ΚΥΠΕ
Παντελώς αβάσιμη, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την κριτική ότι το Κυπριακό μπαίνει στο «ράφι» προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα χθες, ο κ. Γεραπετρίτης κλήθηκε να σχολιάσει ότι έχει ασκηθεί κριτική ότι το Κυπριακό μπαίνει στο «ράφι» προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα και αν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών χωρίς την λύση του Κυπριακού,
Σημειώνοντας ότι «η κριτική αυτή είναι παντελώς αβάσιμη», ο κ. Γεραπετρίτης είπε «είμαστε σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή πλευρά».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «θέτει πάντοτε το Κυπριακό σε όλα τα διεθνή φόρα και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και στις συνομιλίες της με την Τουρκία» και εμμένει «στην επίλυσή του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Πρόσθεσε ότι η «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας διαδικασίας διαλόγου», σημειώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση με την αλλαγή ύφους σε επίπεδο ρητορικής και την αλλαγή στρατηγικής στο πεδίο με κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο συνιστούν σημαντική κατάκτηση και δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα βήματα.
Από πλευράς, μας, προσερχόμαστε στο διάλογο με καλή προαίρεση και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι «η δική μας διάθεση είναι να αγγίξουμε τις μεγάλες μας διαφορές με συνείδηση της ιστορικότητας της στιγμής και με πλήρη αντίληψη της συνθετότητάς τους. Προηγείται όμως να υπάρξουν απτά και διαρκή δείγματα συνέπειας και ειλικρίνειας».
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η «κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη» και όπως απέδειξε και το «αποτροπιαστικό γεγονός στο νοσοκομείο της Γάζας, από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να υπάρξει καθολική επιδείνωση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε την όποια περαιτέρω ένταση προκύψει στη Μέση Ανατολή».
Ερωτηθείς πώς η θέση της Ελλάδας ότι στηρίζει το Ισραήλ απέναντι στην επίθεση της Χαμάς να μην επηρεάσει το υψηλό επίπεδο σχέσεων που διατηρεί με τον Αραβικό κόσμο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η «Ελλάδα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε συναλλακτική. Μία από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η καταδίκη κάθε μορφής βίας ή τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου».
Η διαχρονική θέση της Ελλάδας σε σχέση με τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, πρόσθεσε, «παραμένει η συνολική λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διαυγής και συνεπής μας στάση έχει σωρεύσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο και εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα».