ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Blue Limassol Forum - Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις ακτές της Λεμεσού

Παρουσιάζονται στις 30 Μαρτίου στο συνέδριο του Δήμου Λεμεσού και του Πανεπιστημίου Frederick

 Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες και το ενδιαφερόμενο κοινό θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στη Γαλάζια Οικονομία και στις σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι παράκτιες πόλεις. Το Blue Limassol Forum αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Λεμεσού και του Πανεπιστημίου Frederick και θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στη Λεμεσό, ενώ θα μεταδίδεται και διαδικτυακά.

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης, με θέμα «Η ρεαλιστική μετάβαση των παράκτιων πόλεων στην αειφορία», είναι να αναδειχθούν θέματα και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τη Γαλάζια Οικονομία, αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού ως κορυφαίο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο και ως σημαντικό λιμάνι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, το Συνέδριο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα ναυτιλιακά και περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζουν πόλεις όπως η Λεμεσός.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες και το συμμετέχον κοινό θα συζητήσουν τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις ακτές της Λεμεσού που αξιολογεί τους κινδύνους στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη -και τη μεγαλύτερη σε κλίμακα- μελέτη που προσεγγίζει συνολικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των λιμανιών και της ναυτιλίας, των υδρογονανθράκων, των μαρίνων και των σκαφών αναψυχής, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας, του κατασκευαστικού κλάδου και των ξενοδοχείων, του αποχετευτικού συστήματος και των θαλάσσιων αθλημάτων. Η μελέτη λαμβάνει, εξάλλου, υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες 500 κατοίκων της Λεμεσού, όπως τις εξέφρασαν σε έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Frederick το 2020 στο πλαίσιο του πρώτου Blue Limassol Forum. Περισσότεροι από 30 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Frederick και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε Κύπρο και εξωτερικό εργάστηκαν για την επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης, με τη συμβολή 110 στελεχών από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας στη Λεμεσό. Η μελέτη καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Λεμεσού και εισηγείται την εφαρμογή καλών πρακτικών για τη μείωση των κινδύνων που το απειλούν και για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και ελκυστικότητάς του.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, σχολιάζει: «Κατά το πρώτο Blue Limassol Forum το 2020, στόχος μας ήταν να προωθήσουμε την ιδέα της γαλάζιας οικονομίας στη Λεμεσό και να εστιάσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της θάλασσας και των ακτών μας ώστε να πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, προστατεύοντας παράλληλα το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε προοπτικές ανάπτυξης, ανταγωνισμού και θέσεων εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας; Αυτά τα θέματα αναμένουμε πως θα αναπτύξει περαιτέρω το φετινό Blue Limassol Forum, παρουσιάζοντας και τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης Μελέτης Αξιολόγησης Κινδύνων».

Όπως αναφέρει ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή καθιστούν ευάλωτη τη Λεμεσό, όπως και άλλες παράκτιες πόλεις. Χρειάζεται όλοι οι τομείς της οικονομίας που δραστηριοποιούνται στις ακτές της Λεμεσού να λειτουργούν και να αναπτύσσονται στη βάση κοινής στρατηγικής, ενοποιημένων δεδομένων, σωστής αποτίμησης και καλής χρήσης της τεχνολογίας προς μια ολιστική προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.»

Χαιρετισμό στο Συνέδριο θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Rachelle Alterman, Επικεφαλής του Comparative Planning Law and Land Policy Lab και Senior Research Fellow στο Ινστιτούτο Neaman του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Χάιφα στο Ισραήλ, θα δώσει μια ομιλία με τίτλο “Bridging the legal-institutional gap in Mediterranean coastline management”, ενώ η Καθηγήτρια Carola Hein, Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας, θα μιλήσει για την ενεργειακή μετάβαση στην περίπτωση του Ρότερνταμ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης «Blue Limassol: Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Κινδύνων» θα παρουσιάσουν ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου, και ο Δρ Μιχάλης Μακρομηνάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Captain Eugen Henning Adami, Πρόεδρο του Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS) και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Ο αριθμός θέσεων με φυσική παρουσία στο Blue Limassol Forum 2022 είναι περιορισμένος, γι’ αυτό το Συνέδριο θα μεταδίδεται και διαδικτυακά, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη και διεθνή συμμετοχή. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει επιλογή ταυτόχρονης διερμηνείας στα ελληνικά τόσο επιτόπου όσο και διαδικτυακά.

Για εγγραφή στο Συνέδριο με φυσική παρουσία (μέχρι τις 25 Μαρτίου 2022) ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3MkxJk3 

Για διαδικτυακή παρακολούθηση του Συνεδρίου, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://bit.ly/3KsPJHa 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο επισκεφτείτε τη σελίδα www.limassolmunicipal.com.cy/el/bluelimassolforum 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση