ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανθρωπιστικός διάδρομος: Πρότζεκτ με φάσεις, αβέβαιη η κατάληξη

Υπό την εποπτεία του Ισραήλ η κυπριακή πρωτοβουλία

Η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνεχίζεται με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, σε σημερινή του δήλωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να κάνει αναφορά σε δύο ενδεικτικά στοιχεία. Πρώτον, η ροή θα είναι μιας κατεύθυνσης με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να αφορά πρόσωπα αλλά αποκλειστικά αγαθά και, δεύτερον, η ασφάλεια του φορτίου θα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κόμπος, χωρίς την συγκατάθεση του δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος.

Ο Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για έναν διάδρομο ασφαλούς φύσεως, πλήρους εγγυημένης αναχώρησης και διέλευσης, υψηλής ροής και πυκνής συχνότητας. Με την κυπριακή πρόταση, συνέχισε, αποδεικνύουμε ότι είμαστε ενεργό μέλος της περιοχής που συμβάλλει με θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία που εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που είναι η γεωγραφική εγγύτητα, ένα υφιστάμενο άρτιο δίκτυο υποδομών, οι σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και η σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ. «Έχουμε πλειάδα επαφών και συναντήσεων με κράτη – μέλη της περιοχής, θεσμικά όργανα, διεθνείς οργανισμούς και διαμορφώνουμε τη προσέγγισή μας λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των συνομιλητών μας», σημείωσε.

Συστάθηκαν τεχνικές επιτροπές οι οποίες μπαίνουν σε ένα διάλογο για όλες τις πτυχές τις πρότασης, ειδικά για ζητήματα σχετικά με τα οποία αναμένεται το Ισραήλ να έχει ισχυρές απόψεις.

Ο κ. Κόμπος διαβεβαίωσε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ, στο οποίο μετέβη τεχνική ομάδα για διαβουλεύσεις αυτή τη βδομάδα, ενώ χθες ο Υπουργός επισκέφθηκε τη χώρα έχοντας συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Συμφωνήθηκε, όπως είπε, η δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου με ομάδες εργασίας διατμηματικής φύσης. «Αντικειμενικά και ρεαλιστικά οι εξελίξεις είναι αυτές που θα επηρεάσουν την προσπάθεια, όπως και το ζήτημα του χρονισμού αλλά και συγχρονισμού βούλησης και γεγονότων. Υπάρχει ακόμα δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ενεργά, μεθοδικά και με εξωστρέφεια».

Πρότζεκτ με φάσεις, αβέβαιη η κατάληξη

Σημειώνεται ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα αποτελείται από πέντε φάσεις με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις. Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες το πρώτο στάδιο θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο, το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η γεωγραφική εγγύτητα αφού η Κύπρος απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάρτιση της λίστας με τα υλικά αγαθά που θα αποσταλούν στη Γάζα είναι αντικείμενο του τελευταίου σταδίου της συζήτησης, ωστόσο δεδομένη θεωρείται αυτή τη στιγμή η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τύπος των πλοίων που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια θα εξαρτηθεί από το σημείο στο οποίο θα καταλήγουν, με την ιδανικότερη επιλογή να είναι τα εμπορικά πλοία. Ωστόσο, αν την μεταφορά αναλάβουν πολεμικά, γίνονται ήδη συζητήσεις με άλλες χώρες οι οποίες ενδεχομένως να μπορούν να παράσχουν αυτά τα πλοία. Το ζήτημα της αναχώρησης και της εκφόρτωσης, της δημιουργίας καταλόγων και του ελέγχου των υλικών θα αναλάβουν οι τεχνικές επιτροπές οι οποίες μπαίνουν σε ένα διάλογο για όλες τις πτυχές τις πρότασης, ειδικά για ζητήματα σχετικά με τα οποία αναμένεται το Ισραήλ να έχει ισχυρές απόψεις, με στόχο την κατάληξη σε ένα σχέδιο που θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τις επιθυμίες της άλλης πλευράς. Σε σχέση με τις ανησυχίες που προέκυψαν ότι αυτή τη στιγμή στη Γάζα δεν υπάρχουν υποδομές ελλιμενισμού και εκφόρτωσης, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο λιμάνι, οι πληροφορίες σημειώνουν πως υπάρχουν πολλά λιμάνια στην περιοχή αλλά και εναλλακτικές λύσεις. Επισημαίνουν επίσης πως έχουν εδώ και αρκετές ημέρες ξεκινήσει διυπηρεσιακές συσκέψεις και συζητήσεις από κυπριακής πλευράς με σκοπό να εξεταστούν οι διάφορες πτυχές του σημείου αναχώρησης, ούτως ώστε να μπορεί η μεταφορά της βοήθειας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λευκωσία αναμένει τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι αυτό δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάληξη. Οι πληροφορίες διευκρινίζουν πως μια σειρά παραγόντων θα καθορίσει το αποτέλεσμα όπως η εξέλιξη του πολέμου, η ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και η διεθνής πίεση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις από άλλα κράτη – μέλη τις οποίες ωστόσο η Λευκωσία δεν βλέπει ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά.

Δεν τίθεται θέμα εκκένωσης πληθυσμού της Γάζας

Για την πτυχή του μεταναστευτικού και την ανησυχία που υπάρχει για φυγή του παλαιστινιακού πληθυσμού προς τα έξω, οι πληροφορίες ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα η Κύπρος να υποβοηθήσει την μετακίνηση του παλαιστινιακού πληθυσμού. Διευκρινίζουν την ίδια ώρα ότι το θέμα της νοσοκομειακής περίθαλψης και της εκκένωσης ατόμων που χρειάζονται ιατρική βοήθεια είναι διαφορετικό και ότι υπάρχουν εισηγήσεις από αλλά κράτη για πλωτές νοσοκομειακές μονάδες. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Γάζας δεν μπορεί να διαφύγει μέσω θαλάσσης, αυτό που ανησυχεί τους αρμόδιους είναι η ανάφλεξη της σύγκρουσης σε γειτονικές χώρες. Πάντως, η Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη με τη συνδρομή άνω των 30 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο να βοηθήσει σε εκκενώσεις άνω των 100.000 πολιτών τρίτων χωρών μέσω του νησιού στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία.

Πρόεδρος: Δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε Ημερίδα της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ, βλέπουμε κάποιες τελικές διευθετήσεις, είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, μίλησα με τον ΓΓ για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ, χθες συζήτησα το θέμα και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Σολτς και προχωρούμε προς το στάδιο της υλοποίησης όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί». Ερωτηθείς αν είναι θέμα χρόνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα χρόνου, δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες και θεωρώ ότι αυτό, πέραν του ότι δείχνει τον ρόλο μας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή - διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος που γειτνιάζει με την περιοχή – και στέλνει και ένα μήνυμα για αυτό που επιθυμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια να δείξουμε, ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση