ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελεγκτής: Οι σχέσεις με τον Χριστοδουλίδη άρχισαν να χαλάνε τον Σεπτέμβριο

«Ο Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να επιστρέψει το ποσό από τα επιδόματα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε σε εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην άσκηση των καθηκόντων του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δηλώνοντας το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ και τον Ανδρέα Κημήτρη, ότι αυτές άρχισαν να χαλούν με αφορμή τις παρεμβάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη μεταφορά των παιδιών του Προέδρου και τα επιδόματά του. Ωστόσο, τόνισε, σε υπηρεσιακό επίπεδο οι σχέσεις τους παραμένουν καλές. Σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου για αλλαγή του μοντέλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε συλλογικό όργανο, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει, καθώς προσκρούει σε θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος.

Σημείωσε ότι «με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ως υπουργό Εξωτερικών, και προηγουμένως ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είχα μία αρκετά καλή σχέση. Ενδεχομένως να ήταν από τις καλύτερες, όσον αφορά υπουργούς της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Και στην πρώτη περίοδο, μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, η σχέση μας παρέμεινε αρκετά καλή, μπορώ να πω».

Δεν νοείται έλεγχος δημόσιου κτηρίου χωρίς τον επιτόπου έλεγχο, ανάφερε για το ζήτημα που προέκυψε για τον έλεγχο του υπνοδωματίου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Όπως τόνισε, οι σχέσεις άρχισαν να χαλάνε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία, άρχισε να εξετάζει το θέμα της μετακίνησης των παιδιών του Προέδρου, και ακολούθως, τον Οκτώβριο, όταν είχαν αρχίσει να εξετάζουν τα θέματα των επιδομάτων του Προέδρου. Οι δύσκολες μέρες κορυφώθηκαν, τόνισε, το διάστημα 6 -7 Δεκεμβρίου, όταν εκδόθηκε η έκθεση της Υπηρεσίας για τα επιδόματα του Προέδρου. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η σχέση του σε υπηρεσιακό επίπεδο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι καλή.

Εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων του

Την ίδια ώρα ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε παράπονο ότι για ευαίσθητα θέματα, που δεν είναι χαμηλής πολιτικής, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κόβει στην Ελεγκτική Υπηρεσία την πρόσβαση στην πληροφορία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να επηρεάζεται η άσκηση των καθηκόντων του ιδίου, από τη στάση αυτής της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση τέτοιας φύσεως πρόβλημα είχαν για το θέμα των διαβατηρίων, επίσης με την προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε και συνεχίστηκε με την παρούσα, το πρόβλημα της πρόσβασης για ελέγχο των στρατιωτών στο Υπουργείο Άμυνας, με την παρούσα κυβέρνηση για το θέμα του Ακάμα, που είναι πρόσφατο, αλλά και τα θέματα ελέγχου στην Αστυνομία για τον οπλισμό και τα εξώδικα.

«Ο Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να επιστρέψει το ποσό από τα επιδόματα»

Την ίδια ώρα ανάφερε ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέχρι σήμερα να είχε επιστρέψει το ποσό από τα επιδόματα που έλαβε  την περίοδο 14.4.2014-28.2.2018, και αν το Προεδρικό θεωρούσε, πρόσθεσε, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει την εξουσία να τοποθετείται για τέτοια θέματα, θα μπορούσε, όπως τόνισε, να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, δεν έκανε.

Απογοητευμένος με τις αναφορές για την κρεβατοκάμαρα του Προέδρου

Δεν νοείται έλεγχος δημόσιου κτηρίου χωρίς τον επιτόπου έλεγχο, ανάφερε για το ζήτημα που προέκυψε για τον έλεγχο του υπνοδωματίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτό είναι θέμα αρχής και γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. «Δεν ειναι ιδιωτικός χώρος, είναι χώρος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενείται η προεδρική οικογένεια, με δαπάνες της Δημοκρατίας, και μάλιστα χωρίς να έχει την υποχρέωση να παράσχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατοικία», σημείωσε.

«Ήταν πολύ απογοητευτικό για εμένα, οι δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους της κυβέρνησης, και για το θέμα της προεδρικής κατοικίας και για το θέμα της μεταφοράς των παιδιών του Προέδρου. Ειδικά για το πρώτο, όταν εκείνη την περίοδο οι σχέσεις μου με τον Πρόεδρο ήταν πολύ καλές», είπε επίσης ο κ. Μιχαηλίδης.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη και υποτιμητική για το πρόσωπό του, την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ότι επέμενε να εισέρθει στο μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα του Προέδρου, «το οποίο είναι από πλευράς γεγονότων ψευδές, και από πλευράς μεταφοράς απαράδεκτο», τόνισε.

Ανάφερε ότι είναι ψευδές, γιατί μετά από επικοινωνία του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο ίδιος ο ΠτΔ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, επέμενε να πάνε πάνω στο υπνοδωμάτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X