδικό απεσταλμένο.

«Όλα αυτά, αντιλαμβάνομαι, έχουν συζητηθεί εκτενώς με τον Γενικό Γραμματέα. Ελπίζουμε ότι υπάρχει τώρα ένας συμβιβασμός ή μια συναντίληψη ως προς την εντολή καθώς επίσης και ως προς το όνομα», λέει η κ. Σλιμ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της θητείας ή του προσδιορισμού της εντολής σε αυτή τη χρονική στιγμή «δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η πρόοδος καθαυτή».

Η Πρέσβειρα ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη, μετά τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε για την Πύλα, με την Άνκε Σλιμ να λέει ότι «παρακολουθούμε ό,τι συμβαίνει στον Άγιο Δομέτιο αλλά και τώρα πιθανώς στη Δερύνεια».

«Κατά τη δική μας αντίληψη, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αμφιλεγόμενη κατασκευή ενός δρόμου στο μικτό χωριό της Πύλας στη νεκρή ζώνη θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν γέφυρες και όχι στην εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γερμανίδα Πρέσβειρα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην υλοποίηση των προνοιών.

«Για εμάς αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», προσθέτει.

Η Γερμανία, συνεχίζει, είναι πεπεισμένη ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι απαραίτητη για την εξεύρεση κοινού εδάφους και μια συνολική διευθέτηση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

«Για τον λόγο αυτό η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποστηρίζει το έργο ‘Imagine’, το οποίο φέρνει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές και καθηγητές με στόχο την προώθηση της εμπιστοσύνης και της ανεκτικότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων», λέει.

Η Γερμανίδα Πρέσβειρα, η οποία έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο Ισραήλ, θυμάται πώς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τύγχαναν υποστήριξης και από τον Ισραηλινό και τον Παλαιστινιακό πληθυσμό. Μια λύση στη Μέση Ανατολή, όπως και σε κάθε άλλη διένεξη στον κόσμο, πρέπει να σχεδιαστεί με την προοπτική ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, λέει.

Πρώτη επίσκεψη Γερμανού αρχηγού κράτους στην Κύπρο το 2024

Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα Σλιμ αναφέρεται επίσης στη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Κύπρο, το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός του γερμανικού κράτους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο», λέει, σημειώνοντας ότι ο κ. Σταϊνμάγερ έχει επισκεφθεί την Κύπρο στο παρελθόν, το 2015, με την ιδιότητα τότε του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών. «Γνωρίζει λοιπόν την Κύπρο, τις ιδιαίτερες προκλήσεις και φυσικά τη γειτονιά της», προσθέτει.

Η κ. Σλιμ σημειώνει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη χρονιά που συμπίπτει με την 20η επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα «υπογραμμίζοντας τους στενούς ευρωπαϊκούς και διμερείς δεσμούς που διαμορφώνουν τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ερωτηθείσα εξάλλου για τη διμερή αμυντική συνεργασία, μετά και τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου με τον Γερμανό ομόλογό του, στις Βρυξέλλες, η Πρέσβειρα απαντά ότι η Κοινή Δήλωση Προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο Υπουργοί στις 14 Νοεμβρίου 2023, είναι «ένα σημαντικό περαιτέρω βήμα προς τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί».

Υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2023 η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 12 ελικοπτέρων H145M στην Κύπρο και λέει ότι η αμυντική αυτή προμήθεια παρουσιάζει μια ακόμη ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία.

«Μια άλλη πιθανή μορφή συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή Κύπριων αξιωματικών σε μαθήματα στη Σχολή των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αμβούργο», προσθέτει.

Σχετικά με την πρόοδο στις εξαγωγές αμυντικών προμηθειών προς την Κύπρο, η Πρέσβειρα λέει ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει «προνομιακής μεταχείρισης» στο πλαίσιο της πολιτικής ελέγχου των εξαγωγών όπλων του Βερολίνου. Όλες οι αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων λαμβάνονται ανάλογα με τα εμπορεύματα και κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα νομικά προαπαιτούμενα, προσθέτει.

Σημειώνει ότι προκλήθηκαν καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων λόγω αύξησης του φόρτου εργασίας ως αποτέλεσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι πλέον έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διεκπεραίωση τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση