ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από τα βάθη του… Nemo στα «ρηχά» της Τενερίφης

Σπάνια εμφάνιση του «μαύρου διαβόλου της θάλασσας» στην επιφάνεια του Ατλαντικού, στην περιοχή των Καναρίων

Κινείται στα βάθη των ωκεανών, μεταξύ 200 και 2.000 μέτρων από την επιφάνειά τους. Παρ’ όλα αυτά, ένας μαύρος «διάβολος της θάλασσας» αποδείχτηκε αρκετά τολμηρός ώστε να κάνει εμφάνιση κοντά στην επιφάνεια του νερού, ανοιχτά της Τενερίφης, στα Κανάρια Νησιά.

Και μπορεί η animation έμπνευση του είδους αυτού πεσκανδρίτσας να τρόμαξε την Ντόρι και τον Μάρλιν στο «Ψάχνοντας τον Νέμο», ωστόσο το ζωντανό alter ego του φαίνεται πως ενθουσίασε τους θαλάσσιους βιολόγους που το εντόπισαν.

Το ψάρι, με την επιστημονική ονομασία Melanocetus johnsonii, εντοπίστηκε από τον Λάια Βαλόρ, έναν θαλάσσιο βιολόγο που βρισκόταν στο σημείο στο πλαίσιο επιστημονικής αποστολής για τους καρχαρίες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by David Jara Boguñá (@jara.natura)

«Το κοφτερό μάτι και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Βαλόρ επέτρεψαν στην ομάδα να καταγράψει αυτό το εξαιρετικό εύρημα, καταγράφοντας πλάνα από το ψάρι ζωντανό στην ασυνήθιστη γι’αυτό τοποθεσία. Το γεγονός ότι αυτή η παρατήρηση σημειώθηκε στην Τενερίφη την καθιστά ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αναδεικνύοντας τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής των Καναρίων Νήσων», αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής Marca.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Condrik Tenerife, της ΜΚΟ της θαλάσσιας αποστολής, περίεργο όσο και ασαφές παραμένει το γιατί το αλλόκοτο ψάρι βρέθηκε τόσο μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Οπως υποστηρίζουν, στο παρελθόν έχουν υπάρξει ελάχιστες καταγραφές αυτού του είδους ψαριού στην περιοχή.

«Μέχρι σήμερα, οι καταγραφές περιλαμβάνουν κυρίως προνύμφες, νεκρά ενήλικα ή δείγματα που εντοπίστηκαν από υποβρύχια κατά τη διάρκεια επιστημονικών αποστολών σε μεγάλα βάθη», εξηγεί η Condrik Tenerife, επισημαίνοντας τη σπανιότητα του ευρήματος.

Σύμφωνα με το Monterey Bay Aquarium, το είδος αυτό ενδημεί στη βαθυπελαγική ζώνη των θαλασσών, εκεί όπου κυριαρχεί το σκοτάδι της ωκεάνιας αβύσσου. Το θηλυκό του είδους, δε, φέρει ένα «καλάμι» που φωτίζεται στην άκρη του, έτσι ώστε όταν πλησιάζουν πεινασμένα ψάρια, να τα καταβροχθίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση