ΚΥΠΕ
Είναι ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα που θα γίνει στον 38ο όροφο του κτιρίου των ΗΕ στο οποίο θα μεταφέρει για άλλη μια φορά τη θέση του που είναι η ίδια από την αρχή και πως η νέα του πολιτική, την οποία ακολουθεί σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, διατηρείται ίδια, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναχωρώντας το πρωί από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας, για τη Νέα Υόρκη. Αναφέρθηκε σε «εθνική πολιτική» που ακολουθεί με την Τουρκία και στα 3 Α (απευθείας εμπόριο, πτήσεις, επαφές), κάνοντας λόγο για ανισότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Τατάρ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, είπε ότι υπάρχουν πολλές εικασίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στην ε/κ πλευρά και στον διεθνή Τύπο. «Αλλά φυσικά σε κανένα από αυτά δεν πρέπει να δοθεί σημασία. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σημασία έχει τι λέμε. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τη σωστή θέση μας, με την εξουσία που λάβαμε από τον λαό και φυσικά, μετά από διαβούλευση με την εγγυήτρια χώρα, μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα διατηρήσουμε και θα προστατέψουμε αυτή τη θέση», είπε.
Αναφέρθηκε και πάλι στον διορισμό της κ. Ολγκίν και πως με τη λήξη των καθηκόντων δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και σημείωσε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε την εξουσία να κάνει σύσταση. «Επαναλαμβάνω, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος».
Ποιο είναι το κοινό έδαφος, διερωτήθηκε κι απάντησε: «Το κοινό έδαφος είναι η κυριαρχική μας ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς, εν ολίγοις, το δικαίωμά μας στην κυριαρχία, που προέρχεται από τις διεθνείς συμφωνίες». Πρόκειται, συνέχισε, για ένα εγγενές δικαίωμα από το Σύνταγμα του 1960, που προέρχεται από τον αγώνα επιβίωσης που έδωσε για χρόνια σε αυτά τα εδάφη ο τ/κ «λαός». «Εγώ πάντα λέω, ποιος είναι πίσω από τις συμφωνίες του 1960; Ναι, ήταν ο Μακάριος ως ο Ε/κ ηγέτης, αλλά υπάρχει και η υπογραφή του δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ ως Τ/κ ηγέτη. Υπάρχουν και οι εγγυήτριες χώρες η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία. Όμως αυτή η συμφωνία χωρίς την υπογραφή του δρ Κιουτσιούκ δεν θα υπήρχε».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι είναι και οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σε τι θέση βρισκόμαστε τώρα; Πήραν την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την απειλή των όπλων μετά τα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963 και έφυγαν. Μετά το ψήφισμα του 1964, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο σαν να ήταν ιδιοκτησία τους και μετά το σχέδιο Ανάν του 2004, έγιναν μονομερώς δεκτοί στην ΕΕ ως κράτος μέλος, παρόλο που είπαμε ναι και είπαν όχι».
Τώρα, είπε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικά τεχνάσματα με συλλήψεις τους τελευταίους μήνες που αυξάνουν την πίεση και την ένταση μεταξύ των «δύο λαών», καθώς και με ενέργειες στον τουρισμό και τα «πανεπιστήμια» για να δημιουργήσουν (οι Ε/κ) περισσότερες δυσκολίες στην οικονομία του ψευδοκράτους.
«Αυτά σίγουρα θα εγερθούν στο γεύμα στη Νέα Υόρκη. Από τη μια προσπαθούν να φέρουν τις δύο πλευρές κοντά, από την άλλη ο ΟΗΕ και οι εκπρόσωποί του προσπαθούν να μας φέρουν κοντά σε κοινό έδαφος και από την άλλη, αυτά είναι τα παιχνίδια που παίζονται. Τι κάνουν οι Τουρκοκύπριοι; Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν τα δικά τους δικαιώματα, δεν έχουμε βλέψεις σε κάτι άλλο. Ζητούμε μόνο τα δικά μας δικαιώματα. Διεξάγουμε έναν αγώνα για να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας σε αυτή τη χώρα στη βάση της ισότητας και φυσικά να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς στην οικονομία».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως είχε δηλώσει και στην κ. Ολγκίν πως εάν πρόκειται να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα πρέπει οπωσδήποτε «να μας δοθούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας επαφές. Γιατί η απέναντι πλευρά διάνυσε απόσταση και ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως χώρα μέλος της ΕΕ. Αλλά εμείς από εδώ αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, τα εμπάργκο και τις απομονώσεις. Αυτή η ανισότητα, που είναι μια μεταχείριση που δεν συνάδει με καμία δικαιοσύνη, κανέναν κόσμο ή πολιτισμό, πρέπει να εξαλειφθεί. Ποιος Τουρκοκύπριος μπορεί να αντιταχθεί σε αυτό; Κανείς. Αυτός είναι ο βασικός μας αγώνας».
Υπενθύμισε την τελευταία ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ και είπε «δόξα τω Θεώ πίσω μας υπάρχει μια δυνατή μητέρα πατρίδα» σημειώνοντας τις αναφορές Ερντογάν ότι «το δεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε». Δήλωσε δε τη «μεγάλη μου αντίθεση» στη θέση της ε/κ πλευράς για μηδέν εγγυήσεις – μηδέν στρατεύματα και στη χθεσινή αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην αντικατοχική εκδήλωση της Μόρφου πως «η Μόρφου δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση και θεωρεί ότι είναι δικό του έδαφος (ΣΣ της ΚΔ)».
Στο κάτω κάτω, είπε, «υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν πρόσφυγες ξανά. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς για την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνεχίσουν πια στο δρόμο τους με το δικό τους κράτος».
Ο κ. Τατάρ έκανε ειδική μνεία στη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, την περιφερειακή και διεθνή ισορροπία δυνάμεων, τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας «και την επιτυχημένη βιομηχανία εθνικής άμυνας», τη Γαλάζια Πατρίδα και τη σημασία του εναέριο χώρου στην περιοχή, για να πει ότι για όλα αυτά δίνουν «έναν εθνικό αγώνα που δεν είναι εύκολος, ούτε και απλός». «Ας λένε ό,τι θέλουν στην νότια Κύπρο. Εμείς εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική με την Τουρκία».
Πρέπει να αφήσουν, συνέχισε, ένα στέρεο έδαφος στις επόμενες γενιές κι αυτό το στέρεο έδαφος είναι αυτό που και ο Ραούφ Ντενκτας είχε πει «το κράτος και η κυριαρχία». «Δεν θα κάνουμε πίσω από το κράτος και την κυριαρχία μας. Εάν το κάνουμε, στο μέλλον θα μας περιμένουν πολλοί κίνδυνοι», Αυτό, είπε, το αντιλαμβάνεται κάποιος εάν δει τί γίνεται στη Γάζα και τη Βηρυτό, στο Λίβανο και πως τα ΗΕ και το ΣΑ έχουν μείνει απλώς θεατές. «Γι’ αυτό δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, ειδικά στην προ του 1974 περίοδο».
«Επομένως, εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, βάση για διαπραγμάτευση προς μια συμφωνία, όπως έχουμε δηλώσει, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας, του ίσου διεθνούς καθεστώτος και του νέου κυριαρχικού μας δικαιώματος. Ελπίδα και προσδοκία μας είναι μια λύση δύο κρατών που θα ανταποκρίνεται και σε γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προσδοκίες, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας και ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο».
Προσέρχεται, κατέληξε ο κ. Τατάρ, στο δείπνο έχοντας επίγνωση της ευθύνης που έχει και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ και την «εθνική πολιτική», ανακοινώνοντας ότι θα ενημερώσει την κοινή γνώμη και όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.