ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η JP Morgan αποτίμησε τη Viva Wallet σε 1,5 δισ. ευρώ

Ο χορός των εξαγορών εταιρειών fintech σε ολόκληρη την Ευρώπη

Kathimerini.gr

Ευγενία Τζώρτζη

Εκατοντάδες δισ. δολάρια αριθμούν κάθε χρόνο οι εξαγορές fintech εταιρειών, με τον χρηματοοικονομικό τομέα να αναδεικνύεται σε κλάδο αιχμής των σχετικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Inteligence, οι επενδύσεις fintech εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία και στη Γαλλία ξεπέρασαν το 2021 τα 15 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολάρια το 2020.

Τραπεζικοί κολοσσοί όπως η JP Morgan πρωτοστατούν στις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, έχοντας ανακοινώσει συνολικές επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων το 2021 (αύξηση κατά 26% σε σχέση με το 2020), αλλά και τη συνεργασία της με πάνω από 100 εταιρείες στον τομέα του fintech. Η εξαγορά του 49% της Viva αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής και το τίμημα του 1,5 δισ. ευρώ που αποτιμήθηκε το 100% της Viva είναι πολλαπλάσιο των εσόδων του 2020 που ανήλθαν στα 30,4 εκατ. ευρώ.

Το όφελος για τον διεθνή τραπεζικό κολοσσό αντανακλά την πρόσβαση που εξασφαλίζει η παρουσία της Viva στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άδειας που διαθέτει σε 23 χώρες, αλλά και την ταχεία ανάπτυξη στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών με σύγχρονες υποδομές και συστήματα.

Το τίμημα του 1,5 δισ. που αποτιμήθηκε το 100% της Viva είναι πολλαπλάσιο των εσόδων του 2020, που ανήλθαν στα 30,4 εκατ.

Στο επενδυτικό ντελίριο που επικρατεί διεθνώς στον χώρο της fintech τεχνολογίας με αποτιμήσεις πολλαπλάσιες των εσόδων των εταιρειών, πρωτοστατούν οι «παραδοσιακοί» τραπεζικοί όμιλοι αλλά και οι neobanks, που κινούν τα νήματα στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την τεχνολογική υπεροχή στις Β2Β πληρωμές. Στον μακρύ κατάλογο των εξαγορών τεχνολογικών παρόχων φιγουράρουν οι Refintiv, Etoro, SoFi, Calypso, Verafin που έγιναν αντικείμενο εξαγορών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με τους παραδοσιακούς τραπεζικούς ομίλους όπως οι Lloyds, η JP Morgan, η Societe Generale, η HSBC, η Saudi Bank να επενδύουν σε fintech τεχνολογίες, ενώ σε ανάλογες κινήσεις πρωτοστατούν και τα μεγάλα συστήματα πληρωμών όπως η Visa και η MasterCard, αλλά και εταιρείες καρτών όπως η Wordline που εξαγόρασε στη χώρα μας την Cardlink και τον τομέα αποδοχής καρτών της Εurobank.

Αιτία πίσω από αυτές τις συνεργασίες ή τις εξαγορές είναι η έκρηξη των ηλεκτρονικών πληρωμών που σηματοδοτεί η διείσδυση της τεχνολογίας στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών και των εμπόρων. Σύμφωνα με την έκθεση World Payments Report του ερευνητικού ινστιτούτου Capgemini για τις τάσεις στον τομέα των πληρωμών το 2021, οι Β2Β πληρωμές έως το 2025 θα ανέλθουν στα 200 δισ. συναλλαγές και κυρίαρχη τάση θα αποτελέσει η μέθοδος «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα» (buy now, pay later – BNP). Το ξέσπασμα της πανδημίας επιτάχυνε τις εξελίξεις καθώς η απαίτηση για τεχνολογικές εφαρμογές, που θα διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις άμεσες συναλλαγές, έγινε επιτακτική και ο χρόνος για την υιοθέτηση άμεσων λύσεων εκμηδενίστηκε.

Από την πλευρά τους, οι έμποροι δηλώνουν ότι επιθυμούν περισσότερες λύσεις παρά προϊόντα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές αναμένεται να αγγίξουν τα 25 τρισ. δολάρια το 2022 έναντι 27 τρισ. δολαρίων το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 30%. Πριν από την πανδημία οι τράπεζες και οι εταιρείες πληρωμών προσέφεραν λύσεις εταιρικών συναλλαγών για μεγάλους πελάτες, αλλά πλέον η πανδημία έχει κάνει προσιτές αυτές τις συναλλαγές και για μικρότερες επιχειρήσεις. Πάνω από το ένα τέταρτο των εκπροσώπων μικρών επιχειρήσεων απάντησαν ότι χρησιμοποιούν το e-commerce για την πώληση των προϊόντων τους, ενώ ένα 20% απάντησε ότι υιοθέτησε τις ανέπαφες συναλλαγές.
Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Capgemini, ο αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά αναμένεται ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2025, φθάνοντας στην Ευρώπη τα 406,7 δισ. από 223,1 δισ. το 2020, ενώ υπερδιπλάσια αναμένεται να είναι η αύξησή τους παγκοσμίως, που θα αγγίξει το 1,8 τρισ. το 2025 από 785 δισ. το 2020.

Ο αριθμός των άμεσων πληρωμών (instant payments) στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 13,5 δισ. στα τέλη του 2021 έναντι 10 δισ. το 2020, αντιπροσωπεύει το 10% της αξίας των συναλλαγών και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω του συστήματος διακανονισμού (TIPS) της ΕΚΤ που μειώνει το κόστος στα 0,002 ευρώ ανά συναλλαγή έναντι 1 ευρώ ανά συναλλαγή που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Στρατηγική κίνηση

Στη συμφωνία για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σημειώνοντας ότι η εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας να προπορευθεί έναντι των ανταγωνιστών της. Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του τομέα πληρωμών της JP Morgan, Τάκη Γεωργακόπουλου, «το ευρωπαϊκό τοπίο των πληρωμών είναι κατακερματισμένο, αλλά εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ευκαιριών με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν λύσεις πληρωμών με διευρυμένες δυνατότητες». «Πρόκειται για έναν τομέα που εστιάζουμε για προστιθέμενη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος. Η ανακοίνωση της εξαγοράς που τελεί υπό την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σηματοδοτεί την πρώτη συμφωνία της JP Morgan για το 2022, μιας χρονιάς που όπως σημειώνει το Bloomberg θα αποτελέσει την πιο παραγωγική μετά την οικονομική κρίση, για την ανάληψη μεριδίου στον τομέα των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει περιγράψει ένα ανταγωνιστικό τοπίο γεμάτο από απειλές και όπως έχει επισημάνει «θα δαπανήσει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προπορευτεί». Η επισήμανση αυτή επιβεβαιώθηκε μέσα από την πολιτική για υψηλότερες δαπάνες για την τρέχουσα χρονιά που ανακοίνωσε η τράπεζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X