ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζει ο ιστορικός Φάρος Περβολιών (φωτογραφίες)

Το κόστος αναβάθμισης θα αναλάβει το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό την αξιοποίηση του ιστορικού Φάρου Περβολιών προέβησαν σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και το Κέντρο Αριστείας CMMI-Cyprus Marine and Maritime Institute.

Στόχος είναι ο χώρος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω. Επιπλέον, εξωτερικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο ως χώρος εκδηλώσεων. Με την αφαίρεση των περιφράξεων το κοινό θα έχει άμεση επαφή με τον χώρο καθώς και απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα.

Ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, διευθυντής του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI – Cyprus Marine and Maritime Institute) προέβη σε παρουσίαση του έργου. Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης του ιστορικού Φάρου Περβολιών με στόχο να αποτελέσει ένα ενεργό σημείο αναφοράς για τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία του σαν κέντρο πληροφόρησης για τη θάλασσα. Ως ένας «Φάρος θαλάσσιας γνώσης» θα φιλοξενήσει εκθέματα που σχετίζονται με το βυθό και τη θάλασσα αλλά κυρίως θα αξιοποιηθούν νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης όπου οι επισκέπτες αλλά και τα σχολεία θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο με ένα πιο διαδραστικό τρόπο.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ. Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε ότι από την αρχαιότητα οι φάροι αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα στη θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Αναφερόμενος στο ιστορικό του φάρου στο Κάβο Κίτι, ενημέρωσε ότι κτίστηκε περί το 1860, ενώ το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα η οικία του φαροφύλακα και εν συνεχεία, το 1901, ο φάρος ανοικοδομήθηκε εκ νέου, με κόστος τις 117 Λίρες. Αποτελεί ένα από τους πρώτους φάρους που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο και είναι πετρόκτιστος σε σχήμα οκταγώνου, στον οποίο εφάπτεται μικρή οικία του φαροφύλακα. Τεχνικά ο φάρος είναι τύπου αναλαμπής λευκού φωτός κάθε 15 δευτερόλεπτα, με ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας τα 20 μέτρα και εμβέλεια φωτός τα 13 ναυτικά μίλια.

Ο Δρ. Στυλιανού πρόσθεσε ότι στόχος του Μνημονίου είναι η υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί της πραγματοποίησης κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ερευνητικών υπηρεσιών και μελετών, την κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά, αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τοπική κοινωνία, το θαλάσσιο εγγραμματισμό και τη γαλάζια ανάπτυξη αλλά και την προώθηση δράσεων που στοχεύουν ευρύτερα στη δημιουργία κουλτούρας φιλικής προς την θάλασσα και το περιβάλλον. Σημείωσε επίσης ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ως η αρμόδια φαρική αρχή και αρχή που έχει υπό τη δικαιοδοσία της τη λειτουργία ναυτιλιακών βοηθημάτων, παραμένει ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των φάρων που βρίσκονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και προωθεί τόσο τον εκσυγχρονισμό τους όσο και τη γνώση επί της ιστορίας και λειτουργίας τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή Λιμένων Κύπρου προγραμματίζει τον Δεκέμβριο την παρουσίαση σχετικού εγχειριδίου για τους Φάρους ες γην εναλίαν Κύπρον.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα χρόνιο αίτημά της ΕΤΑΠ Λάρνακας μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών θα αρχίσει σύντομα να γίνεται πραγματικότητα. Ευχαρίστησε προς τούτο το CMMI που εργάστηκε για τη διαμόρφωση της πρότασης και που θα έχει καθοδηγητικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, ενώ θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου που με ανοικτό πνεύμα αντιλήφθηκε αμέσως τα θετικά που θα προκύψουν από ένα τέτοιο έργο. Ο κ. Λευκαρίτης συνεχάρη επίσης το Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων για την έγκριση της πρότασης ώστε να μπορέσει επιτέλους το ιστορικό αυτό μνημείο στην τουριστική περιοχή των Περβολιών - το οποίο παρέμενε εδώ και χρόνια κλειστό και παραμελημένο - να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει κατά τρόπο εποικοδομητικό. Πρόσθεσε ότι η ανάδειξη του μνημείου θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής ενώ ο ίδιος ο Φάρος θα μπορέσει πλέον να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα όχι μόνο για την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα αλλά και για την τουριστική βιομηχανία. Σημείωσε ότι μέσω του συγκεκριμένου Μνημονίου διευρύνονται περαιτέρω οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ώστε συλλογικά να αναπτυχθούν πρακτικές γαλάζιας ανάπτυξης που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, και τον τομέα του τουρισμού. Τέτοιου είδους συνέργειες, τόνισε, αποτελούν «φάρο ελπίδας» που μπορούν να πάρουν μπροστά την πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών, κ. Κώστας Τίγγης, δήλωσε ότι ακόμα ένας στόχος της Κοινότητας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό. Εδώ και κάποια χρόνια, ανέφερε, το Κ.Σ. Περβολιών άρχισε την αναβάθμιση της περιοχής του Φάρου, με στόχο να γίνει πόλος έλξης για Κύπριους και ξένους. Σήμερα, σημείωσε, «με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνει η περιοχή αυτή σημείο αναφοράς αλλά και ένα πραγματικό στολίδι και προς τούτο ευχαριστούμε την Αρχή Λιμένων, την ΕΤΑΠ Λάρνακας και το CMMI». Το CMMI ιδρύθηκε από το έργο CMMI / MaRITeC-X ως «Κέντρο Αριστείας στη Θαλάσσια και Ναυτιλιακή Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη» και έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης No. 857586. και ισόποση χρηματοδότηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X