ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πράσινο Περιβαλλοντικής Αρχής για τη μεγάλη ανάπτυξη στην Παλώδεια

Ανοίγει ο δρόμος για το έργο αναβάθμισης του University of Limassol, τις φοιτητικές εστίες, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Άνοιξε ο δρόμος για την ενοποιημένη ανάπτυξη μεγάλων και σύνθετων χρήσεων στην Παλώδεια μετά το πράσινο που έδωσε με γνωμάτευσή της η Περιβαλλοντική Αρχή. Η μεγάλη ανάπτυξη στη Λεμεσό αφορά μεταξύ άλλων την αναβάθμιση και μεταφορά του UoL / University of Limassol, το πρώην CIIM που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της Λεμεσού, στην Παλώδεια όπως είχε γράψει η «Κ». Tο πολυσύνθετο έργο, που είναι υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Frontarico Ltd η οποία συνδέεται με τον όμιλο bbf, έλαβε χθες το πράσινο φως και μπορεί να προχωρήσει με τις πολεοδομικές άδειες για ανέγερση. Όπως σημειώνεται στη σχετική γνωμάτευση, κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου, η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και συνηγορεί στην ανέγερση του έργου. Η αρμόδια αρχή σημειώνει ότι τόσο από άποψης της τεχνικής αρτιότητας του έργου όσο και από χωροθετικής άποψης αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο. Την ίδια ώρα, η Περιβαλλοντική Αρχή θέτει επί τάπητος ορισμένους όρους προκειμένου να αποτραπούν, προληφθούν ή μετριαστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον τόσο κατά την κατασκευή του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του.

Το έργο

Το έργο συμπεριλαμβάνει πολλαπλές στρατηγικές χρήσεις που αφορούν το πανεπιστήμιο University of Limassol, μαζί με φοιτητικές εστίες, Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, Ενιαία Οικιστικά Συγκροτήματα, Φωτοβολταϊκό Πάρκο, και συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις και χώρους εστίασης. Το έργο θα απαρτίζεται και από άλλες χρήσεις σε λιγότερο βαθμό, όπως πολιτιστικό κέντρο, οικιστική ανάπτυξη, καθώς και περιορισμένο εμπόριο και αναψυχή – πρωτίστως προς εξυπηρέτηση της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου θα διενεργηθούν σταδιακά και θα ολοκληρωθούν σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κατασκευή του κυρίως τμήματος του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, του πρώτου από τα τρία κτήρια φοιτητικών εστιών, του δυτικού μέρους του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος, του πολυώροφου χώρου στάθμευσης και του κεντρικού κτηρίου του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.
Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει το υπόλοιπο τμήμα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, μέρος των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, το δεύτερο από τα τρία κτήρια φοιτητικών εστιών, το οποίο θα περιλαμβάνει και υπόγειο χώρο στάθμευσης, μέρος του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος στα ανατολικά του χώρου ανάπτυξης και μέρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Τέλος, η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, την ολοκλήρωση των κτηρίων των φοιτητικών εστιών, την ολοκλήρωση του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος και την ολοκλήρωση του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Τα μέτρα

Απαραίτητη προϋπόθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής για την ανέγερση της συγκεκριμένης ανάπτυξης αποτελεί η διατήρηση της τοπικής χλωρίδας αλλά και η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και υποδομών πλησίον του χώρου. Τίθεται ακόμα ως μέτρο μετριασμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον η διαμόρφωση χώρων για προσωρινή εναπόθεση των κατασκευαστικών αποβλήτων καθώς και η ετοιμασία και εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης εργοταξίου και σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Οι όροι

Τον τρόπο υδροδότησης της ανάπτυξης αφορούν κατά πλειοψηφία οι όροι που αναφέρονται στη γνωμάτευση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο τρόπος υδροδότησης της προτεινόμενης ανάπτυξης θα γίνεται μόνο μέσω κατάλληλων υποδομών/ έργων της αρμόδιας αρχής υδατοπρομήθειας που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΕΟΑ Λεμεσού. Παράλληλα, σημειώνεται όπως για την υδροδότηση της ανάπτυξης να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές (δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ.), σύμφωνα με τους όρους και απαιτήσεις που θα τεθούν από τον ΕΟΑ Λεμεσού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παροχή των αιτούμενων ποσοτήτων νερού για ύδρευση.

Η περιβαλλοντική αρχή επισημαίνει την ανάγκη όπως εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης για τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες, όπως και εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης όμβριων υδάτων συνοδευόμενο με σχετική υδρολογική μελέτη. Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων η περιβαλλοντική αρχή υποδεικνύει την κατασκευή υδατοδεξαμενής που να έχει δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον των ημερησίων 48ωρων αναγκών πόσιμου νερού της ανάπτυξης.

Τέλος, υπογραμμίζει τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στους δημόσιους χώρους πρασίνου της ανάπτυξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση