ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος δεν εφάρμοσε τον φόρο 15% στις πολυεθνικές

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να προβεί η Ε.Ε. σε αιτιολογημένη γνώμη επί παραβάσει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κύπρος δεν έχει βάλει σε ισχύ τους νέους κανόνες της Ε.Ε. που εισάγουν ελάχιστο συντελεστή πραγματικής φορολόγησης 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Κύπρος μαζί με άλλες εννέα χώρες θα έπρεπε από την 1η Ιανουαρίου 2024, να έχει επιβάλει το νέο πλαίσιο κανόνων που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη το 2022 και επισημοποιούν την εφαρμογή από την Ε.Ε. των λεγόμενων κανόνων του «πυλώνα 2» που συμφωνήθηκαν ως μέρος της παγκόσμιας συμφωνίας για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση το 2021.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από αξιωματούχο της Κομισιόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο. Οι διαδικασίες επί παραβάσει είναι νομικές διαδικασίες με τις οποίες η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με το κοινοτικό κεκτημένο. Η διαδικασία μπορεί να καταλήξει με προσφυγή της Κομισιόν στο δικαστήριο της Ε.Ε. και μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.

Οι κανόνες ισχύουν για κάθε μεγάλο όμιλο, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως και με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Στην Κύπρο οι εν λόγω εταιρείες είναι περίπου στις 15-20.

Η Κομισιόν θεωρεί πως η φορολογία στις πολυεθνικές του 15% επιφέρει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και σταθερότητα στο φορολογικό τοπίο στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, ενώ το καθιστά πιο σύγχρονο και καλύτερα προσαρμοσμένο στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο, ψηφιακό κόσμο.

Τι είναι αυτός ο φόρος

Η ελάχιστη εταιρική φορολογία είναι μία από τις δύο κατευθύνσεις εργασίας που συμφωνήθηκαν από τα μέλη του Περιεκτικού Πλαισίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)/της Ομάδας των 20, μιας ομάδας εργασίας 141 χωρών και δικαιοδοσιών που επικεντρώθηκε στην προσέγγιση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων της ψηφιακής οικονομίας. Εργάστηκαν σε μια παγκόσμια λύση βασισμένη σε συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς πλαισίου φορολογίας εταιρειών, η οποία κατέληξε σε μια παγκόσμια συμφωνία μεταξύ 137 δικαιοδοσιών τον Οκτώβριο του 2021. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε δύο ευρύτερα θέματα: Τον πυλώνα 1, τη μερική ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, και τον πυλώνα 2, το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Όπως είχε δεσμευτεί, η Ε.Ε. εφαρμόζει τώρα τον πυλώνα 2 της παγκόσμιας συμφωνίας, καθιστώντας την παγκόσμια ελάχιστη πραγματική εταιρική φορολογία πραγματικότητα για τις εταιρείες μεγάλων ομίλων που είναι εγκατεστημένες στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X