ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διοικητικές αλλαγές στον όμιλο της Volkswagen

Επιδιώκουν να επαναφέρουν συνολικά τον όμιλο σε μια περίοδο νηνεμίας

ΠΗΓΗ: Reuters

Μεγαλύτερο έλεγχο ενδιαφέρονται να ασκούν στον όμιλο της Volkswagen οι δύο βασικοί μέτοχοί του, ήτοι οι οικογένειες Πόρσε και Πίεχ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι Πόρσε και Πίεχ ελέγχουν την εταιρεία συμμετοχών Porsche SΕ, η οποία κατέχει την πλειονότητα των δικαιωμάτων ψήφου της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γηραιά Ηπειρο. Επιπλέον, επιδιώκουν να επαναφέρουν συνολικά τον όμιλο σε μια περίοδο νηνεμίας. Προηγήθηκαν αρκετά χρόνια τρικυμίας υπό την καθοδήγηση του αποχωρούντος διευθύνοντος συμβούλου Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος, παρά τη σημαντική πρόοδο που εξασφάλισε στη Volkswagen, είχε προκαλέσει και διαμάχες με τους συμμετέχοντες στη διοίκηση φορείς. Μιλώντας στο Reuters, άτομο που γνωρίζει τη νοοτροπία των οικογενειών Πόρσε και Πίεχ επισημαίνει πως πλέον «θέλουν να παρακολουθούν πιο στενά την εφαρμογή των στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών της εταιρείας».

Υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Ντίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, η έλλειψη διπλωματικότητας εκ μέρους του αρκετές φορές προκάλεσε αντιδράσεις εντός των κόλπων της Volkswagen, με αποτέλεσμα να επισκιάζονται τα επιτεύγματά του και να δοκιμάζονται οι αντοχές των οικογενειών-μετόχων, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή. «Οι οικογένειες Πίεχ και Πόρσε έχουν έντονη συμμετοχή στα τεκταινόμενα, αν και επί σειρά ετών θεωρούσαν πως δεν είχαν αυτήν την ικανότητα», τόνισε μια δεύτερη πηγή. Η ενεργός ανάμειξη έγινε φανερή από τη διοικητική αλλαγή, η οποία φέρει τον Ολιβερ Μπλούμε ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Volkswagen (με τα 12 εμπορικά σήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Porsche). Ο Ολιβερ Μπλούμε είναι και επικεφαλής της Porsche και θα παραμείνει και στις δύο θέσεις, ακόμη και μετά τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η επιλογή αυτή, πάντως, έχει δυσαρεστήσει ορισμένους μετόχους, αν και θεωρείται ο ιδανικός υποψήφιος για τις δύο κυρίαρχες οικογένειες. Συν τοις άλλοις αναμένεται να διεκπεραιώσει επιτυχώς την επί μακρόν αναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Porsche.

Η εν λόγω διαδικασία έχει μείζονα σημασία για τις οικογένειες Πόρσε και Πίεχ, διότι θα καταστούν και πάλι άμεσοι μέτοχοι της Porsche, αφότου το 2009 είχε περάσει στα χέρια του ομίλου της Volkswagen. Προηγουμένως η Porsche είχε προσπαθήσει να αγοράσει τη Volkswagen, αλλά το σχέδιό της ναυάγησε. «Η δομή της αρχικής δημόσιας εγγραφής για την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της Porsche εξυπηρετεί έτι περαιτέρω τα συμφέροντα των οικογενειών, ώστε να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επ’ αυτής», παρατηρεί ο Χέντρικ Σμιντ, ειδικός εταιρικής διακυβέρνησης στην DWS, η οποία κατέχει μερίδια και στη Volkswagen και στην Porsche SE. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η δομή της δημόσιας διάθεσης, η οποία ακόμη δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, θα χορηγήσει στις οικογένειες Πίεχ και Πόρσε ένα μειοψηφικό πακέτο με δικαίωμα βέτο στην αυτοκινητοβιομηχανία Porsche. Η τελευταία, της οποίας το όνομα έχει ταυτιστεί με την έννοια των πολυτελών και γρήγορων οχημάτων στην Ευρώπη, ιδρύθηκε από τον Φερδινάνδο Πόρσε το 1931, κοινό πρόγονο των Πίεχ και Πόρσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X