ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαβούλευση Κυβέρνησης-Δικηγορικού Συλλόγου για Εποπτική Αρχή ζητά η Επ. Νομικών

ΚΥΠΕ

Τη διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ζήτημα της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής ζήτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του συλλόγου σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι τα μέλη της ενημερώθηκαν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την υπό εκκόλαψη Ενιαία Εποπτική Αρχή, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει συνεδρία στην οποία θα παρίστανται μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα περαιτέρω.

«Σίγουρα ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη, σίγουρα πρέπει να υπάρχει εποπτεία σε όλα τα επίπεδα, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά βασικές κόκκινες γραμμές. Πρέπει να βρεθεί μία κατάσταση πραγμάτων η οποία και να εφαρμόζει στην πράξη τα μεγάλα ζητούμενα, τη λογοδοσία και την εποπτεία, αλλά και να μην παραβιάζει π.χ. το απόρρητο οποιουδήποτε επαγγελματία δικηγόρου», σημείωσε. Όταν και εφόσον βρεθεί ενώπιον της επιτροπής η συγκεκριμένη νομοθεσία, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Κυβέρνηση και πως βρέθηκαν προ τετελεσμένων, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αν και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο η Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς είπε στις δικές του δηλώσεις ότι η διαφωνία του συλλόγου με την απόφαση της Κυβέρνησης δεν αφορά την ίδρυση ρυθμιστικού οργάνου που θα συντονίζει, θα καθοδηγεί και θα βοηθά και τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές κατά κλάδο να εργάζονται σωστά και να παράγουν σωστά αποτελέσματα ώστε να μην εκτίθεται η κυπριακή πολιτεία.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ως εποπτική αρχή, όπως λειτουργεί από το 2007 με τη θέσπιση νόμου περί παρεμπόδισης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν μπορεί να καταργηθεί και δεν μπορεί να της αφαιρεθούν αρμοδιότητες καθώς κάτι τέτοιο θα έρθει σε σύγκρουση με την καθιερωμένη αρχή της εμπιστευτικότητας στην επικοινωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα νιώθει την αναγκαία ασφάλεια όταν ξέρει πως η εκτελεστική εξουσία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την επικοινωνία του με τον δικηγόρο του. Αυτό θα έρθει σε σύγκρουση με καθιερωμένες αρχές δικαίου και με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Βορκάς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η διαφωνία του συλλόγου θέτει ζητήματα διαφάνειας, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε ότι η παρανομία μπορεί να εντοπιστεί κάλλιστα μέσα από τους ελέγχους του συλλόγου και να προβληθεί και να καταγγελθεί και στις αρμόδιες αρχές.

Συμπλήρωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει εκείνος ο εποπτικός μηχανισμός ο οποίος θα δώσει τη βοήθεια και θα συντονίσει όλες τις εποπτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Βορκάς είπε επίσης ότι ο ΠΔΣ διαφωνεί με τα όσα συζητούνται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ύπαρξη ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους 50 μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής διοικητικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να διαχωρίζονται τα 50 μεγαλύτερα γραφεία από τα υπόλοιπα, όπως δεν μπορεί να γίνει δεκτό να τίθενται όρια και αριθμοί στους πελάτες που θα μπορεί να εξυπηρετεί μια εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Ερωτηθείς αν ο σύλλογος προτίθεται να προβεί σε διαβήματα, ο κ. Βορκάς είπε ότι έχουν κληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22 Μαρτίου με σκοπό να ενημερωθούν και κατ’ ιδίαν για το τι ακριβώς προωθείται από πλευράς του Υπουργείου, παρά το ότι γνωστοποίησε τις θέσεις του πρόσφατα και γραπτώς, προσθέτοντας ότι ο ΠΔΣ θα ακούσει τι έχει να πει το Υπουργείο και θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βορκάς είπε ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να προωθηθούν νομοσχέδια στη Βουλή και πως θα φανεί στις 22 του μηνός αν εκείνο που επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι διαβούλευση ή όχι.

«Έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας στην Επιτροπή Νομικών, φαίνονται να γίνονται αντιληπτές και ότι εξετάζονται με σοβαρότητα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση