Προωθητική Ενέργεια
Όλο και συχνότερα ακούμε και χρησιμοποιούμε τις λέξεις bitcoin, ψηφιακά νομίσματα, κρυπτονόμισμα, token, ψηφιακά πορτοφόλια. Ένας καινούριος «κόσμος» μοιάζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μέσα στο ψηφιακό σύμπαν, που φαίνεται πως, συντομότερα απ’ ότι το φανταζόμαστε, θ’ αποτελέσει το κέντρο της τεχνολογικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης του μέλλοντος.
Επίκεντρο της νέας αυτής «επανάστασης» είναι η τεχνολογία blockchain, η οποία θεωρείται ήδη από πολύ κόσμο, ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά το διαδίκτυο.
Η νέα αυτή τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει εφαρμογές σε πολλούς τομείς - από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον ασφαλιστικό τομέα, τις ψηφιακές επενδύσεις μέχρι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακόμα και την τέχνη. Γι’ αυτό και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί επενδύουν στο blockchain, ώστε να επωφεληθούν από τις ριζοσπαστικές αλλαγές που θα φέρει το blockchain.
Aκόμη πιο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι πλέον έχει αποδειχθεί πως η τεχνολογία blockchain μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων, μηχανική μάθηση και μέσα από το συνδυασμό αυτών των τεχνολογιών θα υπάρξει η λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση». Αναμφίβολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να πει πως η τεχνολογία blockchain είναι «το μέλλον».
Το κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως στην εκπαίδευση και έρευνα για κρυπτονομίσματα βρίσκεται… στην Κύπρο
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ιστορικό σχεδόν μίας δεκαετίας ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, προσφέροντας το πρώτο πρόγραμμα σπουδών στον κόσμο στα κρυπτονομίσματα από το 2014.
Έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100,000 φοιτητές και φοιτήτριες σε μαθήματα ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα, ενώ μέσω του Institute For the Future (IFF), φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία και το blockchain.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται ως ακαδημαϊκός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.
MSc in Blockchain and Digital Currency, τώρα και δια ζώσης
Μέσα σε αυτό το ραγδαία αναπτυσσόμενο περιβάλλον, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρωτοπορεί για άλλη μια φορά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέροντας, για πρώτη φορά και on-campus, το δημοφιλές του πρόγραμμα MSc in Blockchain and Digital Currency.
Το πρόγραμμα διδάσκεται στα αγγλικά και χάρη στην ευέλικτη δομή και κατευθύνσεις του, επιτρέπει σε φοιτητές από κλάδους των Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομικής και Πληροφορική να συνδέσουν τις προηγούμενες γνώσεις τους με τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain.
Οι απόφοιτοι των σπουδών αυτών θα εφοδιαστούν με όλες τις γνώσεις για τη νέα αυτή τεχνολογία και θ’ αποτελέσουν το πιο ελκυστικό ανθρώπινο δυναμικό που, έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες, θα καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε ανθρώπινο ταλέντο σε αυτό τον τομέα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Παγκόσμια πρωτοπορία και στο Metaverse
Συμβαδίζοντας με τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί και σε ό,τι αφορά το metaverse. Το UNIC Open Metaverse Initiative, η πρωτοβουλία ανάπτυξης του ανοικτού metaverse επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.
Συγκεκριμένα, το UNIC Open Metaverse Initiative επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες:
- Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά Προγράμματα
- Νέα διαδικτυακή σειρά διαλέξεων διάρκειας 12 εβδομάδων με θέμα “Εισαγωγή στα NFTs και το Metaverse” που θα προσφέρεται από το Καλοκαίρι του 2022». Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους δημιουργούς και συλλέκτες NFTs (Non-Fungible Tokens), καθώς και από επιχειρηματίες και επενδυτές του Web 3.0.
- Δημιουργία και προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στα Συστήματα Μετασύμπαντος (MSc in Metaverse Systems), ενός διεπιστημονικού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία δημιουργών, προγραμματιστών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τομέα χρηματοοικονομικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και άλλων, για σταδιοδρομία στο σχεδιασμό, τη δημιουργία, και τη διαχείριση εφαρμογών μετασύμπαντος (metaverse).
- Έρευνα και Χάραξη Πολιτικής (δημιουργία νέου διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου που θα επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τα ανοιχτά συστήματα metaverse, και δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη ενός ανοιχτού metaverse).
- Επιχειρηματικότητα (ετήσια προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse).
- NFTs στην Πανεπιστημιούπολη (πανεπιστημιακή γκαλερί για NFT, αποδοχή NFTs από το University of Nicosia Foundation ως δωρεές για υποτροφίες φοιτητών, υποστήριξη έρευνας, κ.ά).