ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρυμμένα μυστικά σε αριστουργήματα της τέχνης αποκαλύπτονται στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»

Γάλλοι εμπειρογνώμονες από το Μουσείο του Λούβρου στο Ινστιτούτο Κύπρου

Καλά κρυμμένα μυστικά σε αριστουργήματα της τέχνης, αποκαλύπτει ο υπερσύγχρονος επιστημονικός εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», του Ινστιτούτου Κύπρου.

Τις τεχνικές δυνατότητες του μοναδικού αυτού εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται για τη μελέτη υποκείμενων στρωμάτων έργων τέχνης, την ανίχνευση αρχικών σχεδίων και υπογραφών, καθώς και αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, φθορές και μεταγενέστερες επεμβάσεις, παρουσίασαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες από το Μουσείο του Λούβρου στον Δρα Ανδρέα Πίττα, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, Δρ. Michel Menu Ομότιμος Διευθυντής Έρευνας στο C2RMF του Μουσείου του Λούβρου και του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας και ο Δρ. Vincent Detalle Ανώτερος Ερευνητής στο C2RMF του Μουσείου του Λούβρου και του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ινστιτούτο Κύπρου, για να μεταφέρουν στους ερευνητές του Εργαστηρίου Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» πολύτιμη επιστημονική γνώση, για την ανάλυση των υλικών και της τεχνικής ιστορικών έργων τέχνης και αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα υπερσύγχρονα μη επεμβατικά μηχανήματα, επιτρέπουν την ανάλυση της στρωματογραφίας και την αναγνώριση της χημικής υπόστασης των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποίησαν καλλιτέχνες του παρελθόντος, χαρτογραφώντας με ακρίβεια κάθε σημείο του αντικειμένου μελέτης. Η τεχνική υποδομή, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη της ιστορίας έργων τέχνης, αλλά και της καταγραφής της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, γεγονός που ενδυναμώνει την προσπάθεια των ειδικών στη διαδικασία συντήρησης.

Ευχαριστώντας την ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, ο Δρ. Ανδρέας Πίττας τόνισε ότι είναι σημαντικό που οι κορυφαίοι αυτοί επιστήμονες βρίσκονται στο Ινστιτούτο Κύπρου για να φωτίσουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες ανάλυσης και συντήρησης, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, κολοσσιαία έργα τέχνης και μνημειώδεις πίνακες ζωγραφικής, έχουν πάντα κάτι να μας εξομολογηθούν και να μας αποκαλύψουν. Προσβλέπουμε υπογράμμισε ο Δρ. Πίττας σε συνέχιση της συνεργασίας μας με το Λούβρο, ώστε να εξερευνήσουμε ακόμα πιο βαθιά αριστουργήματα της τέχνης, της προσωπικότητας και της έμπνευσης μεγάλων δημιουργών.

Την ικανοποίηση του για τη συνεργασία με την ομάδα των ειδικών από το Μουσείο του Λούβρου, εξέφρασε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΙΚυ Νικόλας Μπακιρτζής, κάνοντας λόγο για απίστευτης εξειδίκευσης μηχανήματα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και στην ανάλυση έργων τέχνης του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στο Ινστιτούτο Κύπρου και που μέσα από αυτή τη συνεργασία συμβάλλουμε στην καταγραφή και αποτύπωση σημαντικών στοιχείων μεγάλων έργων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Michel Menu. Στόχος μας πρόσθεσε είναι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στο Ινστιτούτο, σε θέματα συντήρησης έργων τέχνης και καταγραφής σημαντικών πληροφοριών.

Για σύγχρονα και εξειδικευμένα μηχανήματα που επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποίησε ο δημιουργός ενός έργου, έκανε λόγο. 

Ο Δρ. Vincent Detalle, σημειώνοντας ότι είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορικότητα των έργων τέχνης. Παρομοίασε μάλιστα τη διαδικασία που εφαρμόζεται, με ένα υπερηχογράφημα σε μια έγκυο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εξήγησε, επιτρέπει στους μελετητές και συντηρητές να αναλύσουν όλα τα στρώματα του πίνακα, τις τεχνικές που αξιοποίησε ο καλλιτέχνης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τοποθέτησε τα υλικά στον καμβά.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση