ΚΥΠΕ
Στα δεδομένα που υπάρχουν όσον αφορά την παραγωγή οικιστικών μονάδων από τον ΚΟΑΓ και γιατί αυτό δεν προχώρησε, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στον αέρα η στέγαση 600 φτωχών οικογενειών», με την επισήμανση ότι σύντομα θ’ ανακοινωθεί ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική από τον Υπουργό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σχέδιο, στο οποίο γίνεται αναφορά προέβλεπε την παραγωγή 600 περίπου οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό, 150-170 στη Λευκωσία και 32 στη Λάρνακα. Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών από τον ΚΟΑΓ, αναφέρθηκε ότι ο Οργανισμός παρουσιάζει ελλειμματικό προϋπολογισμό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που καθιστούσε το πρόγραμμα μη οικονομικά βιώσιμο για τον ΚΟΑΓ, λόγω μείωσης του αναμενόμενου ποσού είσπραξης από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο τερματίστηκε. Ως εκ τούτου, η προώθησή του, στο μέγεθος και στην έκταση που αρχικά προγραμματίστηκε από τον ΚΟΑΓ, δεν είναι δυνατή, εκτός μόνο με την οικονομική συνδρομή του κράτους, η οποία όπως αναφέρθηκε από τον Κ.Ο.Α.Γ. ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια μόνο για την πρώτη φάση.
Σημειώνεται από το ΥΠΕΣ ότι το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε από εμπορικές τράπεζες, αλλά ούτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους του έργου με την προϋπόθεση κρατικών εγγυήσεων, κάτι που το ΥΠΟΙΚ έκρινε ως απαγορευτικό να παραχωρήσει. Παράλληλα, προστίθεται, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Οργανισμό, δεν αναμένονται εισροές για χρηματοδότηση, έστω και μιας πρώτης φάσης του έργου, από άλλες πηγές (πέραν του αποθεματικού του ΚΟΑΓ και των εισπράξεων που έλαβε ήδη από το ΚΕΠ), ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για πολύ περισσότερες οικιστικές μονάδες για παραχώρηση με προσιτό ενοίκιο.
Το Υπουργείο αναφέρει ότι έχοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023, συνάντηση του ΔΣ του ΚΟΑΓ με τον Υπουργό Εσωτερικών για συζήτηση των εν λόγω προβλημάτων και των σχεδιασμών του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα για χρηματοδότηση, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να συμμετέχει στο σχεδιασμό του κράτους για προσιτή στέγη.
Ο ΚΟΑΓ, αναφέρεται, απέστειλε σχετική μελέτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, δύο μήνες αργότερα, με την οποία υποβλήθηκαν σενάρια για την παραγωγή οικιστικών μονάδων. Αναλόγως σεναρίου, απαιτείται κρατική χορηγία/ χρηματοδότηση €8 - €45εκ με παραγωγή από 172 μέχρι 619 οικιστικών μονάδων, εντός πενταετίας, περιλαμβάνοντας ωστόσο σειρά υποθέσεων/ μεταβλητών στους πιο πάνω υπολογισμούς.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι θα εξαγγείλει σύντομα νέα στεγαστική πολιτική, με έμφαση στην προσιτή στέγη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, εξετάζει όλα τα πιο πάνω σενάρια, καθώς και το ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο ΚΟΑΓ για την παραγωγή προσιτής στέγης, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του έργου.