ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν-Τατάρ

«Ορθά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμήνυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ προς τον Τ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του Κυπριακού»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οι τοποθετήσεις του ηγέτη της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπονομεύουν καίρια τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και το πιο μακροχρόνιο κι επικίνδυνο για την ασφάλεια της πατρίδας μας αδιέξοδο» αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι, «ορθά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμήνυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ προς τον Τ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του Κυπριακού από αυτή που ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ορθά επίσης ανέδειξε το Κυπριακό Πρόβλημα και τις συνέπειες της κατοχής, του εποικισμού, της διαίρεσης αλλά και τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο και την Πύλα.

Συμμεριζόμαστε επίσης τα θετικά μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας που έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και το κάλεσμα προς την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο».

«Την ίδια ώρα, έχουμε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος να μην μείνει σε μια γενικόλογη αναφορά αλλά να είναι πιο συγκεκριμένος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει στην ομιλία ρητή αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες που είναι κομβικής σημασίας για μια λύση αρχών στο Κυπριακό που να απαλλάσσει την χώρα από την κατοχή και εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στην πατρίδα μας. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνονταν χειροπιαστές και συγκεκριμένες προτάσεις όσο αφορά τα κίνητρα και τα οφέλη που θα έχουν όλες οι πλευρές από τη λύση και την επανένωση», αναφέρει.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τη δεδομένη στιγμή όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν-Τατάρ για ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα. Για το ΑΚΕΛ ο πιο πρόσφορος τρόπος για να γίνει αυτό που έχει άλλωστε και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας: επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση