ΚΥΠΕ
Η ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα για "αδέλφοποιημένα λιμάνια" του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) "θα είναι μια πολύ σημαντική υποστήριξη και ένα μήνυμα ενάντια στην άδικη και παράνομη απομόνωση και καταπίεση που υφίστανται οι Τ/κ'", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του κατά την έναρξη της άτυπης συνοδού του Οργανισμού στη Σούσα που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, με θέμα «Χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον με συνδεσιμότητα μεταφορών και δράση για το κλίμα».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε ότι η σύνδεση του τουρκικού κόσμου με τη Μεσόγειο έχει εδραιωθεί "με την ένταξη του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ".
Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι υποβλήθηκε αίτηση στη Γραμματεία του ΟΤΚ για ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα για «αδελφοποιημένα λιμάνια» του Οργανισμού. «Θα είναι μια πολύ σημαντική υποστήριξη και ένα μήνυμα ενάντια στην παράνομη απομόνωση και καταπίεση που υφίστανται οι Τ/κ», ανέφερε.
Είπε πως το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, το λιμάνι στο Καραβοστάσι και το «διεθνώς γνωστό λιμάνι Αμμοχώστου», δημιουργούν, στο πλαίσιο της «συνδεσιμότητας», διάφορες ευκαιρίες για τον ΟΤΚ. «Ο απώτερος στόχος μας σε αυτόν τον τομέα είναι να κάνουμε την 'τδβκ'περιφερειακό κέντρο στην πολιτική αεροπορία και αξιόπιστη χώρα διέλευσης στις θαλάσσιες μεταφορές", ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε τον Αζέρο Πρόεδρο για την στήριξή του στο ψευδοκράτος και αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε ότι απελευθερώθηκε έπειτααπό 30 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής και νιώθει μεγάλη περηφάνεια και χαρά για αυτό το ιστορικό επίτευγμα. «Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητα, η αδελφότητα και η αλληλεγγύη του τουρκικού κόσμου. Βρισκόμαστε σε ένα συμβολικό μέρος όπου όταν μαζευόμαστε, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, αποκαλύπτουμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Από αυτή την άποψη, η παρουσία της 'τδβκ' στην αρχαία Σούσα σήμερα, ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό γεγονός», είπε.
Με αφορμή και τον σεισμό στην Τουρκία το 2023, ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες του τουρκικού κόσμου να συνεργάζονται μεταξύ τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Αναφερόμενος στο έγγραφο για το «όραμα του τουρκικού κόσμου 2040» ο Ερσίν Τατάρ χαιρέτισε τη σημασία στην συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και των λογισμικών ειδικά στον «διεθνή διάδρομο μεταφορών Ανατολής-Δύσης της Κασπίας και στον διάδρομο Zangezur", λέγοντας πως "είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε».
Κυπριακό
Ο κ. Τατάρ ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς των κρατών μελών στην άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό και το "νέο όραμα" για λύση που προωθεί με τη στήριξη της Τουρκίας. Είπε ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ διορίστηκε τον Ιανουάριο για εξάμηνη θητεία και ο ίδιος είχε την τελευταία συνάντηση μαζί της στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου, ενώ η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεσή της στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου.
«Η θητεία της στο πλαίσιο αυτής της εντολής θα λήξει. Κατά τη διάρκεια του 6μηνου έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος λόγω ε/κ αδιαλλαξίας. Όπως γνωρίζετε, η ε/κ ηγεσία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διατηρήσει το σφετεριστικό καθεστώς της και να συντρίψει τον 'λαό' μου κάτω από την τυραννία της απομόνωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλουν έναν συμβιβασμό που βασίζεται στην ισότητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την «απελευθέρωση, ειρήνη και ευημερία» που έφερε η «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας, όπως αποκάλεσε την εισβολή του 1974.
Πρόσθεσε ότι θα τους τιμήσει με την παρουσία του ο Τούρκος Πρόεδρος στους εορτασμούς για τα 50 αυτά χρόνια και κάλεσε όλα τα μέλη του ΟΤΚ να μεταβούν και αυτά στο ψευδοκράτος για τις 20 Ιουλίου.
Όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ μετείχε στην τελετή υπογραφής της Δήλωσης του Καραμπάχ, ενώ στη Σούσα συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, με τον οποίο συζήτησε οικονομικά θέματα.