ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με το σταγονόμετρο το προσωπικό στα ξενοδοχεία

Γύρω στις 6 χιλιάδες οι ανάγκες στον κλάδο, ενισχύεται το κενό το β΄ τρίμηνο του έτους με τη λειτουργία του casino resort

Τον Ιανουάριο του 2022 η «Κ» κατέγραφε, σε ρεπορτάζ της, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο ευρύτερα. Τότε είχε υπολογιστεί από τον ΠΑΣΥΞΕ ότι οι ανάγκες ξεπερνούσαν τις 3-4 χιλιάδες. Ένα χρόνο μετά, το ζήτημα βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο ενώ το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης απασχόλησης φαίνεται να διευρύνεται από ανοίγματα νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Όπως για παράδειγμα του City of dreams Mediterranean το β΄ τρίμηνο του 2023, το οποίο ανεβάζει τις ανάγκες προσωπικού στη βιομηχανία σε ακόμη 1000. Οι ανάγκες σε προσωπικό αυξάνονται επιπλέον, τόσο με την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και με την αύξηση κλινών σε υφιστάμενες. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί μέρος αυτού του κενού, διοργανώνεται την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο (13 και 14 Ιανουαρίου 2023, από τις 9.00 – 18.00 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia) η 1η Έκθεση Καριέρας στον τομέα της φιλοξενίας. Στόχος της έκθεσης : εργοδότες, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και εκπαιδευτικά ιδρύματα, να έρθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενους για απασχόληση είτε με όσους ενδιαφέρονται για εκπαίδευση και κατάρτιση στον κλάδο της φιλοξενίας. Όπως ενημερώνει το αρμόδιο Υφυπουργείο, στην έκθεση θα συμμετάσχουν, με εκθεσιακό περίπτερο, 20 εκθέτες με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να τύχουν λεπτομερούς ενημέρωσης.

Χαιρετίζουν, αλλά

Χαιρετίζουν την προσπάθεια μεν, κρατούν μικρό καλάθι για την επιτυχία της δε, οι ξενοδόχοι, αφού, όπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα παρόμοιας προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας την περασμένη χρονιά, δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλές προσδοκίες. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης τόνισε ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και θα πρέπει να γίνουν ταχύρρυθμες διαδικασίες και να υπάρχει η ευελιξία για κάλυψη κενών θέσεων από προσωπικό τρίτων χωρών. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες και θα ανοίξει το πλαίσιο εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, το συντομότερο δυνατό χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, ούτως ώστε να στελεχωθεί η τουριστική βιομηχανία στο έπακρο και να παραμείνουμε στον τουριστικό χάρτη ως μία χώρα η οποία προσφέρει υπηρεσίες αναβαθμισμένες». Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, αρκετές μονάδες θα υπολειτουργήσουν και δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν το επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο τουριστικό μας προϊόν. Βάσει εκτιμήσεων, αυτή την στιγμή οι ανάγκες προσωπικού στην βιομηχανία ξεπερνούν τις 5-6 χιλιάδες. Στο μεταξύ, οι επενδύσεις στον τουρισμό τρέχουν. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας και άρα επιδείνωση της σημερινής εικόνας. Οι ξενοδόχοι αποδίδουν από την πλευρά τους το πρόβλημα σε δύο παράγοντες- την επιστροφή των κοινοτικών εργαζομένων στις χώρες τους, λόγω της αβεβαιότητας της πανδημίας, οι πλείστοι εκ των οποίων δεν επέστρεψαν ποτέ. Η ίδια αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα του κλάδου, έστρεψε και τους Κύπριους εργαζόμενους σε άλλες βιομηχανίες με πιο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον.

Δεν είναι ελκυστικό

Επιφυλάξεις για το μέγεθος του προβλήματος όπως παρουσιάζεται εκφράζει η ΣΕΚ, κάνοντας λόγο για απροθυμία των ξενοδόχων να δώσουν συγκεκριμένους αριθμούς ανά μονάδα. Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι ο τομέας της φιλοξενίας έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Την ίδια ώρα βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας, στην κατηγορία Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία αυτών, φαίνεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους με μερική ή ολική αναστολή εργασίας, λόγω εποχικότητας στον τουρισμό. Σε ποιο βαθμό από αυτούς θα επιστρέψουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι άγνωστο. Γενικότερα μεγάλο μέρος του προβλήματος στη βιομηχανία αποδίδεται και στις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας στον κλάδο. Από την πλευρά του ο Νεόφυτος Τιμινής, Γ.Γ. Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ, κάνει λόγο για ζήτημα που μαστίζει την επισιτιστική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία αποδίδοντας ευθύνη σε εργοδότες και εργοδοτικούς συνδέσμους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, όπως ανέφερε, υπάρχει άναρχη διαχείριση του προσωπικού, δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση, και δεν παρέχονται οι αυξήσεις και τα ωφελήματα στον εργαζόμενο. Θέματα διαχείρισης προσωπικού περιλαμβάνονται στο κείμενο της νέας συλλογικής σύμβασης, ενώ στις περιπτώσεις που αυτή δεν εφαρμόζεται, ρυθμίζεται βάσει διατάγματος το ύψος των κατώτατων μισθών ανά ειδικότητα. Για παράδειγμα, κυμαίνονται από 881 ευρώ/μήνα για Πόρτερ- υπάλληλο βαλιτσών (υπηρεσία μέχρι έξι μηνών, μέχρι τα 1084 ευρώ/μήνα για υπάλληλο υποδοχής και υπάλληλο μίνιμπαρ. Στα 932 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός για καμαριέρα/καμαριέρη, με υπηρεσία μέχρι 3 μηνών και 982 ευρώ/μήνα για υπηρεσία πέραν των 3 μηνών. Ο κατώτατος μισθός για υπάλληλο πισίνας και υπάλληλο πλυντηρίου είναι τα 972 ευρώ, 982 ευρώ, ο κατώτατος για καθαριστή/καθαρίστρια, 1040 ευρώ για μαθητευόμενο κουζίνας και βοηθό τραπεζοκόμο με υπηρεσία πέραν των 6 μηνών και 1053 ευρώ/μήνα για βοηθό τραπεζοκόμο μπαρ.

Οι εκθέτες

Οι είκοσι εκθέτες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση καριέρας στον τομέα της φιλοξενίας είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού, το Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, St Raphael Resort and Marina, Swiss Education Group, Lordos Hotels (Holdings) Public Limited, Parklane Resort and Spa Limassol, University of Nicosia and Intercollege, Internapa College, Louis Hotels Public Company Limited, Hermes Airports Ltd, PHC Franchised Restaurants Public Ltd, Wizz Air, Cyprus Housekeeper Association, KES College, City of Dreams Mediterranean, Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης- (ΜΙΕΕΚ) Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ACC Akademia College, Nissi Beach Resort Ltd και Carierista.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση