ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Frederick

Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων για ένα αειφόρο μέλλον

Δελτίο Τύπου

To ευρωπαϊκό τοπίο στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλάζει ριζικά και το Πανεπιστήμιο Frederick αποτελεί μέρος του. Ως πλήρες μέλος της κοινοπραξίας EU-CONEXUS Plus, ενός από 44 δίκτυα που ηγούνται της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέρος της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός καινοτόμου, ανταγωνιστικού σε παγκόσμιο επίπεδο και ελκυστικού χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» είναι συμμαχίες πανεπιστημίων που αναπτύσσουν στρατηγικές συνεργασίες, κοινά προγράμματα σπουδών και ερευνητικό έργο, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές/τριες να συνδυάσουν τις σπουδές τους σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ αλλά και σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες. Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα από τα τρία κυπριακά Πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus εστιάζει στην ευφυή αειφόρο διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης και σε αυτή συμμετέχουν Πανεπιστήμια από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Ρουμανία και Κύπρο. Μετά από αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο 2022, το EU-CONEXUS Plus επιλέχθηκε να συνεχίσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του για ακόμη τέσσερα χρόνια, λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους €14.4 εκατομμυρίων στο πλαίσιο του εξαιρετικά ανταγωνιστικού προγράμματος Erasmus+ European Universities 2022.

«Eίμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό ακαδημαϊκό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, που θα επιτρέπει έναν πραγματικά ευρωπαϊκό τρόπο σπουδών, εκπόνησης έρευνας και μεταφοράς γνώσης χωρίς εμπόδια. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί μέσα από τη συμμετοχή μας στην κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus, δίνουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας τη δυνατότητα να αποκτούν τίτλους σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ανοίγουμε ορίζοντες μεγάλων προοπτικών για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και την κοινωνία μας», αναφέρει ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του Ανώτατου Εκτελεστικού Συμβουλίου του EU-CONEXUS Plus.

Το Πανεπιστήμιο Frederick ηγείται δύο σημαντικών πακέτων εργασίας εντός της κοινοπραξίας: του πακέτου EU-CONEXUS Teaching Academy με επικεφαλής τη Δρα Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και του Green Campus με επικεφαλής τον Δρα Πάρη Φωκαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Σε ό,τι αφορά το Green Campus, στόχος είναι τα εννέα πανεπιστήμια του EU-CONEXUS Plus να καταστούν πρότυπες πανεπιστημιουπόλεις ως προς την κατανάλωση ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Ωστόσο, επιδίωξη είναι η διεύρυνση της ιδέας της «πράσινης πανεπιστημιούπολης» πέρα από τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκρίνεται στην αειφορία, την ανθεκτικότητα και τον κοινωνικό χαρακτήρα. Ως προς την ανάπτυξη της EU-CONEXUS Teaching Academy, αυτή θα αφορά στην εκπαίδευση των διδασκόντων, στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικών με τη θεματολογία του EU-CONEXUS Plus στη βάση τριών αξόνων: νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας και μελλοντικές δεξιότητες. Η οικοδόμηση της Teaching Academy αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις της κοινοπραξίας και αντανακλά τις προσδοκίες του ίδιου του Πανεπιστημίου Frederick για τη διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας, ευθυγραμμισμένων με τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus συμμετέχουν επίσης 18 κοινωνικοί εταίροι από τις εννέα χώρες όπου εδράζουν τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια: τρεις από τους κοινωνικούς εταίρους είναι από την Κύπρο μετά από εισήγηση του Πανεπιστημίου Frederick: η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Για την υλοποίηση των στόχων του EU-CONEXUS Plus έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick δομές και αναπτύσσονται δράσεις στις οποίες εμπλέκεται σημαντικός αριθμός μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Η επίσημη έναρξη του EU-CONEXUS Plus πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2022 σε μια διήμερη συνάντηση των εννέα πανεπιστημίων της κοινοπραξίας, στο Παρίσι. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, o Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, η Δρ Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και ο Δρ Βύρων Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου.

Οι εννέα εταίροι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία EU-CONEXUS Plus είναι το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία) και το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological Institute (Ιρλανδία) και το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση