ΚΥΠΕ
Στη δραματική αύξηση της χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και στην αντίστοιχη αύξηση σε κυβερνοεπιθέσεις κατά χρηστών, κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών, ακόμη και κυβερνήσεων, αναφέρθηκε σε παρέμβαση του στις εργασίες της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ο βουλευτής, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπογράμμισε ότι προέχει η υιοθέτηση ισχυρής νομοθεσίας και ενός νέου διεθνούς πλαισίου, για την πρόληψη και την καταπολέμηση των επιθέσεων και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοέγκλημα: Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια ασφάλεια», ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πανδημία και οι διαδοχικοί περιορισμοί ανάγκασαν τους χρήστες να εργάζονται, να εκπαιδεύονται και να εμπορεύονται μέσω διαδικτύου, γεγονός που οδήγησε στην έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων και πληροφοριών στο ψηφιακό περιβάλλον.
Μιλώντας για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών τους από τις κυβερνοεπιθέσεις όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, για τη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς.
«Μια τέτοια σύμβαση», επισήμανε, «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως βάση για την ενίσχυση υφιστάμενων εθνικών νομοθεσιών και για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς συνεργασίας κατά του εγκλήματος και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».
Οι εργασίες της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης διεξάγονται στο Μπαχρέιν και σε αυτές συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη πλην του επικεφαλής Άντρου Κυπριανού, από τους βουλευτές Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνο Μουσιούτα.