ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρ. Μπούστρας στο συνέδριο Economist: Από φέτος, τα δεδομένα στις φυσικές καταστροφές έχουν αλλάξει

Oι καταστροφές γίνονται αργά αλλά σταθερά ένα νέο έδαφος για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ψευδών ειδήσεων, μερικές φορές ως μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής απειλής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δυστυχώς η φετινή χρονιά έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την πρόβλεψη κινδύνου καθώς, το μέγεθος και ο αντίκτυπος των πρόσφατων καταστροφών ήταν άνευ προηγουμένου, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή - Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την HELEXPO, ο καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διευθυντής του CERIDES και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διαχείριση Κρίσεων και Πολιτική Προστασία, Δρ. Γιώργος Μπούστρας.

Παρότι, πρόσθεσε, υπάρχουν εθνικές και τοπικές εκτιμήσεις κινδύνου για διάφορες πιθανές απειλές, το μέγεθος και ο αντίκτυπος αυτών των καταστροφών ήταν άνευ προηγουμένου φέτος. Ήρθε, λοιπόν, «η ώρα να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να μελετήσουμε τα γεγονότα και να αξιολογήσουμε κατά πόσον τα συστήματα πρόληψης, οι πρακτικές διαχείρισης καταστροφών και η διαχείριση μετά το συμβάν πρέπει να επανεξεταστούν».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μπούστρας, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με βάση το γεγονός ότι περιστατικά που θεωρούνταν αδύνατο να συμβούν - στο παρελθόν - τώρα είναι πιο πιθανό να συμβούν. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε, υπογράμμισε, τα προγράμματα εμπλοκής της κοινότητάς μας αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τις κοινότητές μας, ώστε να σταματήσουμε την τάση των πολιτών μας να είναι θεατές σε καταστροφές. Όσον δε αφορά τη νομοθεσία πρέπει να αυστηροποιηθεί τόσο στο σωφρονιστικό μέρος για όσους παρανομούν, όσο και για την επιβολή της εφαρμογής όλων των πολιτικών που στοχεύουν στην προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε ο καθηγητής, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω το #rescEU και να προσδιορίσουμε εξαιρετικά εστιασμένες τεχνολογικές εξελίξεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

Κλείνοντας, υπέδειξε ότι οι καταστροφές γίνονται αργά αλλά σταθερά ένα νέο έδαφος για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ψευδών ειδήσεων, μερικές φορές ως μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής απειλής. Σε κοινωνικό επίπεδο, πρέπει - ως προτεραιότητα - να εκπαιδεύσουμε τις κοινότητές μας, να καθορίσουμε, να επαναπροσδιορίσουμε τις στρατηγικές επικοινωνίας κινδύνου.

Hans Das: Σπάσαμε κάθε ρεκόρ

«Φέτος το καλοκαίρι σπάσαμε πολλά ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές» τόνισε από πλευράς ο Hans Das, διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στην ενότητα που αφορούσε στις προτεραιότητες και τις ευθύνες της πολιτικής προστασίας το 2023 και στο μέλλον, ο κ. Das ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπήρχαν την ίδια μέρα αιτήματα για συνδρομή για πλημμύρες στην Ευρώπη και για πυρκαγιές. Ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν».

«Είχαμε φέτος καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες που έπληξαν ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν συγχρόνως» είπε και πρόσθεσε πως «το σύνολο της καμμένης γης είναι 40% υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της γης που έχει καεί τα τελευταία χρόνια». Επιπλέον έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των πυρκαγιών επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο σημειώθηκε στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ που έχει καταγραφεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών και έκαψε πάνω από 96.000 εκτάρια, έκταση ισοδύναμη της περιοχής του Παρισιού και του Βερολίνου ή του ενός τρίτου του Λουξεμβούργου. Γνωστοποίησε, δε, ότι ένα άλλο ρεκόρ που καταρρίφθηκε είναι πως φέτος εστάλησαν οι μεγαλύτερες ομάδες διάσωσης, ένας πολύ υψηλός αριθμός ελικοπτέρων και αεροσκαφών την ίδια περίοδο.

Πηγές: Ανακοίνωση CERIDES / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X