ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δραματική μείωση των φλαμίνγκο προειδοποιούν BirdLife και Υπ. Θήρας

Ο αριθμός των Φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου που έχει καταγραφεί κατά τον μήνα Ιανουάριο (2025) ήταν μόλις 30 πουλιά

ΚΥΠΕ

Ο πληθυσμός των Φλαμίνγκο που διαχειμάζουν στην Κύπρο εμφανίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην Αλυκή Ακρωτηρίου, αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου από την BirdLife Cyprus και τη Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Όπως σημειώνουν, τα τελευταία δεδομένα από τις μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές υδρόβιων πουλιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των υγροτόπων της Κύπρου, με τον πληθυσμό των Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) που διαχειμάζουν στην Κύπρο να εμφανίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην Αλυκή Ακρωτηρίου.

Για πρώτη φορά φέτος από το 1992, οπόταν ξεκίνησαν οι συστηματικές καταγραφές, ο αριθμός των Φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου που έχει καταγραφεί κατά τον μήνα Ιανουάριο (2025) ήταν μόλις 30 πουλιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο σημερινός αριθμός είναι χαμηλότερος ακόμα και από αυτόν που καταγράφηκε κατά τη μεγάλη ξηρασία του 2008. Τα τελευταία λίγα χρόνια καταγράφονται μόλις 100-250 Φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές οπόταν καταγράφονταν κάθε χρόνο περίπου 2.000-5.000. Σε πολύ καλές χρονιές καταγράφηκαν μέχρι και 8.000-13.000 Φλαμίνγκο.

"Η δραματική μείωση του πληθυσμού των Φλαμίνγκο αποτελεί σοβαρό δείκτη για την υποβάθμιση των υγροτόπων μας," δήλωσε ο Νίκος Κασίνης, Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. "Παραδοσιακά, η παρουσία νερού στις αλυκές συνοδευόταν από την παρουσία Φλαμίνγκο. Αυτή η σχέση δεν ισχύει πλέον, ιδιαίτερα στην Αλυκή Ακρωτηρίου", σημείωσε.

Οπως αναφέρεται, οι πιθανές αιτίες της μείωσης των Φλαμίνγκο που διαχειμάζουν στην Κύπρο είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν αναπτύξεις εντός της λεκάνης απορροής των υγροτόπων που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα νερού που εισρέει σε αυτούς, αλλαγές στη σύσταση των βιολογικών ποιοτικών στοιχείων του νερού (π.χ. μείωση του ζωοπλαγκτόν στη στήλη νερού), ευρύτερες περιβαλλοντικές πιέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι απαιτείται επείγουσα και συντονισμένη δράση από όλους τους αρμόδιους φορείς, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των Βρετανικών Βάσεων, για την εντατική διερεύνηση των αιτιών της μείωσης των Φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου, τον εντοπισμό της πηγής των μη φυσιολογικών σε ποσότητα και ποιότητα εισροών νερού σε συγκεκριμένα σημεία στην Αλυκή Ακρωτηρίου, για μέτρα για την αποκατάσταση της σημειακής ρύπανσης και διασφάλιση καλής ποιότητας νερού στην Αλυκή μακροπρόθεσμα καθώς και για τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση αυτού του διεθνούς σημασίας υγρότοπου που έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή Ramsar λόγω του σημαντικού αριθμού Φλαμίνγκο αλλά και άλλων ειδών υδροβίων πτηνών που φιλοξενεί τον χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση