Του Απόστολου Τομαρά
Η αναχώρηση του υπό ισπανική σημαία πλοίου Open Arms το οποίο εγκαινιάζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο Λάρνακα-Γάζα μεταφέροντας τους πρώτους 150 τόνους βοήθειας στους Παλαιστινίους, τερματίζει το κλίμα αναμονής των τελευταίων τεσσάρων ημερών αλλά και τους ψιθύρους για την καθυστέρηση που υπήρχε. Το πλοίο εξήλθε από το λιμάνι Λάρνακας λίγο μετά τις 9 το πρωί την Τρίτη ρυμουλκώντας την πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί το πρώτο φορτίο για τους Παλαιστινίους. Η αναχώρηση του πλοίου αλλά κυρίως η παράδοση του φορτίου τις επόμενες 48 ώρες είναι καθοριστικής σημασίας για ένα εγχείρημα το οποίο υλοποιήθηκε μετά από έξι μήνες. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αποστολή ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις επόμενες αποστολές που θα ακολουθήσουν. Η Λευκωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία του πλοίου προς τη Γάζα προκειμένου να διορθωθούν πρακτικά προβλήματα, εάν προκύψουν. Πέρα από τα ζητήματα αυτά η κυπριακή κυβέρνηση εστιάζει σε δυο ζητήματα όπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. «Το πρώτο είναι το αμιγώς πολιτικό και ο ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως γέφυρα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. Στο άλλο ζήτημα, αυτό της επικοινωνίας, μας ενδιαφέρει και μας ικανοποιεί ότι η Κύπρος προβάλλεται διεθνώς για τους σωστούς λόγους».
Η βοήθεια έχει συλλεγεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen η οποία έχει ναυλώσει και το δεύτερο πλοίο.
Το φορτίο
Η βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό περιλαμβάνει ξηρά τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Το φορτίο θα μεταφερθεί στη Γάζα όπου η πλατφόρμα που ρυμουλκεί το πλοίο θα δέσει σε σημείο το οποίο έχει δημιουργηθεί προσωρινά έως ότου ο αμερικανικός στρατός να στήσει την πλωτή προβλήτα. Πηγές στη Λευκωσία απέδιδαν την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αναχώρηση του πλοίου σε τεχνικά ζητήματα προετοιμασίας του σημείου στο οποίο θα δέσει η πλατφόρμα. Η βοήθεια θα παραληφθεί από τον μηχανισμό που διαθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη στην περιοχή με τη συνδρομή ΜΚΟ αλλά και εθελοντών οι οποίοι θα εμπλακούν και στο κομμάτι διανομής της βοήθειας στους Παλαιστινίους. Η Κύπρος στο κομμάτι παραλαβής δεν θα έχει καμία εμπλοκή, ξεκαθάριζαν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία.
Νέο φορτίο
Τις επόμενες μέρες, δεν διευκρινίζεται πότε, θα αποσταλεί και δεύτερο φορτίο το οποίο έχει συλλεγεί και βρίσκεται στην Κύπρο αναμένοντας το πλοίο που θα το μεταφέρει στη Γάζα. Το πλοίο έχει ναυλωθεί επίσης από τη ΜΚΟ World Central Kitchen. Από εκεί και πέρα, τα ηνία αποστολής βοήθειας θα αναλάβουν τρίτες χώρες οι οποίες θα στείλουν με πτήσεις φορτία στην Κύπρο προκειμένου να μεταφερθούν με το σχέδιο Αμάλθεια. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον για βοήθεια είναι μεγάλο είτε με αποστολή φορτίων, είτε με την αγορά κάποιων αγαθών, όπως νερό ή ξηρά τροφή, από την Κύπρο. Μόλις στηθεί η πλωτή προβλήτα στο σκηνικό μεταφοράς της βοήθειας θα εμπλακούν και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με βάση επίσημες ανακοινώσεις η προβλήτα αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα μήνα περίπου.
Το Ισραήλ
Η εξάμηνη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου «Αμάλθεια» οφείλεται στις ενστάσεις που είχε το Ισραήλ, κυρίως για θέματα ασφάλειας. Ζητήματα που φαίνεται να ξεπεράσθηκαν με τις διευθετήσεις που έγιναν το εβραϊκό κράτος να έχει ρόλο στον έλεγχο των φορτίων βοήθειας προτού αυτά αφιχθούν στη Γάζα. Για τον λόγο αυτό, στη Λάρνακα βρίσκεται κλιμάκιο Ισραηλινών που σε συνεργασία με λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας έλεγξαν και μετά σφράγισαν το φορτίο του Open Arms. Τα φορτία βοήθειας προς Γάζα θα τυγχάνουν της διακριτικής παρακολούθησης από πολεμικά πλοία χωρών που βρίσκονται στην περιοχή, για λόγους ασφάλειας.
Χαιρετίζει η Ευρώπη και δίνει εύσημα στην Κύπρο
Η επίσημη πρώτη του σχεδίου «Αμάλθεια» και η πιο σημαντική προσπάθεια στήριξης του παλαιστινιακού λαού έτυχε θετικής υποδοχής από την Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε δημόσια των πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα. «Ο απόπλους του πρώτου πλοίου είναι ένα σημάδι ελπίδας. Θα εργαστούμε σκληρά μαζί για να ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλοία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φτάσει η βοήθεια στους Παλαιστινίους» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ομάδα συντονισμού της Ε.Ε. θα βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε τη ροή ευρωπαϊκών αγαθών» που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Έχουμε δουλέψει χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε. «Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες μέρες για να παρακολουθήσω την τελική προετοιμασία πριν από την αναχώρηση του πλοίου» είπε, σημειώνοντας πως όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005.