ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διφωνία σε Ε.Ε για απεσταλμένο

Όλο το παρασκήνιο των Βρυξελλών γύρω από την ενεργότερη εμπλοκή στο κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νωρίς για μια συζήτηση διορισμού απεσταλμένου από την Ε.Ε θεωρούν πως είναι κράτη μέλη βάσει της συζήτησης που έγινε στα συμπεράσματα, ενώ εκτιμούν πως θα ήταν δύσκολο ο διορισμός πολιτικού απεσταλμένου να γίνει δεκτός από την Τουρκία, με τον κίνδυνο μια τέτοια αναφορά στα συμπεράσματα να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

Αυτό που προτείνει η Γερμανία, όπως πληροφορείται η «Κ», είναι όπως υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα για τα ευρωτουρκικά, με ορίζοντα τη συζήτηση τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη.

Ορισμένα κράτη μέλη, με κύριο τη Γαλλία, στηρίζουν την εισήγηση της Κύπρου, κάνοντας αναφορά σε παλαιότερα συμπεράσματα, που παραπέμπουν σε τεχνοκρατικό απεσταλμένο στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, αλλά και σε θετική ατζέντα και σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο.

Γενικότερα η τάση στο Συμβούλιο της ΕΕ δείχνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του λεκτικού υπέρ της πιο ενεργής εμπλοκής της ΕΕ, αλλά όχι απαραίτητα με απεσταλμένο ξεχωριστό από αυτόν που προβλέπεται ήδη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, και ενδεχομένως με διασύνδεση με τις προτεραιότητες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ μέσω της πρότασης της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή όπως πληροφορείται η «Κ», Τούρκος επίσημος έχει διαμηνύσει σε ευρωπαίους συνομιλητές του, ότι «ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μπορούν να καθίστανται ‘όμηρος’ του Κυπριακού προβλήματος», το οποίο όπως είπε, «παραμένει άλυτο εξαιτίας της υπαιτιότητας της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’».

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη και του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑ

Η ΕΕ, μέχρι την λήξη της θητείας του Χριστοδουλίδη, έχει χρόνο να συνεχίσει, επαναληπτικά, την αλλοπρόσαλλη πολιτική της δια διφωνίας ή/και πολυφωνίας ακόμη και τριλογίας όταν και όπως την συμφέρει.
Από το βούρκο της, ΕΕ, αναδίδει δυσοσμία πρώτα για την ίδια και μετά εναντίον χώρας μέλους της. Το έπραττε ανελλιπώς και πρότερον και προ της ίδρυσης της ΟΕΚ και εν συνεχεία του νέου συνδικάτου ΕΕ με 28 ή 27 τώρα μέλη, προς ανέλιξη «πολιτισμένα» και «Διαφωτισμένα», εβραιοσιωνιστικά, του μωαμεθανισμού εφ’ ενός και του αφύσικου αφ’ ετέρου.
Διφωνία, για απεσταλμένο, και στο εσωτερικό από το ΔΗΣΑΚΕΛ του Γλαύκου και Εζεκία, από την πολιτική κυριαρχία των τουλάχιστον από το (προ/μετα) πραξικόπημα και εντεύθεν όμορα συντονισμένα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση