ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνούν μεν, στηρίζουν δε

Κυπριακό και επικοινωνία με Πρόεδρο προκαλούν προβλήματα στους τρεις της συγκυβέρνησης

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Μπορεί τις τελευταίες μέρες το Κυπριακό να αναδείχθηκε ως σημείο τριβής της κυβέρνησης με τα κόμματα που τη στηρίζουν, όμως ανέδειξε και την προβληματική κατάσταση στο εσωτερικό τους εν μέσω θερινής ραστώνης. Το τραύμα που άφησε πίσω του το κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Ιουνίου για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν έχει ακόμη επουλωθεί, ενώ η αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το τις πταίει συνεχίζεται, μιας και όπως διαφάνηκε λέχθηκαν πολλά αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκμεταλλευμένος τη θερινή ανάπαυλα τηρεί σιγή ιχθύος για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω συγκρούσεις.

Κλειστό λόγω διακοπών

Στο ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, για άλλη μία φορά εντοπίστηκε η αδυναμία τού να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε ηγετικά στελέχη. Η επιστολή των βουλευτών του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, Παύλου Μυλωνά και Ζαχαρία Κουλία για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει αναπάντητη, με την ηγετική πυραμίδα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όσα πάντως τέθηκαν στην πολύωρη συνεδρία της Κ.Ε. του κόμματος την 1η Ιουλίου και η αποφασιστικότητα για ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, επικοινωνίας και παραγωγής πολιτικής, προς το παρόν φέρεται ακόμη να παραμένουν στα χαρτιά μέχρι τη διεξαγωγή Πολιτικού-Καταστατικού Συνεδρίου –που και αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής αν τελικώς θα γίνει εντός φθινοπώρου ή θα πάρει αναβολή για το 2025.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκμεταλλευμένος τη θερινή ανάπαυλα τηρεί σιγή ιχθύος για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω συγκρούσεις, ενώ πιθανώς να κερδίζει λίγο ακόμη χρόνο για ανασύνταξη, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΔΗΚΟ δεν διανύει και την καλύτερή του περίοδο.

Τίθεται, μάλιστα, ως χρονικός ορίζοντας η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα υπάρξει και περαιτέρω ενημέρωση, ενώ πολλά είναι τα στελέχη που πλέον μιλούν για διαχρονικό πρόβλημα εντός του κόμματος, τη σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Βέβαια, όπως διαμηνύεται, ευθύνη υπάρχει και σε άλλα μέλη της ηγετικής πυραμίδας που κρύβονται πίσω από το προσωποπαγές κόμμα, κάτι που αρκετοί έψεξαν έντονα στην τελευταία συνεδρία της Κ.Ε., αναμένοντας από τον Νικόλα Παπαδόπουλου να κάνει κίνηση, με τους ίδιους να παραμένουν δυσαρεστημένοι παρατηρητές των εξελίξεων.

Πάντως, αυτό που παραμένει ως δεδομένο είναι ότι το ΔΗΚΟ σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα απόσυρσης της στήριξής του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι το οποίο επανειλημμένα ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος. Ωστόσο, τα πρωτοκλασάτα στελέχη ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δεχτούν άλλο να είναι αποδέκτες της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση, προκαλώντας μάλιστα φθορά στους ίδιους αλλά και κατ’ επέκταση στο κόμμα.

Εξηγούν ότι με στόχο την αύξηση των ποσοστών στις βουλευτικές του 2026 θα πρέπει να υπάρχει πιο ξεκάθαρη προβολή των θέσεων και των απόψεων του κόμματος, τόσο σε σχέση με την εσωτερική πολιτική όσο και στο Κυπριακό, ενώ οι διεκδικητές μιας θέσης στο Κοινοβούλιο δεν προτίθενται να φορτωθούν τυχόν λάθος διαχείριση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ ουσιωδών ζητημάτων για τους πολίτες.

Ζητείται καλύτερη επικοινωνία

Στη ΔΗΠΑ μπορεί τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του προέδρου στο Κυπριακό, αφού η θέση της παράταξης είναι κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, γι’ αυτό προχώρησαν και στη δημόσια στήριξή του, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπεύθυνη στάση που υποδηλώνει γνήσια βούληση για λύση του Κυπριακού σε ό,τι αφορά τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ωστόσο, επαναλαμβάνεται η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με το Προεδρικό, μιας και όπως διαφαίνεται οι τρόποι καλύτερης συνεργασίας και καλύτερης επικοινωνίας που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πάντως, όπως διαμηνύεται, ο Μάριος Καρογιάν επιδίωξε το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θέτοντας μάλιστα και κάποια ερωτήματα που είχαν προκύψει μέσα απ’ όσα εξελίσσονταν γύρω από το Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε να του μεταφέρει και δική του πληροφόρηση για το θέμα.

Ηγετικά στελέχη σημειώνουν ωστόσο πως ενημερώνονταν για τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση και με τη δημόσια ανακοίνωση, κυρίως για τη διατύπωση και όχι για την έκδοσή της.

Μάλιστα, εκφράζουν και την άποψη ότι σύντομα θα πρέπει να ληφθούν ριζικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει ο ρόλος που έχουν εντός της κυβέρνησης, μιας και δεν μπορούν συνεχώς να γίνονται αποδέκτες της σκληρής κριτικής για αποφάσεις που λαμβάνονται ουσιαστικά χωρίς οι ίδιοι να ρωτηθούν.

Δεσμεύσεις ζητεί η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ δεν παύει να επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επικίνδυνη τη συναίνεση στο κάλεσμα του Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχουν δοθεί οποιεσδήποτε δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα εκφράζεται και δυσαρέσκεια σε σχέση με την ανύπαρκτη ενημέρωση από πλευράς Προεδρικού, ενώ αναμένουν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

Πάντως, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο Μαρίνος Σιζόπουλος να ζητήσει συνάντηση της ηγετικής πυραμίδας της ΕΔΕΚ με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Την ίδια ώρα διαμηνύεται πως όσο και αν εκφράζονται δημόσια ανησυχίες, δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΔΕΚ να αποσύρει τη στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μιας και, όπως σημειώνεται, παραμένει η δέσμευση για τα τέσσερα σημεία στα οποία συμφώνησαν προεκλογικά, αν και κάποια στελέχη κρίνουν πως αυτό πρέπει να γίνει ώστε να καταλαγιάσουν και οι αντιδράσεις εντός, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε στο κόμμα μια δυναμική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση