ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ευρωπαϊκός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Προωθητική Ενέργεια

Πώς ο ευρωπαϊκός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μεταμορφώσει τον έλεγχο και τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και ο κρίσιμος ρόλος του εξωτερικού ελεγκτή .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα τολμηρό βήμα τον Αύγουστο του 2024, υιοθετώντας τον Νόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, έναν κανονισμό ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ασφαλή, ηθικά και διαφανή. Η νομοθεσία αυτή, η οποία θα επιβάλει πλήρως τις διατάξεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου έως το 2026, προκαλεί ήδη τρικυμία στον κόσμο του ελέγχου και της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Με έμφαση στη διαχείριση κινδύνων, την ποιότητα των δεδομένων, τη διαφάνεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αναμορφώσει σημαντικά τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα (ΔΛΠ) και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ). Πιο κάτω ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Η διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο προσκήνιο

Για πρώτη φορά, οι οργανισμοί υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικές δομές διακυβέρνησης για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει απλώς την ανάπτυξη δεοντολογικών και νομικών πλαισίων - σημαίνει ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να παρέμβουν με ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων. Οι έλεγχοι συμμόρφωσης δεν θα επικεντρώνονται πλέον μόνο στις χρηματοοικονομικές διαδικασίες- θα επεκταθούν στην αξιολόγηση της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ποιότητας των δεδομένων των συστημάτων ΤΝ. Τα υφιστάμενα πρότυπα ελέγχου θα επικαιροποιηθούν πιθανότατα για να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις, ωθώντας τους ελεγκτές σε αχαρτογράφητο έδαφος.

Η χρηματοοικονομική πληροφόρηση γίνεται πιο έξυπνη (και πιο επικίνδυνη)

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χειρίζονται τις χρηματοοικονομικές αναφορές. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων, να εντοπίζουν ανωμαλίες και ακόμη και να προβλέπουν τάσεις, ενισχύοντας την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις αξιοπιστίας και διαφάνειας των ΔΠΧΑ. Είναι αξιόπιστα τα δεδομένα που παράγονται από την ΤΝ; Είναι οι αλγόριθμοι αμερόληπτοι; Αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων για τους ελεγκτές

Η άνοδος της ΤΝ σημαίνει ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να αναβαθμίσουν γρήγορα τις γνώσεις τους. Η κατανόηση των αλγορίθμων, η διακυβέρνηση των δεδομένων και οι ηθικές εκτιμήσεις θα καταστούν απαραίτητες. Τα προγράμματα κατάρτισης και οι πιστοποιήσεις στον έλεγχο της ΤΝ αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι επαγγελματίες προετοιμάζονται για αυτή τη στροφή. επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ ελεγκτών και ειδικών της πληροφορικής ή της ΤΝ θα γίνει ο κανόνας. Η διασφάλιση της συμμόρφωσης και της αξιοπιστίας θα απαιτήσει ένα μείγμα τεχνικής τεχνογνωσίας και ελεγκτικής εμπειρίας.

Η ηθική εξίσωση

Ο νόμος για την ΤΝ δίνει μεγάλη έμφαση στη δεοντολογία - η μεροληψία, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτες. Οι ελεγκτές θα πρέπει να εξετάζουν εξονυχιστικά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αναπτύσσουν την ΤΝ, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζονται με τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτή η εστίαση στη δεοντολογία θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κριτήρια ελέγχου προσαρμοσμένα στα συστήματα ΤΝ. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές μπορεί να αξιολογήσουν κατά πόσον τα μοντέλα ΤΝ κάνουν διακρίσεις εις βάρος ορισμένων ομάδων ή κατά πόσον η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από ένα παραγόμενο από ΤΝ αποτέλεσμα είναι σαφής.

Διαχείριση των κινδύνων

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που εισάγει ο νόμος για την ΤΝ είναι η ταξινόμηση των συστημάτων ΤΝ με βάση τον κίνδυνο. Τα συστήματα υψηλού κινδύνου θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο έλεγχο, απαιτώντας από τους οργανισμούς να υιοθετήσουν ισχυρούς ελέγχους. Οι ελεγκτές θα πρέπει να προσαρμόσουν αναλόγως τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου, εντοπίζοντας πιθανά τρωτά σημεία στις εφαρμογές ΤΝ και διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες διαθέτουν διασφαλίσεις.

Μια νέα εποχή για τον έλεγχο

Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένας ακόμη κανονισμός- αλλάζει το παιχνίδι για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν την τεχνολογία και τη συμμόρφωση. Για τους ελεγκτές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις - συνδυάζοντας τη χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη με την τεχνική γνώση, τις ηθικές εκτιμήσεις και τη διαχείριση κινδύνων.

Καθώς οι εταιρείες αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι ελεγκτές θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της υπεύθυνης και διαφανούς χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Το διακύβευμα είναι υψηλό, αλλά το ίδιο και οι ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κοσμάς Κοσμά | Διευθύνων Σύμβουλος

cacosma@treppides.com

www.treppides.com

Λευκωσία: Treppides Tower, Καυκάσου 9, Αγλαντζιά, CY 2112, Λευκωσία, Κύπρος

Λεμεσός: Ανδρέα Καριόλου 38, Άγιος Αθανάσιος, CY 4102, Λεμεσός Κύπρος

Λονδίνο: Γραφείο 920, 15-19 Bloomsbury Way, Λονδίνο, WC1A 2TH

Μάλτα: 1ος όροφος , Somnium, Tower Road, Swatar, Birkirkara BKR 4012

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση