ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση επιθεώρηση όλων των φραγμάτων

Τι αναφέρει ο Π. Ξενοφώντος με αφορμή μετά και την βλάβη στον Μαυροκόλυμπο

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αναλυτικά

Η κλιματική αλλαγή καθώς και η παρατεταμένη ανομβρία έχουν επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα νερού στα φράγματα και ως εκ τούτου οποιαδήποτε απώλεια έχει σοβαρές επιπτώσεις στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας μας και στη λειψυδρία.
Η συνολική απώλεια του αποθηκευμένου νερού από το φράγμα Μαυροκόλυμπου στην Πάφο, που χρησίμευε κυρίως για την άρδευση των εκτάσεων της δυτικής χαμηλής Πάφου είναι βέβαιο ότι, θα προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στην γεωργία των περιοχών της Πέγειας και της Κισσόνεργας.

Η απώλεια του νερού να διερευνηθεί σε βάθος ώστε να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια της αστοχίας που την προκάλεσε.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο εγχειρίδιο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) «Όταν τα φράγµατα παρακολουθούνται συχνά και συντηρούνται σωστά µπορούν να λειτουργήσουν ασφαλισµένα για πολλά χρόνια. Συστήµατα ασφάλειας και παρακολούθησης των φραγµάτων έχουν όλες οι χώρες και αυτά έχουν πολλές οµοιότητες µεταξύ τους. Βασική αρχή είναι ότι η ασφάλεια των φραγµάτων δεν αφήνεται µόνο στο συντηρητή του φράγµατος.

Ένα φράγµα για να είναι ασφαλές αυτό πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να µπορεί να λειτουργήσει σωστά τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι συχνές επιθεωρήσεις ή/και δοκιµαστική λειτουργία του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού συµβάλλουν σηµαντικά στην επιτυχία αυτού του σκοπού. Όπως είναι γνωστό το σύστηµα ασφάλειας των φραγµάτων του ΤΑΥ προβλέπει τις ακόλουθες επιθεωρήσεις: i. Μηνιαία επιθεώρηση ii. Τριµηνιαία επιθεώρηση iii. Εξαµηνιαία επιθεώρηση iv. Ετήσια επιθεώρηση»

Υπό το φως των όσων αναφέρονται πιο πάνω τίθεται αβίαστα το ερώτημα κατά πόσο έγιναν από τους αρμόδιους φορείς όλες οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις καθώς και οι απαραίτητες συντηρήσεις στο εν λόγω φράγμα.

Συνεπώς το πρόβλημα που έχει προκύψει στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ώστε να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια της αστοχίας, της διαρροής και της καταστροφικής απώλειας τεραστίων ποσοτήτων νερού. Συναφώς επιβλέπεται να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνταν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και τα πρωτοκόλλα που προνοούνται από το ΤΑΥ αναφορικά με την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας των φραγµάτων.

2. Άμεση επιθεώρηση όλων των φραγμάτων από ανεξάρτητους ειδικούς εμπειρογνώμονες

Ταυτόχρονα επιβάλλεται άμεσα όπως όλα τα φράγματα επιθεωρηθούν από ανεξάρτητους ειδικούς εμπειρογνώμονες γιατί φαίνεται ότι, η πλειοψηφία των φραγμάτων αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

3. Αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης επιβάλλεται η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, για την εγκατάσταση και λειτουργία κινητών μονάδων αφαλάτωσης ως θέμα κατεπείγουσας ανάγκης με την επίκληση του Άρθρου 29(2)(γ) του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμο του 2016 (Ν.73(I)/2016). Εκτιμούμε ότι, σε περίπτωση που το ΤΑΥ προχωρήσει με την εν λόγω επίκληση θα επιταχυνθεί περαιτέρω η διαγωνιστική διαδικασία και κατά συνέπεια το κράτος θα καταφέρει να έχει στη διάθεση του τις απαραίτητες μονάδας αφαλάτωσης, πριν από την κρίσιμη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, ώστε να μην πούμε τελικά το νερό νεράκι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση