Δελτίο Τύπου
- Ο διαγωνισμός 2022 Better Working World Data Challenge καλεί φοιτητές πανεπιστημίων και νέους data scientists να συνεισφέρουν στην εύρεση λύσεων για μερικές από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης
- Ο φετινός διαγωνισμός εστιάζει σε λύσεις για τον εντοπισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων
- Οι λύσεις και τα μοντέλα που θα διακριθούν θα διατεθούν δωρεάν, για μη εμπορικούς σκοπούς
Η EY ανακοίνωσε την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού, 2022 Better Working World Data Challenge, ο οποίος διοργανώνεται για τρίτη χρονιά. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων και νέους data scientists, και αποτελεί μέρος της δέσμευσης του παγκόσμιου οργανισμού της EY να καινοτομεί και να αξιοποιεί την τεχνολογία για να επιλύσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.
Έπειτα από μια χρονιά-ρεκόρ το 2021, με πάνω από 8.700 συμμετοχές από περισσότερες από 115 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και δύο νικητήριες λύσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη των πυροσβεστικών αρχών στην καταγραφή και την πρόβλεψη της πορείας των δασικών πυρκαγιών, ο φετινός διαγωνισμός θα εστιάσει στο πώς μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνεισφέρουν στον εντοπισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η απώλεια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αναμένεται να θέσει εμπόδια στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων, της ασφάλειας τροφίμων, υδατικών και ενεργειακών πόρων, καθώς και της καταπολέμησης της φτώχειας. Ως αποτέλεσμα, η προτεραιοποίηση των γεωγραφικών περιοχών και ειδών που χρήζουν προστασίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό 2022 Better Working World Data Challenge, θα αξιοποιήσουν δεδομένα πεδίου, δορυφορικές εικόνες και βοηθητικά γεωχωρικά (geospatial) δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τη NASA, καθώς και άλλες πηγές, για να αναπτύξουν αλγόριθμους που θα μειώσουν τον χρόνο και τα κόστη που απαιτούνται για τον εντοπισμό της βιοποικιλότητας, ενώ, παράλληλα, θα βελτιώσουν την ακρίβεια. Η Microsoft θα παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από τον πλανητικό της υπολογιστή και εκπαιδευτικό υλικό για να τους προετοιμάσει για τον διαγωνισμό, ενώ, οι φοιτητές θα λάβουν και μονάδες Microsoft Azure μέσω του Azure for Students.
Οι νικητές, που θα επιλεχθούν από μια επιτροπή που θα αποτελείται από κριτές από την EY, τη NASA και τη Microsoft, καθώς και εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, θα λάβουν χρηματικά έπαθλα, ενώ τα μοντέλα/λύσεις που θα διακριθούν, θα διατεθούν δωρεάν για μη εμπορικούς σκοπούς.
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο Ronald Attard, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Κύπρου, δήλωσε: «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι μια πρόκληση όχι μόνο για τις κυβερνήσεις αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στην EY, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η επιστήμη των δεδομένων, έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων. Σε συνεργασία με τη NASA και τη Microsoft θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες δεδομένων να βρουν καινοτόμες απαντήσεις και λύσεις. Είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι για αυτήν την πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου».
Οι αιτήσεις άνοιξαν και οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2022.