Kathimerini.gr
Tέλος εποχής για την εταιρεία καλλυντικών Revlon, η οποία κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη αίτηση πτώχευσης (υπαγωγή στο Chapter 11). Ο κολοσσός αδυνατούσε να διαχειριστεί το δυσβάσταχτο χρέος του εν μέσω της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, η πτώση των πωλήσεων και οι απώλειες μεριδίου αγοράς από startups τις οποίες στηρίζουν celebrities όπως τα Kylie Cosmetics της Κάιλι Τζένερ και Fenty Beauty της Ριάνα δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο τη θέση της εταιρείας.
Ο γίγαντας στην αγορά καλλυντικών με ιστορία 90 χρόνων ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρον Πέρελμαν. Η Revlon κατέθεσε την αίτηση στη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της ανέρχονται μεταξύ 1-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ενώ θα είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός σχεδίου για την αποπληρωμή των πιστωτών. Η χρεοκοπία κλείνει μια ταραχώδη περίοδο για την εταιρεία με κορύφωση την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την πτώση των πωλήσεων καθώς νέα brands την εκθρόνισαν καταλαμβάνοντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς καλλυντικών. Σύμφωνα με το Reuters, οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας το 2021 σημείωσαν πτώση 22% από τα επίπεδα του 2017, εν μέσω ενός εκτεινόμενου ανταγωνισμού. Επίσης, πριν από δύο χρόνια η Revlon βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν η Citigroup αντί για μια μικρή προγραμματισμένη πληρωμή επιτοκίων έστειλε κατά λάθος στους δανειστές της Revlon 900 εκατ. δολ., εμφανιζόμενη να αποπληρώνει δάνειά της.
Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ θα είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός σχεδίου για την αποπληρωμή των πιστωτών.
Η Revlon ξεκίνησε την εποχή της Mεγάλης Υφεσης κάνοντας το ντεμπούτο της με βερνίκια νυχιών, ενώ αργότερα πρόσθεσε στην γκάμα της τα κραγιόν. Εως το 1955, η Revlon ήταν ένας από τους leaders της αγοράς καλλυντικών. Τότε ξεκίνησαν και τα μεγάλα προβλήματα. Η εταιρεία συμμετοχών του Πέρελμαν, MacAndrews & Forbes, ανέλαβε τον έλεγχο της Revlon με μια επιθετική εξαγορά την ίδια χρονιά. Το χρέος της εταιρείας αποδείχθηκε επαχθές μετά και την πώληση δανείων και ομολόγων άνω των 2 δισ. δολ., για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Elizabeth Arden το 2016. Η εταιρεία διαθέτει επίσης εμπορικά σήματα όπως Cutex και Almay, και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 150 χώρες. Τα τελευταία χρόνια η Revlon έχασε τη λάμψη της καθώς δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί νεότερες μάρκες, που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ισχυρός άνδρας της Revlon έβγαλε στο σφυρί τα πάντα, το lockdown σάρωσε την αυτοκρατορία του και ο ζάπλουτος επιχειρηματίας, ο οποίος πριν από μια εικοσαετία υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα ο πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠA, έχει βγάλει προς πώληση έως και το ιδιωτικό του τζετ, ένα Gulfstream 650, καθώς και το γιοτ του μήκους 257 ποδών. Επίσης, συμφώνησε με τον οίκο Sotheby’s να πουλήσει έργα τέχνης αξίας εκατοντάδων εκατ. δολ. από την κατοικία του στο Upper East Side. Ο Πέρελμαν είχε καταβάλει 1,74 δισ. δολ. το 1985 για την εξαγορά της Revlon, που σήμερα αποτιμάται στα 365 εκατ. δολάρια. Είναι κάτοχος περίπου του 87% της Revlon και έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της κόρης του, Ντέμπρα Πέρελμαν.