ΚΥΠΕ
Μια ειλικρινή συγγνώμη, αλλά και απέραντη ευγνωμοσύνη και ύψιστο σεβασμό «για τη θυσία των δικών τους ανθρώπων» εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, προς τις οικογένειες του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους μιλώντας την Κυριακή το πρωί στο ετήσιο μνημόσυνό τους, στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό.
«Η αυταπάρνηση που επέδειξαν στις τελευταίες τους στιγμές αναδεικνύει το ύψος της λεβεντιάς τους. Σαν ελπιδοφόρος ούριος άνεμος προσφέρει ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας, ενθαρρύνοντας και παρακινώντας όλους να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η γενναιοψυχία τους σαν φωτοδότης ήλιος υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την έννοια του χρέους προς την πατρίδα και μας διδάσκει την αλληλεγγύη και την προσφορά απέναντι στον συνάνθρωπο», ανέφερε ο κ. Πάλμας.
Πρόσθεσε πως η τραγική ιστορία του Μαρί "αποτελεί τη χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μετά το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974".
Κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή και ανείπωτη τραγωδία, που κλόνισε συνθέμελα το παγκύπριο, το τραγικό ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου 2011, ο Υπουργός μνημόνευσε επίσης τον Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, τον Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, τον Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, τους δίδυμους αδελφούς Κελευστές Χρήστο και Μίλτο Χριστοφόρου, τον Υπαστυνόμο Αντρέα Παπαδόπουλο και τους Λοχίες Γιώργο Γιακουμή, Σπύρο Τταντή, Αδάμο Αδάμου, Βασίλη Κρόκο και Παναγιώτη Θεοφίλου.
Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, συνέχισε, πιστοί στον όρκο που έδωσαν στην πατρίδα, εκτέλεσαν στο έπακρο την αποστολή τους, υλοποιώντας στην πράξη το ρηθέν υπό του Περικλέους:«το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον».
Ο Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι ευδαίμονες μπορούν να είναι μόνο οι ελεύθεροι και αληθινά ελεύθεροι μόνο οι ψυχωμένοι, οι τολμηροί, οι γενναίοι. «Η περίφημη φράση του Περικλή συνδυάζει τρείς κυρίαρχες για τον Έλληνα έννοιες. Την ευδαιμονία, την ελευθερία και τη γενναιότητα. Ξέρετε, η ευδαιμονία δεν έγκειται αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική επιτυχία και ευτυχία. Προκύπτει κυρίως από τη συναίσθηση ότι με τις ενέργειές σου καθιστάς τους συνανθρώπους σου ευδαίμονες. Και σε πολλές των περιπτώσεων αξιόλογα και αξιέπαινα επιτεύγματά μας δεν μας προκαλούν χαρά και ικανοποίηση, αλλά πόνο», ανέφερε.
Βασική προϋπόθεση ευδαιμονίας είναι η προσωπική ικανότητα του ανθρώπου να είναι ελεύθερος, χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς περιορισμούς, πρόσθεσε. Και ελεύθερος υπό αυτή την έννοια είναι ο γενναίος, ο εύψυχος, αυτός που βλέπει πέρα από τα στενά όρια του προσωπικού του συμφέροντος, όπως είπε, πέρα από τα μικρά και τα πρόσκαιρα, είπε.
Ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους ήταν ελεύθεροι από κάθε άποψη, δήλωσε ο κ. Πάλμας. «Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από κάθε φόβο. Έθεσαν ως προτεραιότητα το κοινό καλό, υπεράνω κάθε προσωπικής προσδοκίας και φιλοδοξίας. Υπήρξαν γενναίοι όσο πολύ λίγοι. Και όταν πραγματικά κατέχεις τη γενναιότητα, οι άλλοι δίπλα σου το αντιλαμβάνονται. Το αντιλαμβάνονται στη συγκρότηση της σκέψης σου, στον λόγο σου, στο βλέμμα σου, στον τρόπο που πράττεις σε κάθε περίσταση», σημείωσε.
Σήμερα, είπε, με πόνο ψυχής επιστρέφουμε νοερά στον χώρο της καθαγιασμένης από την υπέρτατη θυσία των 13 ηρωομαρτύρων της Κύπρου, Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» κι εκφράζουμε, και φέτος, απολογίες για όλα εκείνα που η Πολιτεία όφειλε να πράξει αλλά δεν έπραξε, που όφειλε να γνωρίζει και δεν γνώριζε, που όφειλε να είχε διαβλέψει, αλλά παρέμεινε απαθής.