ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν-Τατάρ: Ανακοίνωσαν πιλοτικό άνοιγμα της περίκλειστης

Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος του 3,5% της περίκλειστης πόλης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις από το ξενοδοχείο Concorde στο κατεχόμενο Κιόνελι, στις 13:30.

Προηγήθηκε προσευχή, στις 6:00, στο νεόδμητο τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, καθώς η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Στις 8:00 συμμετείχε στην τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 9:00 ξεκίνησε στρατιωτική παρέλαση, στην λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέπληξε την τουρκική, τουρκοκυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη με το «καλό νέο» που ανακοίνωσε από το βήμα της «βουλής». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε την σημασία της λύσης των δυο κρατών. Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις και τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου με την Αθήνα να στέλνει στην Κύπρο δυο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

16:41 - Αποχωρεί από τα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν

16:35 - Τα είπε με Λαβρόφ ο Χριστοδουλίδης 

Μετά και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τα νέα δεδομένα ζητώντας τη στήριξή του. 

15:58 - ΗΠΑ για Αμμόχωστο: Προκλητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες

Αυστηρή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε μονομερούς απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» και του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον, Κατερίνα Σώκου, οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

15:24 - Ερντογάν: Δεν επιστρέφουμε σε άκυρα μοντέλα λύσης

Στο Κυπριακό «έχουμε δίκιο. Θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος το δίκιο μας. Μέχρι να λειτουργήσουν και οι δικές τους ελευθερίες και δικαιώματα (των Τ/κ). Κανείς να μην περιμένει από εμάς από δω και πέρα να επιστρέψουμε πίσω. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε σε μοντέλα που αποδείχθηκε ότι είναι άκυρα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Μην κάνετε κανένα λάθος, είτε 47 είτε 147 είτε 247 χρόνια κι αν περάσουν, ο τ/κ λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του» πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, συνέχισε, δεν έχουν κανένα νόημα πέραν του θορύβου που κάνουν «σαν άδειος τενεκές». 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

15:09 - Ε.Ε. για Βαρώσια: Ζητούμε τον πλήρη σεβασμός των ψηφισμάτων 

Δήλωση από την εκπρόσωπο για εξωτερικά θέματα της Ε.Ε. Nabila Massrali σε ερώτηση του ανταποκριτή της «Κ». Η κυρία Massrali δήλωσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερη για τις ανακοινώσεις που έγιναν για το Βαρώσι. Η Ε.Ε. συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία του καθεστώτος για τα Βαρώσια και ζητούμε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1.251. Η θέση μας στο Κυπριακό είναι σαφής, όπως επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη πρόσφατη συνάντησή τους τον Ιούνιο.

14:16 - Τ/κ δημοσιεύματα - Ποια περιοχή του Βαρωσιού «ανοίγει»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κίμπρις Ποστασί», στην περιοχή του Βαρωσιού, «η οποία αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης» και μετατράπηκε σε αστική περιοχή, υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας». Πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Νικόλα και καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο του Βαρωσιού.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο ΕΔΩ

13:40 - Eγκαίνια του ανακαινισμένου Τεμένους Μπιλάλ Αγά στο Βαρώσι

Επίσης, λειτουργεί και ένας ανακαινισμένος κήπος.O Eρντογάν δηλώνει ότι  «το Βαρώσι ανοίγει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.Εγκαινιάζουμε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Κύπρου».

 13:34 - Πρώτη πρόσκληση στους Βαρωσιώτες

Το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε την απόφαση για το Βαρώσι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσαν Σανέρ σε τηλεοπτική εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ». Όπως είπε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ανοίγει ακόμη ένα κομμάτι 3,5% στο κλειστό Βαρώσι με απόφαση που λήφθηκε από το «υπουργικό» την περασμένη εβδομάδα. «Θα πάρουμε ακόμα κάποιες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι άνοιξαν για χρήση από τον λαό δημόσιοι χώροι του Βαρωσιού».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

13:30 - Εγκαίνια του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της κατεχόμενης Λευκωσίας

Το έργο του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου είναι σε εξέλιξη. Σήμερα παραδίδονται τα 11 χλμ.

Ακολουθούν τα εγκαίνια για την ψηφιακή πλατφόρμα της «ΤΔΒΚ» από την οποία θα παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν διάφορες «κρατικές» υπηρεσίες. Η επιγραφή «Τελετή εγκαινίων κέντρου δεδομένων της ΤΔΒΚ», ξεχωρίζει στην σχετική πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στον χώρο εγκαινίων.

13:28 - Ο Ερντογάν εγκαινιάζει ένα στρατιωτικό μουσείο-καράβι σε παραλία της Κερύνειας, όπου ξεκίνησε η τουρκική εισβολή το 1974. Στην τελετή λαμβάνουν μέρος υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατηγοί.

13:27 - Τατάρ για Βαρώσι: Πραγματοποιούμε ένα επιπλέον βήμα

Το Βαρώσι ανοίγει επιστρέφει στην ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

13:15 - Σε εξέλιξη η τελετή μαζικών εγκαινίων

Ο «Πρωθυπουργός» Σανέρ αναφέρει ότι από σήμερα καταργείται το στρατιωτικό καθεστώς ενός τμήματος του Βαρωσιού. Το Βαρώσι από πόλη φάντασμα μετατρέπεται σε μια μια ζωντανή πόλη, υποστηρίζει.

12:15 - Ελληνικό ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου, μαζί με τον Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

12:40 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Τατάρ στο «προεδρικό»

11:50 - «Πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ: Λήφθηκε η απόφαση για την άρση στρατιωτικού καθεστώτος τμήματος του Βαρωσιού

Ο «Πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ μιλώντας στο «Μπαράκ» ανακοίνωσε ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» για την αλλαγή του καθεστώτος τμήματος του Βαρωσιού λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Την απόφαση ενέκρινε ο τ/κ ηγέτης. ο κ. Σανέρ, περίγραψε την περιοχή, η οποία πλέον φέρει καθεστώς αστικής ζώνης. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται πίσω από το κτίριο του «Δημαρχείου» της Αμμοχώστου. Από τώρα και στο εξής, ε/κ που έχουν περιουσία σε αυτό το τμήμα του Βαρωσιού, εφόσον αποδέχονται να ζήσουν υπό τ/κ διοίκηση, μπορούν να προσφύγουν στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Με αυτό τον τρόπο η τύχη των ακινήτων θα διευθετηθεί με ανταλλαγή, επιστροφή ή αποζημίωση.

Από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης της τ/κ ηγεσίας και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΚΕ) Ογουζχάν Χασίπογλου μιλώντας στο «Μπαϊράκ» δήλωσε ότι με το πιλοτικό άνοιγμα ενός τμήματος του Βαρωσιού πλέον παύει να υφίσταται ζήτημα ανοίγματος της κλειστής πόλης υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Ο κ. Χασίπογλου δήλωσε ακόμη, ότι την νέα απόφαση θα ακολουθήσει το άνοιγμα και άλλων περιοχών σε βάθος χρόνου, με τελικό στόχο το άνοιγμα ολόκληρης της πόλης.

11:22 -Συνάντηση Ερντογάν-Τατάρ

 Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ» σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι κ. Ερντογάν και κ. Τατάρ θα παραστούν σε μια εκδήλωση για σειρά εγκαινίων διάφορων έργων που χρηματοδοτεί η Τουρκία στα κατεχόμενα. Ένα από αυτά αφορά ένα ιστορικό μνημείο στο Βαρώσι, την ανακαίνιση του «Μπιλάλ Αγά».

10:38 - Συνεχίζεται η φιέστα στα κατεχόμενα

Μετά τις ομιλίες των κ. Τατάρ και κ. Ερντογάν συνεχίζονται οι «εορτασμοί» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

 

10:34 - Επιβεβαίωση «Κ»- Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε τμήμα της περίκλειστης

Στα πλαίσια των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση. Ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης. Ο ίδιος ανέφερε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%. Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε την νέα απόφαση της τ/κ ηγεσίας. Να σημειωθεί ότι τον σχεδιασμό Ερντογάν για πιλοτικό άνοιγμα μέρος του Βαρωσίου είχε αποκαλύψει η έντυπη "Κ" στις 11 Ιουλίου.

10:09 - Η ομιλία του τούρκου προέδρου

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ε/κ πλευρά. Η συγκεκριμένη στάση της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει και σήμερα. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν «υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ερντογάν άσκησε κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα κατεχόμενα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό. Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά προσεγγίζει ως ρεαλιστική πρόταση την ιδέα των δυο κρατών. Για αυτό, πρώτα από όλα πρέπει να κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα των τ/κ. Οι τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των ε/κ. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί, δυο κυρίαρχα κράτη, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η αναγνώριση αυτής της «πραγματικότητας» είναι μια αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν. Χαιρετίζει την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος του Βαρωσιού. Σε ότι αφορά το Βαρώσι, ο κ. Ερντογάν συνεχάρη την στάση της ηγεσίας του κ. Τατάρ. Με την νέα απόφαση -την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης-, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα. Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες. Σύμφωνα με τον κ. Ερντόγαν αυτή η εξέλιξη δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος «εχθροί» της Τουρκίας. «Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, 147 χρόνια και αν περάσουν οι τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. «Όλες οι δυσκολίες είναι περαστικές, ενώ η ΤΔΒΚ έχει μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τατάρ.

09:48 - Ξεκίνησε η ομιλία του Ερσίν Τατάρ - Καταργείται το στρατιωτικό καθεστώς του Βαρωσιού

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η έναρξη της ομιλίας. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τατάρ συνόψισε τα όσα συνέβησαν στο Κυπριακό κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, πάντα από την δική του, ιδιόρρυθμη και εθνικιστική οπτική γωνία. Ο κ. Τατάρ έδωσε έμφαση στα δεινά που υπέστησαν οι τ/κ κατά την περίοδο 1963-1974. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στους «μάρτυρες» της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε ως «άδικη απόφαση» το ψήφισμα του ΟΗΕ το 1964 για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, με βάση αυτό το ψήφισμα, το δίδυμο ε/κ-Ελλάδας επιχείρησε να θέσει υπό κατοχή την Κύπρο. Η Τουρκία αντέδρασε σε αυτό το σχέδιο, πρώτα επικοινωνώντας με την Βρετανία. Και στην συνέχεια, η Τουρκία ξεκίνησε την «ειρηνευτική επιχείρηση». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τατάρ, λίγο πριν την εισβολή, οι τ/κ αντιμετώπιζαν συνθήκες «σφαγής» και «γενοκτονίας». Ο κ. Τατάρ εκτός από την στρατιωτική «νίκη» του 1974 αναφέρθηκε και στην συμφωνία των δυο ηγεσιών το 1975 περί «ανταλλαγής πληθυσμών» ως μια μεγάλη νίκη της τουρκικής πλευράς. Την ίδια στιγμή, επιχείρησε να συσχετίσει την «ειρηνευτική επιχείρηση» με την ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο. Η πραγματική κατοχική δύναμη, ισχυρίζεται ο τ/κ ηγέτης, είναι η Ελλάδα που ανέπτυξε σχέδια για την ένωση του νησιού με την ίδια. Σε ότι αφορά την περίοδο που ακολούθησε την ίδρυση της «ΤΔΒΚ», ο κ. Τατάρ παρουσίασε τις συνομιλίες για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως ένα είδους σχεδίου της ε/κ πλευράς για την κατάργηση των εγγυήσεων και τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στην παρουσίαση της λύσης των δυο κρατών, με πρώτο βήμα την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για αυτήν την εξέλιξη. Επιστρέφοντας στο Σχέδιο Αννάν, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους τ/κ. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί η τ/κ κοινότητα σε μειονότητα της Κύπρου. Επίσης, θα υπερασπιστεί τα δεσμά των τ/κ με την Τουρκία. Καταργείται το στρατιωτικό καθεστώς του Βαρωσιού, είπε ο ίδιος. Στο ζήτημα του Βαρωσιού, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή ρητορική της τ/κ ηγεσίας για το όλο ζήτημα και ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος του Βαρωσιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξει ο τρόπος για την ενεργή εμπλοκή της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στο όλο ζήτημα. Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η σχετική τουρκική πρόταση εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης, και σε άλλες εξελίξεις, όπως λ.χ. η συνεχιζόμενη πανδημία.  Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης, και σε άλλες εξελίξεις, όπως λ.χ. η συνεχιζόμενη πανδημία, η μεταφορά νερού από την Ανατολία και στην υποστήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις Ερντογάν στους τ/κ. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και σε «δυνάμεις» που επιχειρούν να επισκιάσουν τα δεσμά των τ/κ με την Τουρκία. Ο κ. Τατάρ κατονόμασε τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ ως «διοργανωτή» της συγκεκριμένης προβοκάτσιας. Ο κ. Τατάρ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την φράση «τι ευτυχισμένος αυτός που δηλώνει ότι είναι Τούρκος».

09:28 - Ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση

Στον χώρο της εκδήλωσης οι κ. Τατάρ και κ. Ερντογάν.

09:00 - Ξεκινούν τα πανηγύρια στα κατεχόμενα

Αυτή την ώρα ξεκινούν οι «εορτασμοί» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις «εορτασμούς» συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

08:45 - Σε «Τούρκους της Κύπρου» αναφέρεται ο Ερντογάν

Σε δηλώσεις μετά την πρώτη δοξασία της ημέρας του Μπαϊραμιού της Θυσίας προχώρησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά το τέλος της τελετουργίας στο Τέμενος Χαλά Σουλτάνου που οικοδόμησε η τουρκική κυβέρνηση στην κατεχόμενη Λευκωσίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από τώρα και στο εξής για την κυβέρνηση του δεν τίθεται στο Κυπριακό ζήτημα «νότιας και βόρειας (Κύπρου)». Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε επίσης, την ρητορική-γλώσσα του Ραούφ Ντενκτάς και των εθνικιστών και αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους ως «Τούρκοι της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άφησε ανοιχτή και την πόρτα στο ενδεχόμενο της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητά ο ίδιος με τον Πρόεδρο της χώρας του Καυκάσου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης, και στην εμπλοκή της χώρας του στην κρίση του Αφγανιστάν, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια του Διεθνούς Αερολιμένα της Καμπούλ. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης, την διαδικασία του διαλόγου και συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X