ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύμα «λουκέτων» σε επιχειρήσεις στη Βρετανία

Αιτία, οι αναμενόμενες φορολογικές αλλαγές που θα επιβληθούν με τον καινούργιο προϋπολογισμό

Kathimerini.gr

Χιλιάδες φερέγγυοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Βρετανία προχωρούν σε κλείσιμο των εταιρειών τους προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των εισφορών που αναμένεται να τους επιβληθούν με τον καινούργιο προϋπολογισμό. Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη παρουσίαση του προϋπολογισμού στις 30 Οκτωβρίου, οι λεγόμενες εκούσιες εκκαθαρίσεις ξεπερνούν αυτόν τον μήνα τις 1.600, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κατατέθηκαν στην εφημερίδα The Gazette, όπου δημοσιεύονται τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων στη χώρα. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα περυσινά στοιχεία ολόκληρου του Οκτωβρίου.

Η έξαρση διαγραφών έρχεται καθώς η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει την απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών, γνωστή ως Business Asset Disposal Relief. Οι επιχειρηματίες πληρώνουν σήμερα μειωμένο φόρο 10% επί των κερδών που πραγματοποιούν από την πώληση ή την εκκαθάριση των εταιρειών τους στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, αντί του κανονικού 20% που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με υψηλότερο συντελεστή. «Πίσω από αυτές τις εκούσιες εκκαθαρίσεις κρύβονται κυρίως οι ανησυχίες σχετικά με τον αναμενόμενο περιορισμό ή την κατάργηση της απαλλαγής από τη διάθεση επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων στον προϋπολογισμό, κάτι που συζητείται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση», δήλωσε η Τζούλι Πάλμερ, εταίρος στην Begbies Traynor, που ειδικεύεται στην ανάκτηση εταιρικών απαιτήσεων.

Οποιαδήποτε αλλαγή στη φοροελάφρυνση αναμένεται να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του φόρου κεφαλαιακών κερδών, καθώς η Ριβς προσπαθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Η ίδια έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυξήσεων σε πολλές άλλες βασικές εισφορές. Ωστόσο, αυτό περιορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης των Εργατικών να συγκεντρώσει τα 40 δισ. λίρες που απαιτούνται για να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών και να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητές της.

«Εχουμε δει αύξηση των αιτήσεων εκκαθάρισης τους τελευταίους δύο μήνες από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν οι εικασίες σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει ο νέος προϋπολογισμός», δήλωσε η Βέσνα Σόουντεν, επικεφαλής της γραμματείας εταιρειών της Blick Rothenberg Ltd. «Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες των ιδιοκτητών των εταιρειών σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στον φόρο κληρονομιάς και την αύξηση του φόρου υπεραξίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση