ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξήραν τη σημασία του σχεδίου «Κύπρος - Το Αύριο» υπουργοί της Κυβέρνησης

«Από εμάς εξαρτάται να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα ώστε οι επόμενες γενεές να απολαύσουν αυτές τις υποδομές»

ΚΥΠΕ

Τη σημασία του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος - Το Αύριο» εξήραν το Σάββατο Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι παραβρέθηκαν σε ειδική εκδήλωση προβολής του σχεδίου που έλαβε χώρα στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε με τη σειρά του πως «πρέπει να νιώθουμε όλοι περήφανοι για αυτό το σχέδιο, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας και θα βελτιώσει τις υποδομές του κράτους για τις επόμενες γενεές», ενώ σχετικά με τον τομέα της υγείας ειδικότερα ανέφερε ότι θα διατεθούν €74,1 εκατ. για τη δημιουργία του νέου Μακάρειου Νοσοκομείου, μονάδων αιμοκάθαρσης σε ολόκληρη την Κύπρο και σχεδίων ηλεκτρονικής υγείας που θα υλοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 για όλους τους πολίτες.

«Από εμάς εξαρτάται να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα ώστε οι επόμενες γενεές να απολαύσουν αυτές τις υποδομές», τόνισε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε πως το σχέδιο αφορά στην ανάκαμψη από τις διαδοχικές κρίσεις που έχουμε περάσει, η οποία θα πρέπει να γίνει με τρόπο αειφορικό και με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της δικής μας γενιάς, αλλά να σκέφτεται και τις ανάγκες των επόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, το Σχέδιο απαιτεί να λειτουργήσουμε με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, που θα σέβεται την κληρονομιά που έχουμε και πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, με θέματα όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η σωστή διαχείριση και η ανακύκλωση του νερού, ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας, η γαλάζια ανάπτυξη και η υδατοκαλλιέργεια να περιλαμβάνονται σε έργα του Σχεδίου, ενώ συνολικά το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να υλοποιήσει 19 έργα, από τα οποία τα τέσσερα αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα άλλα είναι είτε σχέδια επενδύσεων, είτε επενδύσεις σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Σημείωσε επίσης ότι δεδομένου πως βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία μαστίζεται από την κλιματική αλλαγή, ο στόχος που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν το 37% του προϋπολογισμού του Σχεδίου να αφορά δράσεις οι οποίες έμμεσα ή άμεσα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Εμείς έχουμε ξεπεράσει αυτό το ποσοστό, με το 43% του προϋπολογισμού να αφορούν έργα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο κ. Καδής.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ανέφερε με τη σειρά της πως η «Κύπρος – Το Αύριο» είναι ένα Σχέδιο που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αφήνει ως παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά, αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά την οικονομική κρίση και παρά την πανδημία, και έχει ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει ήδη ένα κράτος πρόνοιας μιάμιση φορά μεγαλύτερο σε δαπάνες από αυτό που παρέλαβε.

Όσον αφορά στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε πως η φιλοδοξία είναι μέσα από το Σχέδιο να στηριχθούν όλες οι ευάλωτες ομάδες με τη δημιουργία υποδομών που θα δίνουν έμφαση στην οικογένεια και στο παιδί.

«Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Σχεδίου, θα προχωρήσει στη δημιουργία 25 βρεφονηπιακών σταθμών, έτσι ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης από το πρώιμο στάδιο της ζωής τους και, ταυτόχρονα, να βοηθηθούν οι γονείς, κυρίως οι γυναίκες, να επανενταχθούν γρηγορότερα στην αγορά εργασίας», είπε η κ. Ανθούση.

Συνεχίζοντας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επεσήμανε ότι ταυτόχρονα προωθούνται δομές ημερήσιας φροντίδας τόσο για ενήλικες με αναπηρίες όσο και για ηλικιωμένους, προσθέτοντας πως παράλληλα με την προώθηση του νόμου για την αναδοχή υπάρχει πρόνοια για να δημιουργηθούν καινούργιες και εκσυγχρονισμένες Παιδικές Στέγες, έτσι ώστε το κάθε παιδί που δεν είχε ευκαιρία να έχει τον δικό του χώρο, να έχει ένα υγιές περιβάλλον για να μεγαλώσει.

«Με το Σχέδιο “Κύπρος – Το Αύριο”, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα ακόμα καλύτερο κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε η Υφυπουργός, ενώ αναφερόμενη στα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η κ. Ανθούση σημείωσε ότι πρόκεται στο σύνολο για 35 έργα υποδομών, στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υφυπουργείου.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρθηκε τέλος στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης για Παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, το οποίο ήδη υλοποιείται από τη φετινή σχολική χρονιά μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – Το Αύριο».

«Έχουν επωφεληθεί πέραν των 6.000 παιδιών και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναφορικά με την παιδική φροντίδα, με τη συμμετοχή πέραν των 320 παρόχων», δήλωσε η κ. Ανθούση, προσθέτοντας πως με την επιδότηση μέχρι και του 80% των τροφείων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία ο σκοπός είναι να περιοριστεί το κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό και να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ενταχθούν σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας.

«Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για την Κύπρο του αύριο και να μην συμπεριλάβουμε τα παιδιά που είναι το μέλλον της χώρας μας», κατέληξε.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι για την εκπαίδευση, για την ψηφιακή μετάβαση και για ένα πράσινο μέλλον, με συνολικά κονδύλια ύψους σχεδόν €100 εκατ.

Ο κ. Προδρόμου συνέχισε λέγοντας πως προβλέπεται μια σειρά επενδύσεων, όπως καινούργια σχολεία, δύο τεχνικές σχολές, το Ειδικό Σχολείο του Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσό, καθώς και μια σειρά από δράσεις για το σχολείο του αύριο.

«Ήδη είναι σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για να έχουμε περίπου τέτοια εποχή σε έναν χρόνο 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, δηλαδή όλες οι αίθουσες διδασκαλίας θα εξοπλιστούν ψηφιακά ούτως ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία στη διδασκαλία καθημερινά», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας πως τα παραπάνω συγχρονίζονται με το σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των σχολείων, το οποίο δεν είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει περίπου 9 εκατ. για να γίνουν ψηφιακές όλες οι αίθουσες, καθώς και ακόμη 25 εκατ. για να λειτουργεί ηλεκτρονικά η επικοινωνία μεταξύ όλων των σχολείων.

Στο Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» προβλέπεται επίσης ενίσχυση στα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου για την απόκτηση ταμπλέτας και ηλεκτρονικού υπολογιστή αντίστοιχα, με επιπλέον ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες. «Στόχος είναι ο σχεδιασμός αυτός να είναι πραγματικά για όλα τα παιδιά», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας πως είναι η ώρα το σχολείο να προσαρμοστεί στην εξέλιξη της κοινωνίας και στις ανάγκες του αύριο.

Ανέφερε ακόμη ότι στο Σχέδιο λαμβάνονται υπόψη οι νέες παιδαγωγικές κατευθύνσεις, αλλά και οι ανάγκες των οικογενειών και προεκτείνεται η δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση εντός των επόμενων τριών χρόνων από την ηλικία των τεσσάρων ετών, μία κίνηση που θα ωφελήσει 8 με 10 χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση