Μέχρι τέλος του έτους θα ξεκινήσει να υλοποιείται, ενώ μέχρι τέλος του 2025 αναμένεται ότι το καλωδιακό σύστημα Eat Med Corridor θα ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα έργο ύψους $850 εκατ., πολυσήμαντο για την Κύπρο με τεράστια οφέλη, τόσο γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, οικονομικά, όσο και πρακτικά σε επίπεδο υπηρεσιών προς τον καταναλωτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Cyta Μιχάλης Ο. Ιωαννίδης. Κάποια παραδείγματα είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης (low latency) για συνδέσεις με την Ασία, στοιχείο πολύ σημαντικό για εφαρμογές όπως η τηλεϊατρική και η τηλερομποτική. Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται επίσης στις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας καθώς και στα πλάνα της Cyta για τη δημιουργία ενός μεγάλου, διεθνούς Κέντρου Δεδομένων.
-Οι διαπραγματεύσεις για το καλωδιακό σύστημα EastMedCorridor ολοκληρώθηκαν και έπεσαν οι υπογραφές. Ποια τα χρονοδιαγράμματα έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου;
-Ο East Med Corridor είναι ένα έργο πολύπλοκο, διακρατικό με γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διαστάσεις. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, δημιουργούμε ένα ψηφιακό διάδρομο μεταφοράς δεδομένων από την Άπω Ανατολή προς τη Δύση, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Αυξάνει τη συνδεσιμότητα της Ευρώπης με την Ασία κατά 80%. Διανύει το ένα τρίτο του πλανήτη και διέρχεται μέσα από 9 χώρες με προοπτική για πολλές περισσότερες. Η ίδια η διαδρομή του καλωδίου είναι μοναδική και καινοτόμος. Θα είναι ίσως η μόνη εναλλακτική σε σχέση με τις παραδοσιακές διελεύσεις της Ασίας προς την Ευρώπη. Σε άλλα έργα αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας, ο σχεδιασμός και οι συμφωνίες μπορεί να πάρουν 2 και 3 χρόνια. Εμείς, μαζί με τους εταίρους μας, πετύχαμε μέσα σε 10 μήνες να φτάσουμε στην υπογραφή των βασικών όρων συμμετοχής. Αν συνεχίσουμε, με αυτούς τους ρυθμούς, που πιστεύω είναι εφικτό, θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025.
-Ποιο το κόστος του έργου και πόσο θα επωμιστεί η Κύπρος και η Cyta;
-Κατ΄αρχάς να πω ότι δεν θα «επωμισθούμε» κάποιο κόστος με την έννοια της επιδότησης του έργου. Μιλούμε για επένδυση, με οικονομική λογική και κριτήρια. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου $850 εκ. και θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια των μετόχων και εξωτερική χρηματοδότηση. Το ακριβές ύψος της επένδυσης και το ποσοστό συμμετοχής μας, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί στο παρόν στάδιο. Μπορώ να πω όμως ότι είναι σημαντικό ποσοστό. Να σημειώσω ότι πρόκειται για το πρώτο έργο υποθαλάσσιων καλωδίων στο οποίο η Cyta και η Κύπρος γενικότερα συμμετέχει μετοχικά, ως εταίρος, παρά ως πελάτης που αγοράζει χωρητικότητα.
-Θα είναι η Κύπρος η έδρα του εταιρικού σχήματος του έργου;
-Ναι. Η έδρα της εταιρείας που θα συσταθεί, για την κατασκευή, λειτουργία και εμπορική αξιοποίηση του EMC, θα είναι η Κύπρος. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία κατά την άποψή μου και επιτυγχάνεται ακριβώς επειδή η Cyta είναι συμμέτοχος στο έργο. Το ζητήσαμε και το συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας. Ίσως να είναι και η πρώτη εταιρεία με αυτές τις δραστηριότητες στον τόπο μας. Αναμένω ότι μόνο τα φορολογικά οφέλη προς τον τόπο θα υπερβούν κατά πολύ την επένδυση που κάνει η Cyta. Δεν είναι όμως μόνο τα φορολογικά. Αν αξιοποιηθεί σωστά, θα ενισχύσει την εικόνα της Κύπρου ως κόμβου τηλεπικοινωνιών, θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με τους εταίρους μας και θα μπορούσε να βοηθήσει τις σχέσεις μας με την ίδια την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
-Ποια τα οφέλη για την χώρα μας από την συμφωνία;
-Το πρωταρχικό είναι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική τοποθέτηση της χώρας μας. Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας ανά το παγκόσμιο, δημιουργεί όλο και περισσότερο την ανάγκη για μεταφορά, αποθήκευση και διανομή δεδομένων, με γεωπολιτικές πλέον διαστάσεις. Αν παρακολουθήσει κάποιος τη διακρατική ρητορική γύρω από την πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, θα καταλάβει αβίαστα αυτή τη διάσταση. Τα ψηφιακά καλώδια αυτού του τύπου, μπορούν να συγκριθούν πλέον με τους αγωγούς πετρελαίου σε επίπεδο γεωστρατηγικής αξίας. Η αξιοποίηση της θέσης της Κύπρου και η δημιουργία αυτού του τηλεπικοινωνιακού άξονα Σαουδικής Αραβίας – Κύπρου – Ελλάδας πιστεύω πως μας ανεβάζει επίπεδο στον τομέα αυτό. Με τους κατάλληλους χειρισμούς τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε ως χώρα να τοποθετηθούμε ως περιφερειακός παίκτης της Ανατολικής Μεσογείου και, μαζί με την Ελλάδα, ως η δίοδος δεδομένων της Ευρώπης. Παράλληλα, το EMC ανοίγει για την Κύπρο καινούριες αγορές, τόσο για τις τηλεπικοινωνίες όσο και για την προσέλκυση επιχειρήσεων με έδρα την Κύπρο. Στην ψηφιακή οικονομία, για να προσελκύσουμε εταιρείες από νέες αγορές πρέπει να διαθέτουμε την αναγκαία συνδεσιμότητα με αυτές τις χώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό με το EMC. Έτσι, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο δεδομένων και ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
-Πέραν της γεωπολιτικής σημασίας της συμφωνίας, τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο η λειτουργία του συστήματος όσον αφορά το επίπεδο υπηρεσιών που θα λαμβάνει ο καταναλωτής;
-Η εναλλακτική διέλευση του συστήματος προσφέρει συντομότερη διαδρομή, η οποία επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης (low latency) για συνδέσεις με την Ασία. Αυτό θα ενισχύσει την ποιότητα και την αξιοπιστία των υφιστάμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Παράλληλα, θα επιτρέψει την υποστήριξη καινούριων καταναλωτικών εφαρμογών, όπως είναι η εικονική πραγματικότητα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η απευθείας προβολή ψηφιακού περιεχομένου, το μεταδίκτυο (metaverse) κ.λπ. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις εξειδικευμένων και κρίσιμων υπηρεσιών, είναι αναγκαία η ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης. Εφαρμογές όπως η τηλεϊατρική και η τηλερομποτική είναι μόνο κάποια παραδείγματα. Τέλος, επιχειρήσεις με κρίσιμες ψηφιακές υπηρεσίες, αξιοποιούν τη χαμηλή απόκριση στο μοντέλο λειτουργίας τους. Ως παράδειγμα αναφέρω τις υπηρεσίες διεθνών πληρωμών, τις επιχειρήσεις διαπραγμάτευσης αξιών σε διεθνή χρηματιστήρια κ.λπ.
-Υπάρχουν προοπτικές για ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας;
-Οι δυο από τους τρεις εταίρους μας στο έργο, είναι μεγάλοι οργανισμοί με κρατική συμμετοχή. Η αίσθησή μου είναι ότι, μεταξύ άλλων, αποτελούν και βραχίονες κυβερνητικής πολιτικής, όπως και η Cyta. Με τη συμμετοχή μας, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για συνέργειες και συνεργασία με την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, με προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το τηλεπικοινωνιακό τόξο Σαουδικής Αραβίας - Κύπρου - Ελλάδας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Είναι θέμα αξιοποίησης από μέρους μας, των συγκυριών που καθορίζουν τέτοιες εξελίξεις. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια στρατηγική μετάβασης στο Όραμα 2030, για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και αναμόρφωση της οικονομίας της. Σ’ αυτό εντάσσονται και οι τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες συνεργασίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο κλπ.
Έρχεται διεθνές Κέντρο Δεδομένων
-Ποια τα επόμενα βήματα της Cyta;
-Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου, διεθνούς Κέντρου Δεδομένων με κορυφαίες προδιαγραφές. Το έργο αυτό, μαζί με το EMC, θα ολοκληρώσει την εικόνα των ψηφιακών υποδομών του τόπου, όχι μόνο για μεταφορά αλλά και για αποθήκευση και διανομή δεδομένων. Για να σας δώσω την αίσθηση της στρατηγικής μας στις υποδομές, να εξηγήσω ότι στηριζόμαστε πάνω σε 5 άξονες, που αντιμετωπίζουν ολιστικά τη συνδεσιμότητα του τόπου μας με τον υπόλοιπο κόσμο και καταλήγουν στο κάθε σπίτι και το κάθε κινητό. Οι άξονες αυτοί είναι τα υποθαλάσσια καλώδια (όπως το EMC), το κέντρο δεδομένων, οι οπτικές ίνες στο σπίτι και τις επιχειρήσεις και το νέο δίκτυο 5G με 100% κάλυψη και απεριόριστη πρόσβαση δεδομένων. Ο πέμπτος άξονας είναι η ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση των ψηφιακών υποδομών του τόπου. Πάνω στους άξονες αυτούς εργαζόμαστε καθημερινά, διότι ξέρουμε ότι με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία του τόπου.