ΚΥΠΕ
Την έκδοση του δέκατου τόμου του «Φακέλου της Κύπρου», ως αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής και βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ο Ι΄ τόμος του υπό έκδοση πολύτομου έργου «Φάκελος Κύπρου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Πρόσβαση στο Υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, που υπεγράφη από τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2016.
Ο τόμος, ο οποίος βρίσκεται υπό εκτύπωση στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο και αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς από τα βιβλιοπωλεία, περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 19ης και 26ης Νοεμβρίου 1986, στις οποίες κλήθηκαν και κατέθεσαν οι Χ. Παλαḯνης, Γ. Ματάτσης, Α. Περδίκης, Η. Γλεντζές, Μ. Πηλιχός και Δ. Παπαποστόλου.
Πρόκειται, σημειώνεται, για πολύτιμο ιστορικό υλικό που παρατίθεται αυτούσια μέσω της φωτοαναστατικής ανατύπωσης των δακτυλογραφηθέντων το 1987 εμμάρτυρων προφορικών καταθέσεων.
Όπως είναι γνωστό, στις 11 Ιουλίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ομόφωνα την παράδοση του υλικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 14 Ιουλίου 2017 στη Λευκωσία.
Το ογκωδέστατο υλικό, αποτελούμενο από 139 φακέλους, περιέχει εμμάρτυρες καταθέσεις των πρωταγωνιστών, των υπευθύνων και όλων όσοι συμμετείχαν άμεσα ή ενεπλάκησαν έμμεσα στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, καθώς και όλων όσων η δράση συνδέθηκε με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.
Το εν λόγω υλικό δεν τέθηκε ποτέ στη βάσανο του θεσμικού και τελικού καταλογισμού ευθυνών, παραπέμπει ωστόσο, με όλες τις τυχόν αδυναμίες που μια προσωπική μαρτυρία ενδεχομένως περιέχει, ιδίως εκείνων που προφανώς φέρουν το στίγμα του εθνικού άγους του ολέθριου πραξικοπήματος και της συνεπεία αυτού τουρκικής εισβολής και στρατιωτικής, μέχρι σήμερα, κατοχής, στις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα σε βάρος της Κύπρου, σύμφωνα με τον πρόλογο του Φακέλου, όπως αναφέρεται.
Περαιτέρω, οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις που καταγράφονται στο πλαίσιο των μαρτυριών αυτών αποτελούν αυστηρά προσωπικές απόψεις του κάθε εξεταζόμενου από την Επιτροπή μάρτυρα, είτε αυτές αφορούν προσωπικές του ευθύνες είτε αφορούν ευθύνες που αυθαίρετα, λανθασμένα ή και κακόβουλα καταλογίζονται σε άλλα πρόσωπα και τρίτες χώρες ή, ακόμη, αποτελούν προσπάθεια απόσεισης ασήκωτων ιστορικών ευθυνών.
Τον πρόλογο υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.