ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: «Θα πράξω ότι είναι δυνατό για να επανενώσουμε τον τόπο»

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή-Ξεριζωμός–Δημιουργία»

ΚΥΠΕ

«Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας» διεμήνυσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή-Ξεριζωμός–Δημιουργία».

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η έκθεση που φιλοξενείται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη εστιάζει στους Μικρασιάτες που ξαναέφτιαξαν την ζωή τους στην Κύπρο.

«Με αξιοθαύμαστο τρόπο αποκαλύπτονται απόψε μπροστά μας η δόξα και η λάμψη της Μικράς Ασίας, αλλά και ο πόλεμος, και ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών» είπε, υποδεικνύοντας ότι σημαντική προσθήκη στην έκθεση, εδώ, στη Λευκωσία είναι οι ιστορίες και οι μνήμες εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στον τόπο μας.

Έφτασαν, είπε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού τότε η Κύπρος ήταν κάτω από τη βρετανική αποικιοκρατική δύναμη και ο αριθμός των προσφύγων που μπόρεσε τελικά να εγκατασταθεί εδώ ήταν περιορισμένος – περίπου 2000 άνθρωποι. «Με την περηφάνια, την αγέρωχη ψυχή που τους διακρίνει και το φιλοπρόοδο πνεύμα τους, αρετές που κανένας κατακτητής δεν μπόρεσε ποτέ να τους αφαιρέσει, οι Μικρασιάτες θα καταφέρουν όχι μόνο να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες, αλλά και να συμβάλουν στην προκοπή της κυπριακής κοινωνίας, η οποία τους αγκάλιασε με θέρμη, όπως μαρτυρούν τα δημοσιεύματα της εποχής» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αρκετοί, μάλιστα, θα εργαστούν ως δάσκαλοι και θα συμβάλουν στην εδραίωση της ελληνικής παιδείας σε μια εποχή που η Κύπρος αποτελούσε βρετανική αποικία» πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε, οι απόγονοι όλων αυτών αποτελούν αναπόσπαστο, ζωντανό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας και αξίζει να τους συγχαρούμε, για το πώς κράτησαν, παρά τις αντιξοότητες, ζωντανή την μνήμη, ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, και τον δικό τους πολύ δραστήριο Σύνδεσμο.

Και συνεχάρη επ’ αυτού τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου για τις ενέργειες και δράσεις του που συμβάλλουν, όπως είπε, στο να διατηρηθεί το δέσιμο με τις ρίζες, ως στοιχείο ξεχωριστής Ιστορίας και ταυτότητας.

Συνεχάρη παράλληλα και το Ίδρυμα Λεβέντη, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών που με την έκθεση αυτή μάς ταξιδεύουν, όπως σημείωσε, στην μνήμη, 101 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, στέλνοντας παράλληλα και ένα ηχηρό μήνυμα: «το χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις γενιές που θα έρθουν».

«Ένα χρέος που στην Κύπρο το νιώθουμε βαρύ» όπως πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση αυτή θα ξυπνήσει και δικές μας μνήμες, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, το καλοκαίρι το 1974, που ανάγκασε πάνω από 200.000 συνανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τις  εστίες τους και στην προσφυγιά, σιγά σιγά να ξαναστήσουν τη ζωή τους, να μεγαλώσουν οικογένειες, εργάστηκαν, κοπίασαν, δημιούργησαν και αξιώθηκαν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο, με την επιθυμία, όμως, της επιστροφής να είναι πάντοτε ισχυρότερη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης πως τα εγκαίνια της έκθεσης, δυστυχώς, συμπίπτουν με μια τραγική εξέλιξη στη γειτονιά μας, τονίζοντας πως «είναι ακριβώς επειδή γνωρίζουμε από προσφυγιά, τι σημαίνει πόνος, τι σημαίνει δυστυχία, που μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας έχοντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ειδικότερα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που τη χρειάζονται».

Υπογράμμισε τέλος ότι «είναι συλλογική και ατομική η προσπάθεια και το χρέος όλων μας, οι νέες αυτές γενιές να μη χάσουν τους δεσμούς και την κληρονομιά του τόπου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν».

«Η μνήμη που δεν χάνεται μπολιάζει το μέλλον. Γίνεται δύναμη. Στα δύσκολα ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει από εκεί το κουράγιο να συνεχίσει, κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον – κρατώντας όμως πάντα μέσα του, πολύτιμη παρακαταθήκη, τη μαρτυρία του χτες» είπε, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι το ιστόρημα, αλλά και το μήνυμα της έκθεσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση