ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΒΚΑΦ: Σημαντικό βήμα η απόφαση της «επιτροπής» για το Βαρώσι

Τι μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ

ΚΥΠΕ

Ως σημαντικό βήμα για την προστασία των «ιστορικών περιουσιακών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού» χαρακτήρισε ο «γενικός διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ, Ισμαήλ Μπεντέρ την απόφαση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να καταστήσει τα βακούφικα ενδιαφερόμενο μέρος σε αιτήσεις ενώπιόν της που αφορούν περιουσίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπεντέρ σε γραπτή του δήλωσε ανέφερε ότι σε υπόθεση ενώπιον της «επιτροπής» από ε/κ αιτητή, το ΕΒΚΑΦ, για πρώτη φορά συμμετείχε σε δίκη ως ενδιαφερόμενο μέρος.

«Με εκτίμηση αντικρίζουμε αυτή τη σημαντική και λογική απόφαση της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, η οποία αναγνώρισε το συμφέρον του ΕΒΚΑΦ για την υπόθεση αυτή και μας επέτρεψε να είμαστε διάδικοι στην υπόθεση. Θεωρούμε αυτή την απόφαση ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ιστορικών μας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Το 2020, πρόσθεσε, το ΕΒΚΑΦ έκανε αίτηση στην «επιτροπή» για να γίνει διάδικος στην υπόθεση με αριθμό 1732/2011 εκ μέρους του βακούφικου Αμπντουλάχ Πασά, την διοίκηση του οποίου έχει το ΕΒΚΑΦ. «Όμως ο ε/κ αιτητής αντιτάχθηκε στο να είναι μέρος της διαδικασίας το ΕΒΚΑΦ και προέκυψε δικαστική διαμάχη. Αφού άκουσε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, η TMK («επιτροπή ακίνητης περιουσίας») έκανε δεκτή την αίτηση, θεωρώντας ότι το ΕΒΚΑΦ είχε νόμιμους λόγους να συμμετάσχει στην υπόθεση αυτή».

Ο κ. Μπεντέρ στην δήλωσή του αναφέρει ότι το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτες του 100% του Βαρωσίου και ότι όταν η Κύπρος ήταν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία (1878-1960), τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΒΚΑΦ μεταβιβάστηκαν παράνομα σε άτομα, ιδρύματα και οργανισμούς. "Σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν το ΕΒΚΑΦ και τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο, τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν».

Σημειώνοντας ότι το ΕΒΚΦ είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και ένα από τα παλαιότερα στην Κύπρο, ο κ. Μπεντέρ ανέφερε ότι ιδρύθηκε το 1571 με εντολή του Σουλτάνου Σελίμ Α` για να διαχειρίζεται δωρεές μουσουλμάνων και λειτουργεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας ή φύλου.

Παραδοσιακά, συνέχισε, οι μουσουλμάνοι της Κύπρου αφήνουν τη γη ή τα χρήματά τους ως κληρονομιά στο ΕΒΚΑΦ ή ένα ίδρυμα και ζητούν από το ΕΒΑΚΦ να τα διαχειρίζεται για λογαριασμό τους. Ένα από αυτά τα ιδρύματα, είπε, είναι το βακούφικο του Αμπντουλάχ Πασά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεντέρ, με τα έσοδα από τα ενοίκια περιουσιών στο περιφραγμένο Βαρώσι το ΕΒΚΑΦ πληρώνει μισθούς ντόπιων δασκάλων, το σχολεία και σχολικές στολές παιδιών, υπηρεσίες υγείας, βοήθεια σε χήρες και ορφανά, προίκα για φτωχά νεαρά κορίτσια, συντήρηση και επισκευή τζαμιών.

Ανέφερε επίσης ότι το ΕΒΚΑΦ, που έκλεισε 450 χρόνια ζωής, διαχειρίζεται περισσότερα από 2200 ιδρύματα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X