ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στρατηγικό σχέδιο για μηδενικές εκπομπές CO₂

Η Κύπρος προς την Οικονομία Υδρογόνου έως το 2060, βάσει μελέτης του Πανεπιστημίου Frederick

Δελτίο Τύπου

Η Ερευνητική Μονάδα H2Zero του Πανεπιστημίου Frederick παρουσιάζει την προοπτική μετάβασης της Κύπρου σε μια πλήρως απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα οικονομία υδρογόνου για την περίοδο 2030-2060. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί μαθηματικό μοντέλο βελτιστοποίησης όπου εξετάζεται η ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των τομέων ενέργειας, νερού και μεταφορών, συνδυάζοντας επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδομές υδρογόνου και μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι είναι δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, ενώ προβλέπει σημαντική διείσδυση του υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών, η οποία αναμένεται να φτάσει το 40%. Το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου προβλέπεται να μειωθεί μέχρι το 2060 κατά 66%, ενώ τα περισσεύματα ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαλειφθούν πλήρως μέσω της χρήσης μονάδων ηλεκτρόλυσης και ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες πιθανόν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο μετά το 2035, υποστηρίζοντας τόσο την παραγωγή ροζ υδρογόνου όσο και την αφαλάτωση νερού, ενώ διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας μέσω της διασύνδεσης με Ευρωπαϊκούς εταίρους και η υδατική ασφάλεια μέσω αύξησης της παραγωγής ασφαλτωμένου νερού.

Η ηλεκτροπαραγωγή μεταβαίνει σταδιακά από ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές και μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Η ηλιακή ισχύς αυξάνεται από 800 μεγαβάτ σε 7,000 μεγαβάτ, ενώ η ισχύς των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων φτάνει τα 2,860 μεγαβάτ έως το 2060. Η παραγωγή υδρογόνου ξεπερνά τους 500,000 τόνους ετησίως, με το κόστος του πράσινου υδρογόνου να πέφτει κάτω από τα 2 δολάρια ανά κιλό μετά το 2050. Το μέσο κόστος υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.78 δολάρια ανά κιλό έως το 2060.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι μέσες ετήσιες επενδύσεις φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ αναμένονται σωρευτικές εξοικονομήσεις ύψους 38.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μειωμένες εισαγωγές καυσίμων και 14.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αποφυγή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος ιδιοκτησίας οχημάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 3,200 δολάρια ετησίως ανά όχημα έως το 2040.

Βάσει των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης, προτείνονται πολιτικές όπως οι επενδύσεις σε υποδομές μονάδων ηλεκτρόλυσης για την επιτάχυνση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το 2030 και η πλήρης απόσυρσή τους έως το 2045, η πιθανότητα ανάπτυξης των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων από το 2035 για την παροχή καθαρής ισχύος βάσης, η παροχή κινήτρων στον τομέα των μεταφορών για την επίτευξη 40% διείσδυσης του υδρογόνου έως το 2060, καθώς και ο συντονισμένος σχεδιασμός του τομέα νερού-ενέργειας ώστε η αφαλάτωση να ευθυγραμμίζεται με τη διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, προτείνεται η ανάπτυξη υποδομών ανεφοδιασμού υδρογόνου και η σύναψη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων για εξαγωγές υδρογόνου με ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά, η μετάβαση της Κύπρου στην οικονομία υδρογόνου κρίνεται τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση των τομέων ενέργειας, νερού και μεταφορών αναδεικνύει πώς στοχευμένες επενδύσεις μπορούν να επιτύχουν πλήρη απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενεργειακή και υδατική ασφάλεια και καθαρές εναλλακτικές λύσεις στον τομέα των μεταφορών.

«Η μετάβαση της χώρας μας σε οικονομία υδρογόνου δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική επιλογή, είναι μια στρατηγική ανάγκη για την ενεργειακή και υδατική ασφάλεια της Κύπρου», σημειώνει ο Ανδρέας Πουλλικκάς, Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας H2Zero. «Το μαθηματικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί, αποδεικνύει πως με σωστό σχεδιασμό και έγκαιρες επενδύσεις, η Κύπρος μπορεί να πετύχει πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να επηρεαστεί η οικονομική της ευημερία. Το όραμά μας είναι μια Κύπρος που εξάγει καθαρή ενέργεια, εξασφαλίζει φθηνό και σταθερό νερό και μετακινείται με καθαρές τεχνολογίες. Και όλα αυτά βασισμένα στο υδρογόνο. Προσκαλούμε νέους και νέες επιστήμονες να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή μέσω των ερευνητικών μας προγραμμάτων και των διδακτορικών σπουδών με προνομιακή οικονομική στήριξη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση