ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογή του Καθηγητή Αιμιλιανίδη στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής και Καλών Υπηρεσιών

Δελτίο Τύπου

Ο Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, δικηγόρος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών, εκλέχθηκε ως μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και Καλών Υπηρεσιών (Conciliation and Good Offices Commission – ‘η Επιτροπή’) από τη Γενική Συνέλευση της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (‘UNESCO’) κατά τη 41η Σύνοδό της. Η εκλογή ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2022.

Η Επιτροπή συστάθηκε το 1970 σύμφωνα με το Πρωτόκολλο περί Συστάσεως Επιτροπής Συνδιαλλαγής και Καλών Υπηρεσιών που θα υπέχει την ευθύνη του Διακανονισμού των Διαφορών που αναφύονται μεταξύ των Κρατών Μερών της Συμβάσεως κατά της Διακρίσεως εις την Παιδεία (‘Πρωτόκολλο’). Η Σύμβαση κατά της Διακρίσεως εις την Παιδεία (‘Σύμβαση’) υιοθετήθηκε στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου 1960 και έχει μέχρι σήμερα κυρωθεί από 106 κράτη, ενώ το Πρωτόκολλο υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1962 και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1968. Η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο με το Νόμο 18/1970. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, η Επιτροπή επιδιώκει την φιλική επίλυση των διαφορών μεταξύ των Κρατών Μερών στη Σύμβαση. Συγκροτείται από έντεκα μέλη που πρέπει να είναι πρόσωπα υψηλού ηθικού επιπέδου και αναγνωρισμένης αμεροληψίας, με τεκμηριωμένη ικανότητα στο πεδίο της εκπαίδευσης και με δικαστική ή νομική εμπειρία διεθνούς χαρακτήρα. Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται για θητεία έξι ετών. 

Ο Κοσμήτορας Αιμιλιανίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γενική Συνέλευση της UNESCO για την τιμητική εκλογή του ως μέλους της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι συνιστά παράλληλα τιμή για την κυπριακή ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, και το νομικό επάγγελμα. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που εκλέγεται Κύπριος ως μέλος της Επιτροπής (ο πρώην Υπουργός και Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης είχε εκλεγεί ως μέλος της Επιτροπής κατά την περίοδο 1989-1995). Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις τέσσερις κυπριακές Έδρες UNESCO (Έδρα UNESCO στην Πολιτισμική Ετερότητα και Διαπολιτισμικό Διάλογο για έναν Πολιτισμό Ειρήνης Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Έδρα UNESCO για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων Πανεπιστημίου Κύπρου, Έδρα UNESCO Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Έδρα UNESCO Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων Πανεπιστημίου Frederick), για την τιμή που του έκαναν να υποβάλουν ομόφωνα την υποψηφιότητά του, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών, και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Νεολαίας, οι οποίοι ενέκριναν την υποψηφιότητα και την υπέβαλαν στο Γραφείο Διεθνών Προτύπων και Νομικών Υποθέσεων της UNESCO, και μέσω αυτού στην Εκτελεστική Επιτροπή, και τελικά στη Γενική Συνέλευση της UNESCO.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X