Από τις 23 Δεκεμβρίου που λήφθηκε η απόφαση για διενέργεια ομαδικών συνεντεύξεων για κάλυψη των κενών θέσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, το λιανικό, την εστίαση και την οικοδομική βιομηχανία και μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πού και πότε θα ξεκινούσε η διαδικασία. Ενώ η δέσμευση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου ήταν ότι πάση θυσία η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, τελικά το θέμα πήρε παράταση για τον Φεβρουάριο. Έπρεπε πρώτα να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων που είχε το τμήμα Εργασίας στη διάθεσή του, η επιβεβαίωση των κενών θέσεων και των αναγκών σε προσωπικό και ακολούθως να γίνουν τα απαραίτητα logistics, ώστε να βρεθεί επαρκής αριθμός λειτουργών του Υπουργείου Εργασίας, που θα μπορεί να συντονίζει το όλο εγχείρημα στα κατά τόπους σημεία διεξαγωγής των ομαδικών συνεντεύξεων. Αυτό το ζήτημα φαίνεται να επιλύεται. Σύμφωνα, λοιπόν, με τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα ανοίξει η αυλαία της διαδικασίας με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες προσωπικού για την ξενοδοχειακή βιομηχανία ή τουλάχιστον μέρος αυτών. Οι πρώτες ομαδικές συνεντεύξεις ανέργων θα λάβουν χώρα σε ξενοδοχεία της Λεμεσού και Πάφου. Πρόκειται για τις επαρχίες στις οποίες προκύπτουν οι μεγαλύτερες ανάγκες προσωπικού, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου η οποία επίσης έχει σοβαρά θέματα ελλείψεων. Μικρότερα ζητήματα προκύπτουν για τις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.
Εικόνα ανά επαρχία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η επαρχία Λευκωσίας αριθμούσε την Τρίτη γύρω στις 40 κενές θέσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ενώ σε παρόμοια επίπεδα είναι ο αριθμός των ανέργων και στα ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας. Ως εκ τούτου οι δύο επαρχίες δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι στα πλάνα του Υπουργείου για την διαδικασία ομαδικών συνεντεύξεων. Σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα είναι οι ανάγκες και στην Λεμεσό, με νέα αιτήματα να προστίθενται καθημερινά στον υφιστάμενο τριψήφιο αριθμό. Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στην επαρχία Πάφου με την ανεργία στα ξενοδοχειακά επαγγέλματα να κτυπά κόκκινο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρχαν 1.300 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Πάφου, ενώ στα επαρχιακά γραφεία καταφθάνουν συνεχώς νέες αιτήσεις που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τους αριθμούς των κενών θέσεων, μετά από οδηγίες του ΣΤΕΚ και του ΠΑΣΥΞΕ προς τα μέλη τους να υποβάλουν τις ανάγκες κενών θέσεων των μονάδων τους. Οι αιτήσεις που καταφθάνουν εξετάζονται καθημερινά, ώστε να καταγραφεί κατά πόσο πρόκειται για θέσεις προσωπικού ξενοδοχείου, ή άλλων κλάδων. Σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, ελλείψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που στελεχώνουν το προσωπικό ξενοδοχείου, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου, αυτή την στιγμή οι θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι για καθαριστές, μάγειρες, σερβιτόρους και υπαλλήλους υποδοχής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Πάφο, ακολουθεί η Λεμεσός, η ελεύθερη Αμμόχωστος, πολύ μικρές οι ανάγκες σε Λάρνακα και Λευκωσία.
Με sms και email
Για κάθε επαρχία θα διατεθούν δύο μέρες. Οι ομαδικές συνεντεύξεις ξεκινούν με τον κλάδο των ξενοδοχείων ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι κλάδο ι- λιανικό, εστίαση, οικοδομές- τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι άνεργοι θα ενημερωθούν για την μέρα και την ώρα της συνέντευξης είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περί τα μέσα προς τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται ότι θα γίνουν οι συζεύξεις προσωπικού και για τις άλλες δύο επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, ωστόσο μέρες, ώρες και χώρος διεξαγωγής δεν έχουν κλειδώσει στο παρόν στάδιο.
Πού θα γίνουν οι συνεντεύξεις
Στη Λεμεσό οι ομαδικές συνεντεύξεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο Four Season και στο Alexander the Great στην Πάφο. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να σταλούν μηνύματα προς τους ανέργους, με συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα μπορούν να παρουσιαστούν και για σκοπούς τήρησης των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν σε περιπτώσεις ενδιαφερομένων οι οποίοι αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία των εγγεγραμμένων ανέργων και δεν έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Οι συνεντεύξεις θα γίνονται ως εξής. Το κάθε ξενοδοχείο θα έχει το δικό του σημείο στον χώρο διεξαγωγής των συνεντεύξεων. Εκεί, ο κάθε άνεργος θα έχει την ευκαιρία να καθίσει απέναντι από τον εργοδότη, στην παρουσία λειτουργού του Υπ. Εργασίας, ο οποίος θα καταγράφει τα αποτελέσματα. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 3 το απόγευμα, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα προκύψει. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι ομαδικές συνεντεύξεις σε ελεύθερη Αμμόχωστο.
Ήδη καθυστερήσαμε
Το θέμα της έλλειψης προσωπικού θα έπρεπε να είχε λυθεί από τον περασμένο Οκτώβριο επισημαίνει ο γεν. διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολύ πιεστικές ανάγκες στον τομέα της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, στο παρά πέντε της νέας καλοκαιρινής σεζόν. Και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει και επαναφέρουν το ζήτημα κάλυψης των κενών θέσεων με προσωπικό από τρίτες χώρες, στις περιπτώσεις τις οποίες η θέση δεν καλύπτεται διαφορετικά. Την ανησυχία του για τις ελλείψεις προσωπικού έχει εκφράσει και ο υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος σχολίασε ότι ενώ έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για την ανάκαμψη του τουρισμού, υπάρχει περίπτωση φέτος να καταγραφούν καλά αριθμητικά αποτελέσματα, ωστόσο οι τουρίστες να φεύγουν δυσαρεστημένοι.
Από τρίτες χώρες
Υπάρχει ακόμα στο τραπέζι το σενάριο του προσωπικού από τρίτες χώρες, αν και καθίσταται σαφές ότι και αυτό θα γίνει ετεροχρονισμένα σε σχέση με το τι προσδοκούν οι επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ομαδικών συνεντεύξεων ώστε να εξευρεθεί ο πραγματικός αριθμός των ενδιαφερομένων και να δοθούν άδειες για όσες θέσεις παραμένουν κενές. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι το θέμα εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες θα εξεταστεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ακολουθούν οι υπεραγορές
Βάσει του προγράμματος του Υπουργείου, εφόσον ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις για τα ξενοδοχεία, η διαδικασία θα μεταφερθεί στον κλάδο του λιανικού τροφίμων, όπου επίσης προκύπτουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού που υπολογίζονται γύρω στις 2.700. Εκφράζεται πάντως έντονη ανησυχία από πλευράς συνδέσμου λιανικού εμπορίου για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαδικασίες και για το κατά πόσο θα υπάρχουν έγκαιρα αποτελέσματα από αυτή την διαδικασία. «Ήδη έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία και στο τέλος θυματοποιούνται οι επιχειρήσεις. Αν χρειάζονται δύο εβδομάδες για κάθε κλάδο τότε η διαδικασία θα καθυστερήσει υπερβολικά», υπογραμμίζει ο Μάριος Αντωνίου γ.γ. ΠΑΣΥΛΙΕ και επισημαίνει ότι με καλύτερο προγραμματισμό θα μπορούσαν οι συνεντεύξεις να τρέχουν παράλληλα για όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.