ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιχμές Χριστοφίδη κατά Αρχής κατά Διαφθοράς

Οι τοποθετήσεις και τα ερωτήματα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αιχμές κατά της Αρχής κατά της Διαφθοράς αφήνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σε ερωτήματα και τοποθετήσεις του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων σημειώνει ότι μέσω της προσωπικής του εμπειρίας λόγω των τριών καταγγελιών που έχει υποβάλλει στην Αρχή «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των υποθέσεων. Η καθυστέρηση επηρεάζει και την ουσία των υποθέσεων».

Παράλληλα, προσθέτει πως «τον Φεβράρη μου είχε λεχθεί από την Αρχή ότι τον Μάρτιο θα ξεκινούσε η διερεύνηση από ερευνώντες λειτουργούς ενώ η διερεύνηση τελικά ξεκίνησε τέλη Αυγούστου. Αυτή η καθυστέρηση έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις. Για παράδειγμα ένα πρόσωπο το οποίο έχει εισφέρει χρήματα στο τότε κυβερνών κόμμα και έχει πολιτικογραφηθεί, έχει πεθάνει.

Ενώ έχω ξεκαθαρίσει μερικές φορές προς εσάς, τόσο γραπτώς όσο και σε κατιδείαν συναντήσεις μας, ότι οι καταγγελίες μου αφορούν κάποιες άμεσα τον κ. Αναστασιάδη και κάποιες έμμεσα αλλά σαφώς, υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Αρχής αλλά και γραπτή απάντηση προς εμένα στην οποία υποστηρίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση και οι καταγγελίες δεν τον αφορούν άμεσα».

Αναλυτικά

Σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται για ακόμα μια φορά κτυπήματα διεθνώς  από τις αποκαλύψεις μέσα από την γνωστή έρευνα Cyprus Confidential  και η διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ενώ η κυβέρνηση διακηρύττει συνεχώς τη βούληση για πάταξη της διαφθοράς στέλνοντας μνήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο ρόλος της Αρχής Κατά της διαφθοράς καθίσταται κρίσιμος  για την πατρίδα και το λαό μας.  Η αποτελεσματική διερεύνηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αρχής, η γρήγορη εξέταση των υποθέσεων, η αποφυγή προσπαθειών να συγκαλυφθούν επώνυμοι και όσοι είχαν και έχουν εξουσία, είναι βασικά στοιχεία για να μην τρωθεί περαιτέρω το αίσθημα εμπιστοσύνης για την απονομή δικαιοσύνης, τόσο εντός της χώρας στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Έχω μια προσωπική εμπειρία λόγω των τριών καταγγελιών που έχω υποβάλλει στην Αρχή. Οι καταγγελίες αυτές αφορούσα σε:

1. Καταγγελία για εισφορές σημαντικών χρηματικών ποσών στο τότε κυβερνών κόμμα από πολιτογραφηθέντες, πράξεις που αφήνουν υπόνοιες για χρηματισμό, εκβιασμό ή ρουσφέτι με στόχο την χορήγηση υπηκοότητας.

2. Την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος από το γεγονός ότι 346 «χρυσά διαβατήρια» έχουν παραχωρηθεί σε αιτητές, των οποίων οι πάροχοι ήταν τα δικηγορικά γραφεία τα οποία άνηκαν στον τέως ΠτΔ και σε υπουργούς της κυβέρνησης του ή σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού, και οι οποίοι ενώ υπέβαλλαν τις αιτήσεις, οι ίδιοι λάμβαναν και την απόφαση για έγκριση τους.

3. Την παράτυπη χορήγηση διαβατήριών σε Ρώσους ιδιοκτήτες τράπεζας, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ρωσική κυβέρνηση για διαφθορά και οι οποίοι αγόρασαν κτήριο μερικών εκατομμύριων από στενό συγγενικό πρόσωπο του τέως ΠτΔ.

Από τη προσωπική μου εμπειρία με την Αρχή θέλω να επισημάνω κάποια σοβαρά ζητήματα. Κατ΄αρχήν υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των υποθέσεων. Η καθυστέρηση επηρεάζει και την ουσία των υποθέσεων. Οι καταγγελίες αυτές έχουν υποβληθεί στην Αρχή πριν από 14 μήνες και ήταν από τις πρώτες καταγγελίες που είχαν υποβληθεί.

Τον Φεβράρη μου είχε λεχθεί από την Αρχή ότι τον Μάρτιο θα ξεκινούσε η διερεύνηση από ερευνώντες λειτουργούς ενώ η διερεύνηση τελικά ξεκίνησε τέλη Αυγούστου. Αυτή η καθυστέρηση έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις. Για παράδειγμα ένα πρόσωπο το οποίο έχει εισφέρει χρήματα στο τότε κυβερνών κόμμα και έχει πολιτικογραφηθεί, έχει πεθάνει.

Ενώ έχω ξεκαθαρίσει μερικές φορές προς εσάς, τόσο γραπτώς όσο και σε κατιδείαν συναντήσεις μας, ότι οι καταγγελίες μου αφορούν κάποιες άμεσα τον κ. Αναστασιάδη και κάποιες έμμεσα αλλά σαφώς, υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Αρχής αλλά και γραπτή απάντηση προς εμένα στην οποία υποστηρίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση και οι καταγγελίες δεν τον αφορούν άμεσα.

Όταν για παράδειγμα καταγγέλλω ότι παράτυπα δόθηκαν διαβατήρια σε ρώσους επενδυτές και αγνοήθηκαν τόσο καταγγελίες που αντιμετώπιζαν για διαφθορά όσο και άλλα στοιχεία και αυτοί αγόρασαν κτήριο αξίας μερικών εκατομμυρίων από στενό συγγενικό πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη, σε ποιόν αφορά η καταγγελία; Μήπως έχω εγώ κάτι να χωρίσω με κάποιον ιδιώτη ο οποίος πουλά κτίρια;

Η καταγγελία αφορά σε απαράδεχτο χειρισμό των αιτήσεων από τον κ. Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του, την στιγμή που το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον είχε σημαντικό οικονομικό όφελος.  Ή όταν καταγγέλλω τεράστια σύγκρουση συμφέροντος  από το γεγονός ότι το δικηγόρο γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» έκανε αιτήσεις για πολιτογραφήσεις τις οποίες ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο προέδρευε ο κ. Αναστασιάδης σε ποιόν αφορούν αυτές οι καταγγελίες;

Έχει δει το φως της δημοσιότητας και μου το έχετε επιβεβαιώσει και εσείς ότι η έρευνα για τις δύο καταγγελίες που έχω υποβάλει, «για τις εισφορές στον ΔΗΣΥ και την αγορά κτιρίου από τους Ρώσους η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά από ότι γνωρίζω μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που για τελευταία φορά συναντηθήκαμε, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είχε υποβάλει τα στοιχεία τα οποία ζήτησα. Τα στοιχεία αυτά είναι καθοριστικά για την έρευνα. Αν για παράδειγμα για την πολιτογράφηση των περιπτώσεων στις οποίες αναφέρομαι στις καταγγελίες, μου ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και δεν έχουν υπάρξει παρατυπίες, προφανώς και δεν υπάρχει κίνητρο για διαφθορά.  Αν έχει συμβεί όμως το αντίθετο (δηλαδή υπάρχουν παρατυπίες, παρανομίες κτλ) τότε προφανώς υπάρχει ισχυρό κίνητρο για διαφθορά. Έχει διερευνηθεί επίσης η σχέση μεταξύ εκτιμώμενης αξίας από το κτηματολόγιο του κτΗηρίου το οποίο αναφέρεται στην καταγγελία μου και της τελικής τιμής πώλησης με βάση το αγοραπωλητήριο έγγραφο;

Θέλω τώρα να αναφερθώ στο σημαντικό σημείο. Όταν τελικά κλήθηκα από τους ερευνώντες λειτουργούς, ουσιαστικά μετά από δικό μου αίτημα όταν η εφημερίδα Φιλελεύθερος έγραψε ότι ολοκληρώνεται η έρευνα (αν είναι δυνατό αυτός που καταγγέλλει σε μια διερεύνηση να καλείται τελευταίος) προσήλθα στους ερευνώντες λειτουργούς με  σωρεία διαδικαστικών παρατηρήσεων και αλλά στοιχεία αναμένοντας μια πολύωρη κατάθεση. Τελικά η συνάντηση διήρκησε περίπου 10 λεπτά αφού όπως μου εξήγησαν οι ερευνώντες λειτουργοί οι όροι εντολή τους ήταν ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των καταγγελιών και να διαπιστώσουν ζητήματα που προκύπτουν από την επιβεβαίωση των στοιχείων. (πχ παραβίαση της περί κομμάτων νομοθεσίας). Σε συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Αρχής ενημερώθηκαν ότι αυτά τα στοιχεία θα σταλούν στην συνέχεια στους Βρετανούς ερευνητές για να εξεταστούν όλα στο ευρύτερο κεφάλαιο των «χρυσών διαβατηρίων». Μα αφού ο διαχωρισμός των καταγγελιών έγινε για να υπάρξει όσο το δυνατό γρηγορότερη διερεύνηση, πώς τώρα όλες οι καταγγελίες θα ομαδοποιηθούν;

Είχα προσέλθει με επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία αφορούσαν σε πολιτογραφήσεις σε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο σε επιβολή κυρώσεων από άλλα κράτη οι οποίες δεν τηρήθηκαν ή αγνοήθηκαν για υπεξαιρέσεις μεγάλων ποσών για τις οποίες αυτοί οι αιτητές κατηγορούνταν στις χώρες προέλευσης τους. Στις καταγγελίες μου περιλαμβάνονται άτομα των οποίων οι διαδικασίες παραχώρησης διαβατηρίου ήταν τόσο σκανδαλώδης που οι φάκελοι τους αυτή την στιγμή βρίσκονται στην αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση. Για την ύπαρξη σημειωμάτων από την ΜΟΚΑΣ για κατηγόριες υπεξαίρεσης πέραν του ενάμιση δισεκατομμυρίου​. Για εντάλματα σύλληψης από τις χώρες προέλευσης τους, σε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις καταγγελίες μου. Επίσης για χορήγηση παράτυπα, αν όχι και παράνομα υπηκοοτήτων σε συγγενικά πρόσωπα των αιτητών. Για σοβαρά κενά στους φακέλους των αιτητών αυτών αφού ουσιαστικά ποτέ δεν διαπιστώθηκε αν όντως έγιναν οι φερόμενες επενδύσεις και αγορές ακινήτων. Όλα αυτά αναμένω επίσημα να τα επιβεβαίωση ή όχι επίσημα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν έχουν κατατεθεί διότι οι όροι εντολής προς τους ερευνώντες λειτουργούς δεν καλύπτουν την διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Δεν έχετε επίσης αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επικοινωνία με όλους αυτούς που φαίνονται να έχουν λάβει υπηκοότητα και αναφέρονται στις καταγγελίες μου, ούτως ώστε να δηλώσουν για παράδειγμα τους λόγους που έχουν προβεί σε εισφορές ή τα κίνητρα των εμπορικών τους συναλλαγών.

Θέλω να σημειώσω ότι όλα τα πιο πάνω μας δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα, τόσο για την βούληση )στην οποία τόσο συχνά αναφέρεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ) όσο και στην δυνατότητα να γίνει πραγματική διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε θέματα διαφθοράς.

Μήνυμα στη συζήτηση Group Newsrooms

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση