Kathimerini.com.cy
Με δεδομένο το lockdown της χώρας όσον αφορά την διαδραστικότητά της με το εξωτερικό αλλά και τον στραγγαλισμό των επιχειρήσεων από την έκκληση του κράτους για κλείδωμα των πολιτών στις οικίες τους, η αγορά φέρεται να στρέφεται για το μέλλον της ρευστότητάς της στους ευνοούμενους της καταναλωτικής φρενίτιδας που έφερε η κρίση του coranavirus: Τα σουπερμάρκετ.
Οι ίδιες οι εταιρείες Σουπερμάρκετ μιλώντας στην «Κ» και περιγράφοντας την κατάσταση στα καταστήματά τους τις τελευταίες δέκα ημέρες, την παρομοίωσαν με «τις ημέρες των Χριστουγέννων επί δύο». Με δεδομένο το γεγονός πως αναφερόμαστε σε μια επιχειρηματικότητα της οποίας επίκεντρο της είναι το άμεσο χρήμα (hard cash) πηγές της αγοράς που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν πως η έστω και πρόσκαιρη συσσώρευση της καταναλωτικής ρευστότητας της χώρας σε δύο με τρεις επιχειρήσεις βάζει την επιχειρηματική ηθική και εταιρική πρακτική στο προσκήνιο. Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι μεγάλες επιχειρήσεις των σουπερμάρκετ οφείλουν να ξοφλήσουν άμεσα και χωρίς τις καθιερωμένες καθυστερήσεις τους προμηθευτές τους, πρακτική η οποία δημιούργησε πολλές στρεβλώσεις στην λιανική αγορά τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση η στάση τους θα θέσει υπό πίεση την πολιτική στήριξη που απλόχερα έχει δοθεί στον συγκεκριμένο κλάδο μετά το 2013 (λειτουργία τις Κυριακές), φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία είναι θιασώτης των εργασιακών χαλαρώσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.
Πηγές της αγοράς, μιλώντας στην «Κ» οι οποίες θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, δήλωσαν έτοιμοι ως προμηθευτές για «δραστικά» μέτρα ενάντια στα σουπερμάρκετ, με πρόσφορο το πολιτικό έδαφος, όπως δηλώνουν, αν οι πιστώσεις προς τους προμηθευτές από τις πλούσιες σε ρευστότητα επιχειρήσεις δεν μειωθούν στις 60 ημέρες από μέχρι και 6 μήνες που βρίσκονται σήμερα. «Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία», δήλωσε στην «Κ» άλλος προμηθευτής κυπριακών προϊόντων που δηλώνει πως έχει «φέσι» 6 μήνες από γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ. «Η κυβέρνηση που στήριξε αυτές τις εταιρείες, είναι η ώρα να ζητήσει και τον λογαριασμό, εις το όνομα της υγείας της αγοράς», δήλωσε στην «Κ» εισαγωγέας έμπορος ευρωπαϊκών προϊόντων, οποίος αναγκάστηκε πρόσφατα και πριν την κρίση να αποσύρει τα προϊόντα του από κάποιες υπεραγορές μη αντέχοντας τους δυσβάσταχτους όρους που έθεταν, όπως δήλωσε.
Την ίδια ώρα διεθνείς εταιρείες που διανέμουν προϊόντα σουπερμάρκετ τόνισαν στην «Κ» πως η σημερινή κίνηση στις υπεραγορές είναι η φωτεινή εξαίρεση σε μια «νεκρή» αγορά, δηλώνοντας πως η συνεργασία τους με τις εν λόγω εταιρείες του κλάδου δεν εμφανίζουν ζητήματα, τονίζοντας μάλιστα πως ο ισχυρός κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι ο μόνος που στηρίζει την οικονομία τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.